(Cerdanya) Ruta 1244 el 11/08/2020; 12 km; +360 -360; 3,5 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Martinet, Montellà, Santa Eugènia de Nerellà, Sant Martí dels Castells i Martinet.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 cmapa1244 cperfil1244 

FA ANYS: Santa Eugènia de Nerellà consta documentada l’any 1003.

DSC07511 Inici a Martinet   Hi ha un gran aparcament a l’entrada de Martinet, a l’altra costat del Segre on hi ha la zona esportiva municipal. Martinet va néixer a partir d’una farga que utilitzava l’aigua del Segre per moure l’instrument que permetia forjar els metalls; aquest instrument es coneix com ‘martinet’. He de dir que es tracta d’una excursió per senders molt agradables i pistes, però també per algun tram de carretera, tot i que permet oferir magnífiques vistes.

DSC07514 Antic cam a Montell

   Passat el pont, cal girar a l’esquerra i seguir fins a trobar a la dreta el camí dret indicat a Montellà. Com a poble es va formar a partir de la construcció de la carretera (actual N-260) i consta documentat des del segle XVI, depenent del capítol d’Urgell. Originalment depenia de la vila de Montellà (aquest documentada des del 843), però amb els anys la població a Martinet va créixer significativament.

DSC07516 Vista de Martinet   El camí puja dret; cal anar amb calma. Hem de pujar 200 metres en només un quilòmetre. La pujada però és agradable i també un mirador sobre Martinet.

DSC07518 La serra de la Tossa Plana   També sobre la serra de la Tossa Plana. El Pic de la Portelleta o Tossa Plana de Lles és una muntanya de 2916 metres, fronterer amb Andorra, concretament amb la parròquia d'Escaldes-Engordany. És un dels cinc únics cims d'Andorra que superen els 2.900 metres d'altitud.

DSC07519 Free Junqueres 2

   Arribem a les primeres cases de Montellà, on ens rep en un mur el ‘Free Junqueras’. Estem ara a 1158 metres. El març del 2019’elnacional.cat’ publicava un article i deia: “El Maxi, la Pili, la Carmen i l’Antonia... són veïns de Sant Vicenç dels Horts i els ha unit la lluita per l’alliberament del seu exalcalde. Són els impulsors del Free Junqueras, una plataforma sorgida de la indignació per l’empresonament del líder dels republicans i la resta de presos polítics. Tots quatre són l’exemple perfecte de la Catalunya mestissa, plural i diversa, que no entén d’orígens ni identitats. I tampoc els cal... Estan orgullosos dels seus orígens, de la seva terra natal, on encara conserven part de la família i hi van sovint. Després de tot el que ha passat, però, ho tenen clar, “Espanya ens ha fet independentistes”.

DSC07520 Montell

   Els carrers de Montellà són de cases de pagès amb grans portals. La vila de Montellà, o Montellà de Cadí, va ser, fins a l’assentament definitiu de Martinet, el centre històric del municipi (documentat com Monteliano, el segle IX). Va pertànyer a la senyoria del Capítol d’Urgell i tingué castell.

DSC07522 St Sadaurn   L’església de Sant Sadurní de Montellà, queda encaixada entre un parell de cases que presenten una imatge curiosa de l’absis i del campanar. L'església de Sant Sadurní (o de Sant Serni) està situada al capdamunt del poble de Montellà, del qual n'és la parroquial. D’origen romànic, consta documentada l'any 1003. L'edifici actual és fruit d'una reconstrucció molt posterior.

DSC07529 Sortim i el Cad   Surto de Montellà mirant a sud-oest on hi ha la serra del Cadí. És una serra que s’estén en sentit oest-est al llarg d’uns 40 quilòmetres i és la més important del Prepirineu. Els vessants septentrionals de Cadí, les seves altes parets i les canals de roca calcària davallen perpendiculars als estreps de prat d’Aguiló, i a l’ampli Prat de Cadí, que hi ha sobre Estana.

DSC07536 Sant Gens

   La ruta gira a l’est i en pocs minuts deixo el cementiri del poble i l’ermita de Sant Genís, un sant que no s’acostuma veure gaire i del qual em sembla que només hi ha dues esglésies, una a Barcelona i l’altre a Jorba. És del segle XII i d’una sola nau.

DSC07538 Magnfic sender

   Prop del torrent de Ridolaina ja hem fet uns 5 quilòmetres. Hem baixat i ara s’haurà de pujar un altre cop. Per cert, ara que es parla tant de la monarquia hispànica, la Revista Sapiens va publicar un número titulat “Borbons 300 anys” ara fa un parell de mesos i entre moltes coses diu: “Entre l’avarícia i el despotisme. Dins de la lògica absolutista, entraria en la normalitat del moment que Felipe V decidís treure profit econòmic dels acords de pau signats durant la guerra de Successió. Una de les clàusules del Tractat d’Utrecht tenia a veure amb el monopoli del tràfic d’esclaus africans. Així doncs, una de les primeres mesures de Felip al tron hispànic, l’any 1701, va ser atorgar el negoci a la Compagnie de Guinée, de capital francès i de la qual el seu avi (Lluís XIV) i ell mateix posseïen el 25% cadascú”.

DSC07549 Sta Eugnia de Nerell   I arribem a Santa Eugènia de Nerellà, després de 7 quilòmetres i unes dues hores. És un nucli que pertany al municipi de Bellver de Cerdanya. Respecte del nom ‘Nerellà’ Coromines el considerà derivat del nom propi Nerius i aquest és el nom d’un déu romà; o podria tenir l’origen en el nom de la nimfa Nerea, millor documentada en aquest context. Per això, la seva església (Santa Eugènia) podria estar relacionada amb personatges femenins.

DSC07551 Potal

   Aquesta església, que consta documentada el 1003, és coneguda com la Torre Inclinada de la Cerdanya, però sembla que fer una foto en automàtic també deixa fotos inclinades. Per cert, per cloure el tema esmentat de la monarquia sembla que, després, els britànics van voler una part del negoci amb Amèrica (escriu Sapiens) i així que Felipe V ho va tenir fàcil: el 25% del seu avi passaria a Anglaterra. Certament ha plogut molt des d’aquell Felipe V fins a l’actual Felipe VI. Però el que sap més greu als catalans és que l’avantpassat de Felipe VI, va ser qui va dictar el Decret de Nova Planta pel qual, sota el control militar i civil de Catalunya, s’eliminaven les Constitucions catalanes i els sistemes de gestió i govern; s’eliminava la independència i la llibertat.

DSC07552 Pinsapo

           La ruta gira ara decididament a oest i nord-oest. Pel camí deixo dos bonics pinsaps amb les seves curioses pinyes en posició ascendent.

DSC07553 Cal Manxot   Un quilòmetre després arribem a Cal Manxot. Aquí cal fixar-se en un pal indicador i seguir la Ruta 15. El mas de Cal Manxot es un conjunt d'edificacions constituït per l'habitatge i la resta de dependències dedicades als serveis agrícoles i ramaders. És fàcil observar a la dreta la capella de la Mare de Déu del Roser, que es troba en ruïnes.

DSC07554 St Marti dels Castells

     El camí va baixant i deixem a la dreta la imatge curiosa dels murs alçats del castell de Sant Martí dels Castells. Es tracta d’un antic nucli de població amb una església i un castell en ruïnes. És evident que va ser un lloc de defensa estratègic, a l’antiga frontera entre els comtats de Cerdanya i d'Urgell. El castell està documental el 1050 com a domini del comte de Cerdanya. Durant la guerra del Francès, un reduït nombre d'homes es van fer forts al castell defensant el pas estratègic davant les tropes franceses. Un cop pactada la rendició, els francesos van formar per deixar sortir els defensors. Només va sortir un sol home, coix; l'únic supervivent que havia defensat el castell les últimes hores. Popularment es coneix com "El castell del coix". Les llegendes tenen molt recorregut.

DSC07558 Ruta de la Lldriga

              Hem fet 10 quilòmetres i arribem a una ruta planera que va per l’esquerra del riu Segre; una ruta que en diuen de la Llúdriga. Com a punt final, afegim que Miquel Manubens manté que Catalunya hauria de reclamar la devolució d’aquelles constitucions, drets i llibertats, ja que si el rei Felipe V havia jurat respectar les constitucions catalanes (com les aragoneses i valencianes), el seu Decret incomplia el seu jurament. Manubens, afirma “només la reclamació dels Drets Històrics ens portarà la independència”.

DSC07561 El Segre   El Segre baixa prou abundant, net i fresc. El Segre neix a la Font de Segre (a 2404 metres) dins del circ format pel Finestrelles (2827m), el Pic del Segre (2843m) i el Puigmal de Llo (2762m). La primera menció que tenim del Segre és de Juli Cèsar, dins dels seus comentaris sobre la Guerra Civil (o es menciona com ‘Sícoris’).

DSC07562 St Eloi a MartinetFinalment he deixat botes i motxilla al cotxe i vaig a fer una foto de l’església de Sant Eloi de Martinet. El seu aspecte curiós prové del fet que, tret del campanar, el temple ha estat refet modernament i és de propietat particular.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/martinet-montella-santa-eugenia-de-nerella-sant-marti-dels-castells-54471438