(Garraf) Ruta el desembre de 2015; 14 km; +420 -420; 4 hores. Excursió organitzada pel Grup Matinals del C.Ex.Sitges amb el següent itinerari: Corral Nou, Mas en Jaques, Pou d’en Jaques, Balcó de Les Solius i tornada.   Participants: grup de 12 caminants.   Tipus de sortida: anada i tornada al mateix punt; Dificultat: fàcil.

 

 mapa mperfil 

FA ANYS: Mentre ja existia el Mas les Piques, del Garraf, l’any 1382 Carles, hereu de Navarra va començar negociacions amb el seu cunyat, Juan I de Castella, a partir de les quals es reconeixia la independència de Navarra i es modificaven, per millorar-les, les condicions del tractat de Briones de l’any 1379.

P1050040 Mas Corral Nou Per arribar al punt d’inici d’aquesta excursió cal anar amb el cotxe fins a Olivella. Uns cent metres abans del poble surt a l’esquerra una estreta carretera (antigament una pista) asfaltada que va cap a Can Grau a l’Observatori Astronòmic del Garraf i que continua fins al Corral Nou. A la foto, la vista del mas del Corral Nou que en el seu moment havia estat un petit restaurant i que ara es lloga com a casa rural. Aquest mas consta inscrit a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es tracta d’una masia del segle XVIII que pertanyia al mas de les Piques i se la coneixia com “Casa Petita” o del “Corral Nou”, encara que se sap que la família Raventós n’era la propietària des del segle XVI. Se sap que a finals del segle XIX va ser adquirida per Pere Domènech, un dels “americanos” de Sitges que van tornar de Cuba en el moment final del domini espanyol de les colònies del continent americà.

P1050044 Mas den Jaques Hem anat pujant, suaument, entre la Serra de les Conques, a l’esquerra i la de Fontanelles, quins torrents van a parar, tots, a la Riera de Jafre. A 412 metres d’altitud arribem al Pla de Jaques, amb l’antiga masia del mateix nom, ja abandonada.

P1050045 Cisterna 

Adossat a un dels murs hi ha una antiga cisterna, absolutament necessària en un territori en que l’aigua de la pluja es filtra immediatament cap el subsòl d’aquest massís calcari, per tal de nodrir les vies subterrànies amagades sota terra. Deixem aquesta masia de caràcter essencialment agrícola, que obligava els seus propietaris a explotar el seu enginy per tal d’obtenir l’aigua necessària pels horts i conreus.

P1050049 El grup Seguim camí i una mica més avall trobem un bonic pou, amb un trespeus de ferro del qual penja la corriola i la galleda per treure l’aigua.

P1050048 s un avenc 

El pou, aprofita un avenc de 30 metres de fondària. Des de dalt és possible veure l’aigua al fons. Una aigua fresca i clara, com podem comprovar quan pouem una galleda.

P1050053 Antincs rtols 

Pel camí trobem restes d’antics rètols i un banc de fusta en molt mal estat. Tot això són restes d’una antiga organització de passeig per aquest territori. Un passeig que portava fins a una zona de picnic, al coll de Solius, avui inexistent. En parlar de fa anys, he referit un tracte entre Castella i Navarra. En aquell segle, Catalunya havia viscut una terrible plaga de pesta negra que va delmar la població. De fet ja l’any següent la pesta es va situar als regnes de Navarra i Mallorca.

P1050054 Dalt del Balc de Les Solius Arribem al balcó de Les Solius, un mirador curiós dins d’aquest entorn, on hi queden les restes d’alguna construcció antiga. No he aconseguit informació, excepte pel fet que precisament al Coll de Solius, a la cruïlla de camins abans de pujar, durant anys hi havia una zona de lleure, probablement desapareguda a partir de la classificació del Garraf com a Parc Natural.

P1050056 I una curiosa escultura 

Una magnífica escultura en ferro que ens permet parlar molt (que si és la forma d’un conill, o potser un cavallet de mar, o un personatge amb banyes...), aporta un detall quasi místic a aquest indret solitari. De Solius, he trobat, respecte del poble de l’Empordà del mateix nom, que el significat etimològic prové de “sos olius”. Provindria del llatí “ipsos olivos”, en el sentit de lloc on hi ha oliveres. Podria ser que en aquest turó, potser des del coll als seus peus, hi haguessin oliveres? Certament l’indret sense aigües superficials, tan ressec, però àvid de l’humitat de les boires i les pluges periòdiques, podria ser un lloc adequat pel conreu d’olivera per la gent de Can Piques.

P1050058 Tornant de cara a Roques Negres Anem tornant i al davant podem observar el turó conegut com Penyes Negres. En un territori de colors semblants, segurament alguns elements, encara que de difícil identificació, serveixen per distingir turons: penyes Negres, penyes Roges, penyes del Carxol...

P1050059 El margall 

Pel camí, sovint se’ns ofereix la visió constant del margalló, palmera de petita dimensió característica del Garraf. En parlo una mica a http://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/garraf/242-jafra-a-plana-novella

A finals del segle XIV, el 1382, el sobirà a Catalunya era Joan I, dit el Caçador. Va morir quan va caure del cavall en una cacera. Però també va passar el mateix amb un altre Juan, aquest sobirà de Castella i Lleó. En general, potser eren sobirans molt dedicats a passar-ho bé i a treballar poc.

P1050063 Una cisterna pel cam 

Una cisterna pel camí, a mà esquerra, també informa de l’antiga humanització del territori i de l’esforç, sovint dur i amb resultats poc clars, per obtenir aigua en un terreny que funciona com un colador per l’aigua de pluja que pugui caure.

P1050066 Vista de Plana Novella Mentre baixem anem veient el conjunt de Plana Novella, amb la silueta evident del Palau Novella. Aquest palauet modernista i les construccions annexes va ser construït a finals del segle XIX a Pere Domènech, qui va voler desenvolupar una colònia agrària. Actualment i des de fa anys, una entitat budista va adquirir els terrenys i el palau, que estaven en molt mal estat i es van dedicar a restaurar-lo i a millorar les instal·lacions. Van restaurar totalment la capella, a la qual li havia caigut el sostre i restava abandonada, així com també tot l’interior del palau, intentant mantenir el seu estil original. La comunitat budista viuen al que havien estat les instal·lacions dels obrers, quan era una colònia agrària.

P1050069 Punt final al Mas Corral Nou Tornem a ser a punt d’inici, a la masia Corral Nou. Potser cal afegir que aquest mas era propietat del de les Piques. Aquell es troba situat més al nord-oest, prop de Can Grau. El mas de les Piques, avui totalment abandonat, consta documentat des del 1382. Tota la propietat que havia estat dels Piques, va ser adquirida, per deutes d’en Domènech, per part de Montaner i Simón, una editorial de Barcelona que havia deixat diners a l’impulsor de Plana Novella i la seva colònia, fallida per falta d’aigua i per les terribles condicions d conreu del territori.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=11711199