(Click on the flag above to have the translation in your Language)

(Garraf) Ruta 1215 el 29/05/2020; 10,5 km; +100 -100; 3 hores. Tercera excursió en el desconfinament del Coronavirus amb el següent itinerari: Sant Pere de Ribes, Can Coll, Mas d’en Bosc, Can Bruguera, Can Baró, Maset d’en Lleó, Autòdrom Terramar, El Carç, Ermita Sant Jaume.   Participants: Maria Guillaumes i Miquel.   Tipus de sortida: travessa semi circular; Dificultat: fàcil. 

 cmapa1215 cperfil1215 

FA ANYS: Just en el canvi del segle del XVII al XVIII, Can Bruguera es consolidava com gran mas.

DSC06195 Retols Pandemia Redos - copia 

     Fa temps que camino diàriament, però aquesta és la tercera ruta que he gravat. Passem pel davant de la residència d’avis de Sant Pere de Ribes. Als vidres hi ha tot de pintures que els familiars han fet pels residents. Estem al dia 76 de l’estat d’alarma per la pandèmia del covid-19.

DSC06196 Pont de Can Coll - copia    Hem seguit carrers en direcció a migdia per arribar al perímetre del poble i passem el pont de Can Coll, per sobre de la riera de Ribes. Esta tan envoltat de densa vegetació que fa difícil d’observar.

DSC06199 Entrada de Can Coll - copia    Cent metres més endavant tenim al davant la magnífica façana del mas de Can Coll. És un edifici de gran interès del segle XIX. La façana principal és presidida per una tribuna semicircular tancada, amb columnes de capitell jònic. Va ser propietat de Francesc Mercer Oliver, que havia nascut a Vilafranca el 1836, qui també va sufragar la construcció de l'església nova del poble.

DSC06200 Interior - copia 

     El masover està preparant les tomaqueres a l’hort i la Maria després de xerrar una mica amb ell em porta a veure l’entrada del gran mas. En un article del Punt Avui d’abril del 2011, Miriam de Lamo deia que “El sector de Can Coll, a Sant Pere de Ribes, encabirà un complex residencial de 300 habitatges que es construiran entre l'any vinent i el 2016. El projecte neix de la promotora... que és la propietària de 30 hectàrees amb més de 50.000 m² de sostre edificable a la zona”. Sembla que es tractava d’un projecte amb una clara aposta per un desenvolupament representatiu del nou concepte d'urbanisme que cerca la integració de tots els elements urbanístics amb una forta sensibilitat i vocació mediambiental. La Núria Martí Pagès en el seu llibre “Masies i masovers de Ribes” (del 2013) encara deia que “del seu futur, que estigui prou clar, poc se’n sap; si es tracta d’un llegat a punt de desaparèixer el temps ho dirà”.

DSC06201 Gran faana lateral - copia    Després seguim la nostra ruta, pista avall. Deixem a la nostra dreta l’espectacular façana sud del mas que presenta la gran galeria porxada que ocupa els dos pisos d'una façana lateral, amb arcs de punt rodó sostinguts per columnes amb capitell llis. Segons ‘anc.gencat.cat’ el fill del propietari inicial, Francesc, va ser Josep Marcer Carbonell (1872-1953); casat amb Amanda Sagristà Colomé va ser candidat de la dreta monàrquica a la circumscripció de Barcelona a les eleccions de 1932. La muller, Amanda, va morir el 1968 sense fills. Però no he trobat gaire bé més informació de la família, fora que Francesc Marcer va fer la seva fortuna a Amèrica (potser a Cuba o a Filipines).

DSC06203 Mas den Bosc - copia    Quinze minuts més endavant arribem al Mas d’en Bosc. Es tracta d’un mas d’obra provinent dels segles XVIII i XIX. Al cadastre de l'any 1764 hi figura Francisco Bruguera, de Can Bruguera, com a propietari. Més endavant, tal com consta en el llibre d'Apeo de l'any 1847, pertanyia a Melcior Bruguera.

DSC06205 Vinyes i colors

    Seguim després per entre vinyes. Tot el territori ha recuperat la seva antiga activitat vinícola. Potser podem comentar, com a referent històric, que Durant la Guerra de Successió, els ribetans van haver d’allotjar les tropes filipistes i pagar tributs extraordinaris. La supressió de les institucions existents va suposar que la Universitat fos constituïda de nou per cinc regidors escollits per la Reial Audiència de Castella, expulsant als del poble (com va passar a tot Catalunya); va ser l’inici de la destrucció organitzada i constant de la cultura, la llengua, les tradicions i la independència de la nostra terra. Catalunya havia compartir monarques amb Castella, sovint amb problemes, però Felipe V de Borbó va ser el més terrible de tots.

DSC06207 Pi de Can Bruguera    Després de girar a l’esquerra, caminem uns seixanta metres de carretera i ja estem al davant del gran pi de Can Bruguera.

DSC06209 Can Bruguera

    Els merlets de Can Bruguera que es veuen formen una torre allargada que figura al catàleg de “Els castells catalans, III” de Pere Català Roca; la torre de defensa està declarada bé d’interès nacional i el mas té la declaració d’interès local. En el frontis d’accés, que no he sabut veure, hi figura la data de 1510. Al cadastre de l'any 1764 pertanyia a Francesc Bruguera. Es tractava d'una propietat agrícola important, de la qual formava part el Mas d'en Bosc, almenys des del segle XVIII. La família Bruguera va mantenir la propietat del mas fins que, en el context dels fets de l'any 1934, Baltasar Bruguera va morir assassinat. Vers la dècada del 1940, la família Mestres-Segarra la va comprar. Fa goig sortir a caminar i veure encara en actiu aquestes masies que s’endinsen en la nostra història.

DSC06216 Can Bar    Seguim la pista particular, entre vinyes, tot saludant als que hi estan treballant entre els ceps. Veiem enllà, a la nostra dreta, apartada de la pista, entre pins i les agulles dels xiprers, el mas de Can Baró de la Cabreta, que costa de veure. És un antic mas del segle XVI que tenia el nom de Can Llopis, pel cognom de la família original. He trobat que el segle XVIII en Bartomeu Llopis havia estat a Mèxic; probablement devia formar part dels ribetans, sitgetans i vilanovins que van cercar negocis a les colònies espanyoles americanes, després de l’autorització del 1778. El mas va acabar prenent el malnom que rebia el propietari: Baró de la Cabreta. Segons informa la Núria Martí, el mas va ser centre d’entrenament republicà durant la Guerra Civil.

DSC06212 Maset den Lleo

   Més avall, abans del vell i llarg mur perimetral, es veu el Maset d’en Lleó. Els orígens vinícoles d’aquest mas es remunten a l’any 1777, quan les terres del Maset del Lleó eren de l’Abadia de Montserrat i la família Massana, avui propietària, havia de pagar tributs per treballar-les. Des de llavors, deu generacions de la família Massana han estat lligades al cultiu de les terres de la finca del Maset del Lleó.

DSC06215 Autodrom    Encara seguim una mica més fins que se’ns acaba la pista ja que el pas està tancat. Aquí, ens podem enfilar una mica pel marge de roques i puc fer una foto de la pista de l’Autòdrom Terramar. Construït l'any 1923 i situat en el terme municipal de Sant Pere de Ribes, va ser un dels primers autòdroms del món. En el moment de la seva construcció, Europa només disposava de dos autòdroms: el de Brooklands i el de Monza; Als Estats Units només hi havia el d'Indianàpolis. És, per tant, la quarta pista més antiga del món. Actualment hi ha un projecte interessant per recuperar l’espai que amb els anys s’ha anat degradant i que no permet accés als caminants. Han sorgit moltes crítiques (sempre en surten), però tinc clar que si no es desenvolupa un pla de recuperació sostenible econòmicament, el futur d’aquest element històric serà molt negre. (NOTA: Al final insereixo un video).

DSC06220 Can Vidal

    Anem tornant, seguin el camí de vinguda, però ens desviem per tal de passar pel davant de la zona del Carç. Primer hi ha la casa, més petita de Can Vidaló. El món del “Caseriu” del Carç són quatre cases amb una història llarga i plena de famílies que l’han habitat. Segles vivint de la terra en un Ribes que va ser fundat fa més de 1.000 anys quan Catalunya es feia més gran llegeixo en un article, a L’Altaveu de març 2008, escrit per Núria Martí.

DSC06223 Can Vidal

    Formen un total de tres cases: can Virolat, can Sebastià i can Vidaló. D’aquest caseriu, els Ferret-Pi n’eren amos, passant, amb els anys, la propietat, a mans dels Rabassa, una família de Mollet del Vallès. Can Vidaló encara està habitat i al sol de la façana sud, amb la paret florida s’hi està molt bé. És un indret de gran pau i tranquil·litat.

DSC06221 El Car 

  Al costat mateix, darrera del mur de separació, es veu l’antic Mas del Carç, avui deshabitat, els orígens del qual són probablement del segle XIII, època en que esta documentats Pere Muntaner del Carç. A la carta de poblament de Puigmoltó del 1333 s'esmenta el lloc de "Carcium".

DSC06227 Torre del Car

   M´ha costat, però he aconseguit fer una fotografia de la part alta de la Torre. Del conjunt també hi prenen part la torre de defensa quadrada amb merlets i la capella de Sant Jaume. Dèiem al principi que just quan va començar el segle XVIII, Can Bruguera es consolidava com a gran mas, doncs hi hem d’afegir altres masos del terme. També, al finals del XVII (el 1659), un dels fatídics monarques que vam tenir mutilava Catalunya amb el Tractat dels Pirineus; les comarques del nord: Rosselló, Conflent, el Capcir i part de la Cerdanya van ser el botí. El monarca espanyol Felipe IV (III de Catalunya) va incomplir les Constitucions catalanes que havia jurat defensar i va regalar la nostra terra al rei francès a canvi de poder seguir la guerra contra Portugal.

DSC06226 Ermita St Jaume    Al costat mateix hi ha, de cara al camí, l’ermita dedicada a Sant Jaume.

DSC06225 Rellotge de Sol St Jaume

    Al damunt de la porta, ara tancada, per la que s’accedeix a l’atri o galilea, hi ha aquest bonic rellotge de sol.

 IMG 5252

 Estem dins de declaració d'alarma pel coronavirus. He fet un dibuix, sobre l'idea d'un altre existent. Aquest dibuix em recorda la protecció pels virus, però també em recorda la dura actuació de l'Estat espanyol contra els que volien parlar, els que volien manifestar la seva veu, els que volien posar una papereta en una urna el dia 1 d'octubre de 2017. Trist dia pels catalans que aquell dia van ser tant maltractats i trist dia encara avui pels polítics i activistes socials, tots pacífics, que estan empresonats. 

Després seguim el nostre camí fins a dins de Sant Pere de Ribes, on acabarem aquesta excursió. És la tercera per les masies que envolten el poble. Al final insereixo els vincles a les altres dues excursions per les masies que he fet els dies passats més una altra que ja vaig fer fa anys, quan disposava de molta menys informació.

Video publicat a youtube per Daniel Fernandez l'any 2016: 

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-pere-de-ribes-can-coll-mas-den-bosc-can-bruguera-can-baro-maset-den-lleo-autodrom-terramar-el-50095616

Excursió Masies 1: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/garraf/886-sant-pere-de-ribes-mas-la-coma-can-barba-can-sidro-can-ramonet-la-masieta-el-castell

Escursió masies 2: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/garraf/888-sant-pere-de-ribes-can-puig-la-masieta-can-ramon-la-serra-can-vidal-can-climent-mas-farigoles-puigmolto

Excursió antiga masies: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/garraf/136-sant-pere-de-ribes-volta-per-les-masies