(Alt Camp) Ruta el mes de maig de 2016; 10,5 km; +360 -360; 4,5 hores.   Excursió organitzada pel Grup Eolus amb el següent itinerari: Alcover, Ermita del Remei, Molí paperer, Vall del Riu Glorieta, Central Hidroelectrica, Fonts del Glorieta.   Participants: Camp, Josep Maria, Vinyet, Anna, Dolors del Carme, Remei i Miquel.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil (perfecte per anar amb nens).

 mapa mperfil 

FA ANYS: Alcover va esdevenir vila l’any 1166, quan va obtenir carta de població.

P1060649 El Remei  Al matí hem arribat al poble d’Alcover, però seguim fins a l’ermita del Remei, on després d’aparcar els cotxes, començarem a caminar. A l’ermita hi ha un bar restaurant però que només obren els cap de setmana. Estem davant d’un temple d’estil barroc, cobert per una gran cúpula semiesfèrica, construït l’any 1761 per un acord dels veïns del poble d’Alcover. Sembla que inicialment hi havia una petita capella dedicada a sant Antoni que tenia a l’interior una imatge de la Mare de Déu del Remei, que es creia que havia estat trobada. En tot cas, queda clar que hi havia un edifici anterior ja que la campana porta la data de 1744, anterior a la decisió de construcció del temple que ara veiem.

P1060650 Grup 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Deixem enrere el gran edifici que era la casa de l’ermità i que havia estat rehabilitada i transformada en casa de colònies i restaurant. Seguirem la Vall del Riu Glorieta, un itinerari perfectament fresat i marcat que recorre el complex hidràulic de la vall. Està catalogat com a Patrimoni Local de caràcter històric-cultural. Des de l’inici seguim la pista endavant. La vall i el riu ens queden a l’esquerra.

P1060657 La Paperera  Uns 15’ més tard arribem al Molí Paperer del Mas Fores. Fins aquí també es pot arribar amb el cotxe (1km). Hi ha zona d’aparcament de pagament els caps de setmana. Per l’aqüeducte encara funciona la canalització d’aigua que actualment s’aprofita pel regadiu.

P1060660 Molins paperers 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  L’edifici és realment gran. La disponibilitat de cabals continus dels rius Glorieta i Francolí i la posició geogràfica d’Alcover va permetre la localització de diverses indústries hidràuliques al llarg del seu terme. Així doncs, la indústria del paper, concentrada majoritàriament a la vall del riu Glorieta, va ser la gran font econòmica de la vila durant els segles XVIII i XIX fins que va entrar en crisi amb la pèrdua de les colònies americanes.

P1060662 Rtols informatius 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Tot l’entorn està arranjat per visites, amb espai pels nens i també taules i bancs i rètols informatius de la fauna, la flora i el funcionament dels molins. Els molins paperers de la Vall del Glorieta aprofitaven els desnivells de la vall per fer saltar l’aigua i produir força motriu. Tots ells tenen una estructura lleugerament rectangular, estan construïts amb terra amassada arrebossada damunt de carreu i també consten de diverses plantes. A la planta del soterrani era on es desenvolupava l’activitat paperera. La planta baixa i les altres eren part de l’habitatge. Les últimes plantes eren miradors. L’edifici estava envoltat de petites finestres necessàries per l’assecament del paper.

P1060666 Cam i passeres  El camí, sovint molt arbrat i ombrívol, és una mica més estret però molt còmode. L’any 1775 s’enumeren 109 molins paperers a tot Catalunya. L’eix Francolí-Brugent, amb vint-i-cinc molins, era la segona zona manufacturera de paper de tot Catalunya després de l’Anoia. L’any 1897 hi havia un total de deu fàbriques de paper mogudes pel cabal del riu Glorieta. En el primer terç del segle XIX aquestes indústries van desaparèixer totalment i es va iniciar un abandonament progressiu dels molins. Actualment cap d’ells funciona i alguns estan abandonats i mig en ruïna.

P1060672 Central Hidroelectrica  El camí ha anat pujant suaument i uns 3 quilòmetres després arribem a les restes del que havia estat la central hidroelèctrica. Al 1903 s’hi va instal·lar la Central Hidroèlectrica del Glorieta, la qual subministrava electricitat a Alcover i la Selva del Camp. A l'any 1940 encara funcionava, però al 1960 ja era un habitatge rural. Amb el condicionament de l'edifici com a central hidroelèctrica es van eliminar molts rastres de la seva producció paperera. Actualment, hi resten quatre pilastres, un gran mur de pedres i argamassa, tres arcs, la façana del migdia i una bassa. L’interior es troba tot esfondrat. A partir d’aquí el camí puja molt dret, encara que sense complicacions.

P1060676 Fonts  Després de pujar i suar un quilòmetre i escaig més arribem a una cruïlla on baixem pel sender de l’esquerra. Les Fonts del riu Glorieta són un indret de colors màgics i aigües transparents.

P1060679 Les fonts del Glorieta  Aquí ens hi estem una estona. Si després seguíssim pel sender que tirava amunt arribaríem a Mont-ral.

P1060685 Passant el Glorieta   Hem donat la volta i tornem avall pel mateix camí de pujada, ara de baixada, fins a la Central. Aquí està indicada, en un pal, la ruta que va per la pista de l’altra banda del riu, la dreta. La seguim i passem el riu Glorieta.

P1060688 Alcover  Hem desfet tot el camí, per l’altre vessant de la muntanya fins arribar al Molí Paperer del Mas Fores i per la pista un altre cop fins a l’ermita del Remei. Hem pogut fer aquesta foto del poble d’Alcover. L’any 1059 apareix documentat per primera vegada el nom de Santa Maria d’Alcover. Ara bé, el naixement històric d’Alcover com a municipi i com a vila és el dia 9 d’abril de 1166 quan el rei Alfons I de Catalunya (1157-1196) li va concedir carta de població.

Aquell any 1066 Catalunya ja comptava amb uns tres segles d’existència (des del 874). Aragó se la considera com estat independent des del 1035 (feia uns 130 anys). El primer comte conegut de Castella és de l’any 930 i la teoria diu que el rei més antic va ser Don Pelayo a Astúries el 718.

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13449448