(Conca de Barberà) Ruta 1285 el 23/11/2020; 13 km; +169 -169; 4 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Vimbodí, camí dels Torrents, castell Riudabella, riu Milans.   Participants: Dolors dC, Josep C, Josep S i Miquel.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil. IBP: 36.

 cmapa1285  cperfil1285

FA ANYS: L’any 1526 es va acabar el campanar de l’església de Sant Salvador de Vimbodí.

DSC09476 Vimbod ajuntament

   Comencem aquesta excursió a Vimbodí, ens uns dies amb molta boira alta. L’ajuntament és un edifici antic molt adequat per pobles de pedra com Vimbodí. L’etimologia del nom prové d’arrel àrab ‘Ibn Bodı’ amb el significat de fill de Bodí. A mitjans segle XII apareix sota diverses formes: Vimbodir, Avimbudí i Vimbodí. Pel que fa a l’època romana, se sap que per l’actual Vimbodí hi passava la Via Aurèlia entre Tàrraco (Tarragona) i Ilerda (Lleida). D’altra banda, durant la dominació dels sarraïns, el territori era zona fronterera.

DSC09477 Esgl Sant Salvador   Després passem pel costat de l’església dedicada a Sant Salvador. Es tracta d’un temple gòtic que es va construir entre els segles XIII i XVI probablement al punt on hi devia existir el castell. Se sap que el campanar va ser acabat el 1526. Recordem que no va existir cap sant amb aquest nom. ‘Salvador’ fa referència directe a Jesucrist, com a salvador de la humanitat.

DSC09479 Rellotge de sol

       Un aspecte interessant és aquest rellotge solar gravat al mur. Sapiguem que l'ús del rellotge solar ve de molt antic, tant que es remunta a l’antic Egipte, per tant parlem del 3500 aC. En una crònica anterior parlàvem de l’origen del cristianisme i la seva organització en tres Patriarcats, durant els primers tres segles. El patriarca o bisbe de Roma es va anar considerant com a d’una autoritat especial, pel fet que se’l considerava més vinculat a sant Pere, ja que aquest havia mort i va ser enterrat a Roma, segons la tradició. El cristianisme es va estendre cap a Orient i Nord d’Àfrica, entre províncies de l’Imperi Romà. Els grups humans es van anar allunyant del judaisme i seguint normes morals pròpies, centrades en el sexe (la virginitat), la no veneració d’ídols, la vida austera i el celibat. Però es mantenien els tres Patriarcats, encara que el de Roma copsava més poder pel fet d’estar declarada la religió oficial de l’Imperi. Imperi que, com sabem, va durar fins el 476.

DSC09480 Baixant al inici

   Estàvem dalt del turó i enfilem avall cap a la sortida. Per cert ja que parlàvem de Jesucrist, ens ve una idea en ment: Si Jesús tornés a aparèixer, què pensem ¿es sentiria proper a moviments dins l’Església catòlica com l’Opus? I amb la fastuositat dins del món dels bisbes i cardenals? On de les sagrades escriptures es pot trobar suport per aquests fets? Diríem que li semblaria bé o potser ho rebutjaria indignat?

DSC09486 Pista endavant

   Fora del poble seguim ja una pista cimentada que es dirigeix a passar el riu Milans. El Milans és el principal tributari que dóna origen al riu Francolí.

L’any següent (el 1527) d’acabar el campanar de la parròquia de Vilobí es va realitzar la Conferència de Valladolid del regne de Castella (una nació independent e les altres). Va ser el procés teològic, en setze sessions i amb prop de trenta participants, per resoldre el viu debat suscitat per l’arribada del pensament erasmista a Castella i Lleó i la seva crítica per bona part del clergat regular. La reunió va tenir com a document previ un quadern en disset capítols sobre els presumptes errors doctrinals d'Erasme de Rotterdam, recopilat a instàncies de l'inquisidor general Alonso Manrique; els teòlegs de l'escola de Salamanca, dirigits per Francisco de Vitòria, van exercir l'acusació. Se sap que l'inquisidor Manrique va suspendre les sessions sense permetre que arribessin a cap conclusió.

DSC09487 Vimbodi enrere Riu Milans   La ruta va per pista molt clara i evident. Només cal girar-se un moment i veure el poble dalt del turó.

DSC09482 Pedres conglomerat

   Una curiositat poc habitual és que els marges de pedra seca estan compostos de pedres procedents de conglomerat. Evidentment és el material que tenien més a mà. Recordem que, en geologia, el conglomerat és una roca sedimentària de tipus detrític formada per còdols arrodonits. Per les xarxes socials corria, l’abril del 2020, un estudi atribuït a CCN (Cercle Català de Negocis), on es podia veure que les autopistes a Catalunya han estat pagades molts cops. Per exemple, respecte de la AP7, el tram Molins de Rei a Martorell ha estat pagat 123 vegades; o el de Tarragona a Alcanar, 157. Pel que fa a l’AP2, el tram Lleida a Saragossa ha estat pagar 23 vegades. El cost que van suposar l’AP7 va ser de 89,5 milions d’euros i el total que s’ha pagat ja puja a 8070 milions. Això és una barbaritat, mentre les Inversiones en autovies lliures de peatge per la resta d’Espanya són molts kilòmetres. Aquest plantejament indigne (de pròrrogues i pròrrogues de les concessions) provoca pèrdua de competitivitat a les empreses a Catalunya.

DSC09494 Aevellaners i gebrada   Passem per camps d’avellaners. Al terra es pot veure el blanc de la gebrada d’aquest matí fred.

DSC09497 Arribem a Riudabella   Sempre en direcció sud-sud-oest ens apropem al castell de Riudabella. D’origen molt antic, sembla que en època romana es va convertir en una vila i que el segle XV el monestir de Poblet n’era el propietari i ho va transformar en una granja fortificada per al repòs dels monjos i per funcions agrícoles com ara l'emmagatzematge de vi, gra i safrà. L’any 1841, Riudabella va ser adquirida per l'actual família propietària, que al restaurar-la hi van donar aquest estil historicista.

DSC09503 Castell 2  Finalment hi arribem i aprofitem per menjar una fruita. Per cert, rumiant sobre temes que comentem em ve a la memòria una frase d’Albert Einstein: “Creure és més fàcil que pensar; aquesta és la raó que hi hagi més creients”.

DSC09510 Destrosses del Gloria potser   Després hem seguit de tornada fent primer 1,5 km de la carretera i seguim de cara a Vimbodí fins que, abans d’entrar-hi, passem pel costat del pont trencat per les destrosses del Glòria. El pont nou està al costat; no es veu a la foto. El temporal del Gloria va deixar pluges d'entre 200 i 500 litres per metre quadrat el Vallès Oriental, les comarques gironines i les Terres de l'Ebre i nevades importants a l'Aragó. Va causar múltiples destrosses i incidències a bona part del territori i tretze víctimes mortals.

DSC09513 Ja hi som

   Finalment ja tornem a ser dins de Vimbodí. Les guerres han sacsejat Vimbodí en diferents èpoques de la seva història: la vila va participar activament en la Guerra dels Segadors, al segle XVII, i més tard, al segle XIX, a la Guerra del Francès, durant la qual el poble va ser saquejat disset vegades. També va sortir molt perjudicat durant les Guerres Carlines, ja que Vimbodí, de caire liberal, va lluitar activament contra els carlins. Ja al segle XX, la Guerra Civil també hi va causar estralls.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/vimbodi-castell-riudabella-61092927