(Click on the flag above to have the translation in your Language)  (Garraf) Ruta 1312 el 23/02/2021; 11,5 km; +226 -226; 4 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Cubelles, riu Foix, Corral de l’Almirall, Turó de l’Avenc, carrerada Santa Coloma, serra de Sant Antoni, Cunit.   Participants: Maria G i Miquel. Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil. IBP: 40.

 cmapa1312 cperfil1312 

FA ANYS: El 23 de febrer de 1455 Johannes Gutenberg va imprimir la primera Bíblia amb una impremta.

DSC00361 Cubelles   Comencem avui dia 23 de febrer a Cubelles amb l’objectiu de fer una circular tranquil·la que passarà pel Puig de Tiula, un “puig” que no és gaire “puig”, com veurem.

DSC00363 Avancem pla   Aviat caminem pel pont sobre del riu Foix i seguim una pista que va en direcció nord en paral·lel a l’ample llera que té el Foix. L'element paisatgístic, en aquest límit sud de la conca del Foix, és l’amplada de la llera del riu. El Foix que neix a la Serralada prelitoral catalana i circula pels suaus vessants del Penedès fins a topar amb els contraforts del massís del Garraf, s'obre pas i arriba a la plana litoral, on desguassa a ponent de Cubelles.

DSC00366 Horta    Tenint ara l’autopista a l’esquerra, a la dreta hi ha uns horts molt ben treballats i molt bonics. És agradable veure les cebes o les mates de faveres amb totes les plantes ben posades i arrenglerades.

DSC00367 Street art en el canal Fdo Bruno

   A l’esquerra, un mur de la C-32 ha servit de llenç per a la pintura dels amics del street art. Al marge dels immadurs que fan guixots; contrasta i destaca aquesta bonica pintura que sembla firmada per ‘Anorea 2020’. Dèiem que Gutenberg va imprimir, tal dia com avui de l’any 1455, la primera Bíblia que es va conèixer com “de les 42 línies”, fent referència a les línies impreses a cada una de les pàgines. Però abans, el 1449, amb un préstec que va rebre de Johann Fust, va imprimir el “Missal de Constança”, considerat el primer document tipogràfic del món occidental.

DSC00368 Riu Foix

   El riu de Foix fa uns meandres. La seva llera ara és seca; no hi passa ni una gota d’aigua. El territori de la conca de Foix forma part, a nivell morfològic i també estructural, del massís del Garraf. Geogràficament s'ubica a la part final de la depressió prelitoral catalana. Aquesta conca de l'embassament del riu Foix allotja materials geològics dels períodes quaternari, miocè i cretàcic inferior. Així, mentre la zona situada al sud de l'embassament és ocupada per les fàcies calcàries del Cretàcic, la zona més tancada i per damunt de la capçalera de l'embassament són deposicions de materials miocènics formats per conglomerats de cantells calcaris que contenen abundants restes de fòssils marins.

DSC00369 Bosc amunt

   Ens endinsem dins de bosc. Les pluges dels últims dies hi han deixat un agradable flaire de humitat aromàtica. Avui fa 40 anys del cop d’estat del 23F. Ahir el diari ‘elnacional.cat’ publicava un article i deia “Un any més tard, va començar a Madrid el judici oral, al Consell Suprem de Justícia Militar, on van ser processades fins a 33 persones. Però tan sols tres dels condemnats van rebre penes superiors a la que va rebre el vicepresident (de Catalunya) Oriol Junqueras per l’organització del referèndum de l’1-O, a qui també van acusar inicialment de rebel·lió.” No sé, poseu a un costat de la balança organitzar un referèndum prohibit i a l’altra realitzar un cop d’estat, armat, des del mateix exèrcit i segrestar la totalitat dels diputats.

DSC00370 Vegetaci prpia   Els magnífics margallons brillen amb color viu, al costat de les altres plantes pròpies d’aquesta terra: garric, llentiscle, estepa blanca, romaní, farigola... Un camí molt agradable.

DSC00375 Planta invassora

   Més enllà, seguint ara un tram de pista on hi toca una mica el sol s’hi ha escampat aquesta planta que no en sé el nom però és veu per tot el Garraf i destrueix l’habitat forestal propi. És una terrible planta invasora. Només cal veure aquesta foto i comparar-la amb l’anterior. Entre una i l’altra hi uns 200 metres de distància. Aquí ja no es veu quasi cap de les plantes originals, han estat sepultades i eliminades per aquesta nova.

DSC00371 Mas    Arribem al mas conegut com Corral de l’Almirall. Es tracta d'un conjunt de cossos construïts en forma d'ela, amb un baluard que tanca parcialment l'espai creat davant d'aquests.

DSC00372 Rellotge de sol

   A la seva façana hi té un magnífic rellotge solar amb la dita ”1804-1976 Recorda amic quan meravellosa i voladissa és cada hora que jo t’envio”. A més ens informa de l’any d’alguna ampliació important (1804) i el de restauració del rellotge (1976). Els primers esments amb el nom de "Mas de la Olla", daten de 1416 i continuen en els segles XVI i XVII. És en aquest darrer segle, concretament el 1655, quan apareixen les primeres referències associades al cognom "Almirall". El primer cop que la masia apareix esmentada amb el nom de "corral" és de 1795, concretament com a "Corral dit del Almirall". Posteriorment se'l va nomenar del "Filipino", degut que un masover, Josep Soler i Alba, havia estat a la guerra de les Filipines de 1896-1898.

DSC00377 Cam amunt   Ja portem uns 4 km caminats i ara, en direcció nord-oest, enfilem la pujada per la Muntanya del Corral de l’Almirall. La pujada es va fent sense cap dificultat i força còmoda.

DSC00382  Tur de l Avenc

   Al punt que sembla més alt s’obre un replà. Un pal indica que és el Turo de l’Avenc. Sembla que estem a uns 150 metres d’altitud. Hi ha un sender que segueix de cara i un altre, més dret, que baixa a l’esquerra: és el que ara seguirem després de menjar una fruita. De fet, ara, hem entrat, pel bosc, al terme municipal de Cunit, que pertany a la comarca del Baix Penedès.

DSC00383 Carrerada Sta Coloma

   He llegit que el camí de baixada es coneix com a Carrerada de Santa Coloma i hi trobem dos o tres fites de pedra treballada amb les inicials S.S.; no sé pas el significat. Avui, dia 23 de febrer, també fa 40 anys que es va produir el cop del 23F. Va ser un intent fallit de cop d'estat militar contra el govern democràtic i legítim d'Espanya que es va produir aquell dia de 1981. A les 14:20, un grup de guàrdies civils i vehicles camuflats liderats pel tinent Suárez Alonso inicia la Operació gàbia: es tanquen els accessos a la zona propera al Congrés dels Diputats i es comprova que es pot dur a terme l'assalt. A les 18:20 un grup d'uns dos-cents guàrdies civils arribats en autocars, encapçalats per Antonio Tejero Molina van assaltar l'hemicicle mentre es duia a terme la segona votació per a investir Leopoldo Calvo-Sotelo Bustelo, del partit UCD, com a president del govern espanyol. Al crit de "Todo el mundo al suelo" i disparant tres trets van segrestar la totalitat del poder legislatiu i del govern amb la força de les armes. Al mateix temps altres grups de guàrdies civils assaltaren diferents emissores de ràdio i televisió per impedir la informació dels fets. Al llarg dels anys han aparegut molt articles i llibres amb ombres i dubtes sobre responsabilitats i personatges.

DSC00384 Estepa blanca

   Com que baixem a sud, ara hi toca més el sol i trobem nombroses mates d’estepa blanca (“Cistus albidus”). Aquesta planta s'adapta molt bé als terrenys secs i solellosos dels països temprats de l'hemisferi boreal, sobretot els de l'àrea mediterrània. La majoria de les cistàcies són arbusts i mates llenyoses les quals branques i fulles produeixen resines aromàtiques de propietats balsàmiques.

DSC00385 Per aqui el Puig de Tiula   Arribem a aquesta plana pedregosa que teòricament és el Puig de Tiula i com es pot apreciar de puig no en té més que el nom.

DSC00386 Masia Cal Pla

   Durant la baixada es veu destacat, a la dreta, el mas de Cal Pla. És una masia modernista construïda entre 1911 i 1929, pels primers propietaris Ferrer-Benítez, que està en desús des del 2000. L’ajuntament està treballant i parlant amb els propietaris per dignificar un dels edificis més característics del municipi. Segons Montse Plana, ‘diarimes.com’ (febrer 2018) poc després de la mort de Roser Ferrer l’edifici va ser adquirit per un navilier, que va ampliar la casa i va fer construir uns grans jardins a Jean-Claude Nicolas Forestier, el paisatgista francès que va dissenyar els jardins de Montjuïc. El nou propietari, però, es va arruïnar i va acabar perdent la masia l’any 1941 en una partida de pòquer.

DSC00388 Sota autopist un rei

   Finalment, uns 3 km després del turó de l’Avenc, passem per sota de l’autopista un altre cop. Un altre pintor d’art urbà sembla que hi ha volgut deixar un rei. No sé si es refereix a algun rei europeu actual, o un dels Reis Mags; potser s’ha dibuixat ell mateix com a ‘rei de l’esprai’. Per cert, aquest dies circula per les xarxes un text que diu “Si hagués triomfat el cop d’estat del 23F, avui tindríem violència policial, presos polítics, cantants condemnats, pallassos imputats i obres d’art censurades”. La ironia és evident. Això fa pensar en un article d'un experiment molt interessant (i una mica anguniós) de fa ja uns anys: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/notes-i-reflexions/reflexions/772-com-es-crea-una-dictadura

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/cubelles-turo-de-lavenc-puig-de-tiula-cunit-66429971