(Urgell) Ruta 1275 el 28/10/2020; 13 km; +240 -240; 4,5 hores.   Excursió organitzada pel Grup dels Dimecres (convocada un mes abans) amb el següent itinerari: Guimerà, Vall del Corb, Ciutadilla, castell de Ciutadilla, Mare de Déu de la Bovera, castell de Guimerà.  Participants: Joan B, Rosa Maria, Anna, Maria, Dolors, Josep C, Carles H, Josep S, Vinyet, Toni i Miquel.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil. IBP: 43. 

 cmapa1275 cperfil1275

FA ANYS: El monestir de Santa Maria de Bovera es va fundar el 1190.


DSC08862 Guimer   Ens trobem a Guimerà i ens organitzem per moure’ns separats en dos petits grups i amb distanciament, per les instruccions del Covid-19. Des de l’aparcament, abans de passar el riu Corb, Guimerà es presenta talment com un poble medieval dalt del turó.

DSC08867 Creu de terme

   Comencem a caminar pel vessant meridional de la vall del Corb. Guimerà consta documentat des del segle XI; primer va ser el centre d'una baronia i després d'un comtat. Durant el segle XII va pertànyer a la família Alemany de Cervelló. La vall del Corb s'estén a banda i banda del riu Corb, al llarg del seu descens des de Rauric fins a Bellpuig i desemboca al riu Segre a l'altura de Vilanova de la Barca.

DSC08868 Curiosa creu de terme

   La creu de terme que deixem a la dreta és la del Pedró del Camí de la Bovera, obra d’estil popular que separava les demarcacions de Guimerà i Ciutadilla. Una de les seves quatre cares presenta dues curioses figures que semblen mostrar un home i una dona moderns (no sé si afegits posteriorment), ell amb pantalons curts i una ma aixecada. És d’estil gòtic del segle XV.

DSC08872 MdD Vallsanta   Caminem a una certa alçada per sobre de la vall, que està a la nostra dreta. Anem gaudint de la vista del monestir de la Mare de Déu de la Vallsanta. El monestir de Vallsanta és el continuador d’un primer establiment de monges cistercenques situat a la Bovera, molt proper. Possiblement a causa de les inapropiades condicions que presentava aquest darrer lloc, es va prendre la decisió de traslladar-se i una part de la comunitat va anar a Santa Maria de Valldaura (1231) a Olvan, i l'altra va passar a aquest indret de Vallsanta (1237) (‘monestirs.cat’).

DSC08877 Varietats i colors

   Pel pla de la vall hi ha moltes vinyes que ara prenen tonalitats diferents segons les varietats. Diguem també que la construcció del nou monestir de Vallsanta va començar l’any 1235 i va acabar el 1246. Posteriors reformes van malmetre l'edifici primitiu (desaparegut amb la construcció de l’església actual 1730), del que només en resta la galeria d'arcs de mig punt.

DSC08879 Arribant a Ciutadilla   Anem arribant a Ciutadilla, dalt d’una serra on destaca el seu castell.

DSC08884 Esglsia

        Entrem al poble i passem pel davant de l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, ben conservada i en harmonia amb la resta de la població de Ciutadilla. És gòtica del segle XIV.

DSC08885 Castell   Com altres pobles d’aquestes terres, el poblament s’inicià al voltant de la torre-castell i va créixer de dalt a baix, com Guimerà, Rocafort i d’altres. El castell de Ciutadilla és ja esmentat l’any 1029 en una sentència arbitral que va obligar als veïns del lloc a refer les muralles del castell.

DSC08889 La forca

   Una curiosa forca, prop del castell, recorda èpoques més dures. En el segle XIII es coneixen plets entre els homes del castell de Ciutadilla i els del veí castell de Nalec, sobre les aigües del Riu Corb vers els anys 1265-80. El domini de Ciutadilla sempre fou dels Guimerà fins a la fusió d’aquesta família amb el llinatge dels Meca, barons de Castellar del Vallès, a la fi del segle XVII. En la guerra de la Generalitat contra el rei Joan II, l’onze d’octubre de 1462 Guerau de Guimerà, senyor de Ciutadilla, fou declarat enemic del Principat i donada l’ordre que li fossin confiscats els béns, que 10 anys després se li van retornar.

DSC08895 Interior    Per un tancat, mig obert, es pot accedir, amb precaució a l’interior. Mentre escric aquesta crònica s’ha declarat el tancament perimetral de Catalunya i altres Comunitats a Espanya. Just el mes de maig de 2020 (fa 4 mesos) ‘antena3.com’ publicava: “Molts dels sanitaris que van acudir a la crida urgent del Ministeri de Sanitat, per la crisi del coronavirus, ja no tenen feina o estan en condicions precàries. A la Comunitat de Madrid es deixaran de renovar 10.000 contractes de sanitaris, entre metges, infermers, auxiliars i zeladors, que denuncien una feina incansable sense la protecció adequada”.

DSC08899 Un tram de bosc

   Hem sortit i després de fer un tram de pista per dins de la vall, pugem per l’altre vessant envoltats d’una mica de bosc. Els que escriuen el que hem dit respecte del problema sanitari a Madrid, potser no es van aixecar contra la filtració de la conversa (veure ‘lavanduargia.com’, de fa 4 anys) on el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, comunicava en una conversa al ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz: ”els hi hem destrossat el sistema sanitari”, referint-se a Catalunya. Tots els espanyols hauríem d’haver cridat d’indignació. A Espanya, la Llei i la Constitució no diuen res d’això? És legal? És just? És ètic? Doncs ara, amics de la resta d’Espanya, ja podeu veure com tots esteu subjectes a aquestes terribles decisions del poder.

DSC08901 Sta Ma de Bovera   Dalt de la pujada arribem al santuari de la Mare de Déu de la Bovera. Una tradició ens explica que aquesta Mare de Déu va ser trobada de manera miraculosa per un pastor (de bous i de vaques) en la soca d’una alzina. I com sempre, en aquestes tradicions, cada cop que pretenien portar-la al poble de Guimerà, la imatge de la Mare de Déu retornava a la alzina, la qual cosa s’interpretava com la voluntat inequívoca d’aixecar un santuari en aquell lloc, dalt un turó a ponent del poble.

DSC08903 Ben separats

       Més enllà de la llegenda consta que, el 1190, Pere de Tàrrega va fundar el monestir de Santa Maria de la Bovera, que va posar sota la direcció de la seva filla Elisenda, primera abadessa del lloc i amb la protecció del monestir de Vallbona de les Monges.

DSC08908 Castell Guimer   Arribem a Guimerà i ens apropem al castell. En temps de la primera guerra carlina (1835) va quedar molt malmès degut al setge que hi patiren els 500 voluntaris carlins del capitost Rosset a càrrec del coronel Niubó, el qual afusellà Rosset i més de 70 dels seus homes.

DSC08909 Interior torre La torre ha estat ben consolidada i per l’interior una escala segura permet pujar fins dalt del tot.

IMG 20201028 131815

   Les vistes són magnífiques des del terrat de la torre. Per perspectiva històrica recordem que aquell any es va signar l’Aliança de Sancho I de Portugal i el rei de Lleó contra Castella, ratificada amb el compromís matrimonial d'Alfons IX amb la seva cosina germana Teresa de Portugal (‘cronologiahistoica.com’). Era època quan Castella, Lleó, Navarra i Catalunya eren nacions independents. Catalunya ho va seguir sent fins el segle XVIII.

DSC08911 Vista des de dalt   L'església, dedicada inicialment a Santa Maria i ara a Sant Sebastià, fou començada el segle XIV pels senyors del lloc, Guerau Alemany de Cervelló i Geralda de Rocabertí, els escuts dels quals són a la façana. Antigament hi havia la capella castral del 1154.

DSC08919 Carrers

         Els carrers en baixada tenen molts racons evocadors de temps passats. El poble també es coneix com 'El nou de Copes', ja que la vista del poble des del riu és un amuntegament de cases unes a sobre de les altres. Tot el poble és un conjunt declarat bé cultural d'interès nacional.

DSC08920 I racons  Una dita tradicional de Guimerà fa: A l’Arrabal són les guapes, a la Vila les bufones i al carrer de la Capella són petites i balladores.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/guimera-vall-del-corb-ciutadilla-castell-de-ciutadilla-mare-de-deu-de-la-bovera-castell-de-guimera-59420716

Aquesta excursió té l’IBP que s’ha indicat a dalt. Veure l’anàlisi a: https://www.ibpindex.com/index.php/es/