(Segarra) Ruta el febrer de 2016; 10,2 km; +210 -210; 2h45’ (més 1h per la visita guiada al castell de Vicfred).   Excursió organitzada pel Grup dels Castells amb el següent itinerari: Vicfred, Comabella, Viver de Segarra.   Participants: 11.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 mapa mperfil 

 FA ANYS: El 1873 Amadeu I de Savoia va dormir al castell. Havia estat rei d’Espanya tres anys i acabava d’abdicar.

P1050550 Vicfred esglsia    Arribem a Vicfred al matí en un dia ventós. El poble té el seu origen en una torre de vigilància que, amb els anys, es va transformar en castell. Serà el castell que visitarem al final d’aquesta excursió.

  P1050552 Caminant 

  Comencem a caminar per aquesta terra de secà, que és la Segarra, on el conreu és bàsicament de cereal i ara presenta un magnífic panorama geomètric de quadres verds. Parlant del rei Amadeu cal comprendre que ens hem de situar en el Sexenni Lliberal (1868 a 1874). Va ser l’època més democràtica del segle XIX, però en sis anys es va passar d’una monarquia constitucional a una república (la primera de la història a Espanya com estat). Tot va començar el setembre de 1868 amb la revolució de “La Gloriosa”. Es tractava de fer fora la reina Isabell II. La reina va haver d’anar a l’exili i van arribar al poder les forces polítiques més o menys marginades per Isabel, és a dir: els progressistes i els demòcrates. I és que a Espanya, els reis han tendit sempre a ser absolutistes i autoritaris.

P1050560 Comabella   

Sempre cap el sud, en una hora arribem a Comabella. La seva tipologia és molt semblant a altres de la Segarra, ja que els seus orígens de fortaleses els situen sempre dalt d’un turó amb bona vista sobre el territori. Les primeres notícies del lloc són del XI. Sabem que a mitjans del XIX va passar a dependre del municipi de Sant Guim de la Plana i que l’església està dedicada a Sant Esteve, sent la construcció actual de inicis del segle XIX.

Presenta una imatge de disseny cubista, amb arestes vives, façanes curiosament orientades i teulades amb pendents desiguals. La llum i l’ombra que creen juguen un paper curiós.

P1050563 Interior   

Passegem per dins d’aquest poble de cases que es recolzen les unes amb les altres com per protegir-se del fred. Tornant al rei Amadeu, diguem que l’intent de mantenir un sistema lliberal i democràtic va fracassar. Les divisions entre els partits polítics i la força que sempre han tingut el poder dels potents financers i dels grans terratinents espanyols, van conduir al fracàs aquell intent d’aconseguir una Espanya més moderna i millor gestionada. Escoltant l’extensió de la corrupció de la que parlen els medis de comunicació actuals (2016), amb desenes de polítics i alguns ministres imputats per la Justícia, sembla que tot allò segueix igual.

P1050567 Camps cereal    Els camps que veiem des de dalt, semblen molt avall, com volent confirmar que anem errats quan pensem que anem per un territori pla.

P1050569 Ametllers florits 

Els ametllers han començat a florir amb les seves flors blanques o rosades, segons unes varietats o altres, que jo, poc expert en el tema, no soc capaç d’explicar. Parlant de florir, ens agradaria veure florir el sentit comú i el respecte, però amb els senyors Rajoy (PP) i Sánchez (PSOE) parlant d”unitat” hi ha qui pensa que realment el que volen és que res no es toqui i que tot segueixi igual.

P1050571 Viver de Segarra  Des de Comabella ens orientem a l’est per arribar en uns 2 quilòmetres a Viver de Segarra, el que vol dir una mitja hora. Sembla que s’han trobat vestigis d’un original poblat iber, a un indret conegut com Juigues, i que Viver hauria estat el poble més antic de tot aquest territori. Un territori aquest, que va fins a Balaguer, que per defensar la proximitat a les taifes dels sarraïns, a la banda de ponent (Aragó), es van construir una vintena de castells i diverses torres de control.

P1050583      En aquest rètol (que està al davant del castell de Vicfred) es pot veure la distribució defensiva del territori a partir dels segles XI i XII.

P1050575 Pou de Madern 

Des de Viver, girem en direcció nord. Tornem a tenir uns 4 quilòmetres fins a Vicfred. Arribem, a mig camí, al Pou de Madern. Una curiositat molt interessant, doncs es tracta d’un pou artesià d’origen medieval. En anys de molta pluja, es forma l’estany que desguassa al torrent dels Arenals (que neix aquí mateix) i segueix en direcció sud-oest fins al torrent de l’Oró, a Bellvei.

P1050576 Pou 2 

Al fons, encara s’hi manté un pam d’aigua. Un pou artesià és forma com a conseqüència d’aigua subterrània que puja espontàniament cap a la superfície. Prové d’un aqüífer subterrani comprimit entre capes impermeables i que, per pressió hidràulica, arriba a la superfície per alguna perforació artificial o provocada. En casos de molt pluja, tot l’espai on hi ha ara els bancs i l’espai de lleure que hi ha muntat, queda ple d’aigua com d’un petit llac.

P1050580 Castell de Vicfred  Finalment tornem a estar a Vicfred. Hem reservat una visita guiada al castell a través de Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. (973.402.045). Aquest castell consta documentat des de l’any 1079, am el nom de “Castrum Becfreit”. Amb els anys i després dels canvis naturals en aquells segles medievals, va arribar a passar a la nissaga dels Cardona. Amb els anys va deixar de tenir les seves funcions militars per passar a ser residència dels seus propietaris. Actualment és propietat de la família Boix Rodríguez.

P1050588 Dormitori reial  

  Hi ha espais interessants com els dormitoris principals, en un dels quals hi va dormir Felip V l’any 1701. També informa una placa que s’hi va hostatjar el pretenent al tron Carles de Borbó, el 12 de juny de 1837, dia de la batalla de Gra. Finalment, la reial cambra es veu que també va veure dormir Amadeu I de Savoia, quan marxava cap a l’exilia el 1873.

P1050590 Interior     L’edifici actual, mostra unes sales i dormitoris que permeten fer-se l’idea de la vida social en l’època que va començar a ser restaurat i utilitzat com a vivenda el segles XVII a XIX, encara que la major part del mobiliari és del XIX.

P1050592 Celler 

De la fortalesa original resten algunes poques dependències com el celler o la masmorra, que són les dependències del nivell més baix. Cal comprendre que l’edifici militar dels segles XIV i XV devia ocupar una part important del que amb els anys han esdevingut cases al voltant de l’actual castell-palau. Les antigues dependencies, quadres, magatzems, ferreria, fusteria i altres equipaments, es van anar malmeten pel pas dels anys i la manca d’ús, les pedres es van reutilitzar per altres habitatges i tot plegat va prendre una imatge general diferent.

P1050597 Carros i cavalls 

L’espai on, els anys del segle XIX, hi havia els cavalls i els carros, actualment està ben quiet. Ja no hi ha treball agrícola que arribi a les dependències del castell. Hem vist les gran botes pel vi, que tampoc ja no fan cap servei. La plaga de la fil·loxera va arribar a Europa, a través de França, l’any 1860 amb un carregament de cep americà (el cep americà és immune) i es va estendre. A la Segarra també hi havia vinya, però es va perdre tota i, com a altres indrets del país, es va derivar les plantacions cap a cereals, ametllers o avellaners.

P1050599 Final a Palourt de Segarra 

Finalment i com a conclusió anem a dinar a l’Hostal Palouet de Segarra, instal·lat, amb molt gust, en un palau restaurat que té la data del 1601 a l’entrada. Compte amb 15 habitacions i unes magnífiques i àmplies instal·lacions. Hem de dir que hi hem menjat molt bé i encara hem rebut millor atenció http://www.hostalpalouetdesegarra.com/.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=12236432