(Ribagorza) Ruta 1236 el 9/07/2020; 5,5 km; +60 -100; 2 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Saünc Sahún, Santuario de Guayente, pantà Linsoles, Eriste Grist.   Participants: Josep i Miquel. Tipus de sortida: travessa lineal. Dificultat: fàcil. 

 cmapa1236 cperfil1236 

FA ANYS: L’any 1283 es van celebrar les primeres Corts d’Aragó.

DSC07158 Inici a Sahun   Avui hem deixat un cotxe a Grist (Eriste, en castellà) i amb l’altre hem anat fins al poble de Saünc (Sahún, en castellà). Es tracta de fer una excursió tranquil·la per després marxar cap a casa.

DSC07159 Mapa de senders

   Aquests pobles petits de la vall de l’Ésera, disposen de cartells informatius de diverses rutes i excursions. Això fa que la gent es mogui pels pobles i aquests rebin més visitants. Com dèiem va ser l’any 1283 que es van celebrar les primeres Corts d’Aragó, segons els historiadors Luis González i Esteban Sarasa. Inicialment tenen per objectiu fer valer i respectar els privilegis nobiliaris en front del rei, però més endavant hi participen representants de les ciutats i de cavallers. El monarca, durant tot aquest sistema de Corts, era considerat ‘primus inter pares’ i per tant els canvis que volgués introduir en les tradicions o constitucions les havia de demanar a les Corts. De forma semblant com passava amb el sobirà a Catalunya, València o Mallorca. En canvi la tradició a Castella era molt diferent, on el rei disposava d’un poder totalitari.

DSC07160 Les falles de Sahun

      Un bonic treball artístic que parla de les festes del poble de Saünc. Les festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus són un conjunt de celebracions d'origen ancestral que tenen lloc cada any, pels volts de Sant Joan, a diferents poblacions d'AndorraAragóCatalunya i la Catalunya Nord. L’any 2015, seixanta-tres pobles que celebren aquesta tradició van presentar una candidatura conjunta a la UNESCO; el desembre de 2015 aquesta organització les va inscriure a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Les festes a Saünc duren tres dies i el segon dia la falla es encesa per l’últim casat del poble.

DSC07165 Esgl S Joan Bautista de Sahun   L’església de Sant Joan Bautista és romànica del segle XII, però mostra modificacions del segle XVIII. Com acostuma a ser habitual, està tancada i no s’hi pot accedir.

DSC07168 El Fallero

    El Fallero, a la sortida del poble. Aquesta escultura en ferro presenta la imatge d’un home (faller) que porta una falla encesa i la va ventant. Abans parlàvem del poder totalitari del rei de Castella, però hem d’afegir que el punt culminant d’un rei absolutista va ser amb Felipe V, el qual seguia la tradició del rei francès Lluis XIV que ho tenia molt clar “L’État c’est moi”; era un sistema de monarquia molt semblant a una dictadura. No gaire més tard (revista Sapiens) “les monarquies que no van ser enderrocades van haver de capitular i transformar-se en monarquies constitucionals; amb una excepció: l’Espanya borbònica, que va resistir totes les revolucions liberals dels segle XIX i fins les dictadures del segle XX, per arribar als nostres dies amb la vella mescla d’afers públics i privats gairebé intacta, gràcies a la benedicció i els interessos d’una cohort de terratinents i industrials i a la protecció de l’Exèrcit”.

DSC07169 Font Sahun     Al davant de la Font comença la pista que ens portarà fins al santuari. El Santuari de Guayente és un dels llocs religiosos més importants de la zona, a ell acudeixen grans romeries provinents de pobles veïns de la Vall de Benasc. En l'actualitat aquest no solament exerceix funcions com Santuari de la Mare de Déu de Guayente, sinó que també és la seu de l'Associació Cultural de Guayente i de l'Escola d'Hostaleria.

DSC07173 MdD Guayen   Arribem al santuari de Guayente. Aquest santuari correspon a la tradició de les marededeus trobades, amb la llegenda típica que qui les troba en una cova les porta al poble, però l’endemà la imatge torna a estar a la cova i al final s’hi construeix un temple. Sembla que es tracta d’una construcció del XVI però amb moltes modificacions del XVIII.

DSC07175 Pont riu

   El camí ha anat baixant suaument fins al nivell de la vall on passem pel pont que ens fa arribar a l’altre vessant. Pel camí hem vist alguns troncs de bedolls als quals se'ls havia extret un tros d'escorça; segurament per fer les falles de la nit de Sant Joan. He de dir que m’agrada veure els noms originals de Saünc i Grist, però trobo que estan poc presents a la retolació oficial. De fet també em sap greu no trobar webs aragoneses que incorporin la possibilitat de llegir-les també en aragonès, tot i que sembla que tant el castellà com l’aragonès són llengües oficials.

DSC07181 Cam perimetral emb Linsoles

   Seguim una pista perimetral que fa tota la volta a l’embassament de Linsoles. Es tracta d’un embassament amb finalitats hidroelèctriques que va ser construït el 1964. La superfície de l’embassament és de 42 hectàrees. Cal entendre que Aragó també va perdre la seva independència el segle XVIII (igual que Catalunya i els altres estats que formaven part de la Corona d’Aragó). Cal entendre també que, com va passar a Catalunya, els vencedors (Castellà) van substituir registradors, notaris i altres oficials públics per altres provinents de les regions on es parlava el castellà, per això es van anar substituint cognoms de persones, noms de ciutats i topònims per equivalents fonètics. Però em sembla trist que la població es preocupi tan poc pel seu llegat històric i cultural. He llegit que ja només un 6% de la població saben parlar aragonès.

DSC07187 Vista Eriste   És un embassament prou gran. Allà veiem el poble d’Eriste o Grist. Estem a una altura de 1118 metres. Per la vall que s’endevina al fons venen les aigües de l'Aigüeta de Grist; aigües que es troben amb les del riu Éssera. És punt de partida per pujar al Posets o al Llardana.

DSC07188 Volta de relax   És realment una volta molt relaxant. Ve de gust seure una mica, beure aigua i menjar una fruita.

DSC07190 Pescadors   Més endavant trobem una caseta, encara no oberta, on deuen lloguer les canoes i on també venen begudes. Uns pescadors estan fent l’activitat que els hi agrada.

DSC07193 Un cigne Un majestuós i elegant cigne es va passejant, quasi immutable, pel llac.

DSC07195 El Ball dEriste

   Finalment arribem al poble. Un dels primers rètols ens parla de famós Ball de Grist. La festa d'Eriste és l'1 d'agost, Sant Feliu, i aquest dia es balla a la tarda el "Ball" a la plaça i al voltant de l'arbre. El dia abans, els mossos del poble, anaven a la muntanya i baixaven el pi més alt i recte que trobaven, el netejaven de branques deixant unes poques a la punta i durant la nit el col·locaven al centre de la plaça. En l'actualitat col·loquen un petit bedoll com a record del gran arbre d'abans. És per la tarda que es fa el ball, mentre sona la música. He llegit que el Ball se’l coneix com el Himno de Riego i és que escoltant l’un i l’altre em semblen iguals.

DSC07197 Esgl de S Felix de Grist   Arribem fins a l’església de Sant Fèlix de Grist. A un costat del pòrtic hi ha un bloc de pedra que mostra la data 1767; aquesta data probablement fa referència a la última reconstrucció que es va fer i va substituir l’antiga església romànica.

DSC07199 El Carnaval de Grist  Voltant pels tranquils carrers anem al centre d’informació on, als seus murs, hi ha referència al carnaval de Grist.

DSC07200 cartell del Carnaval de Grist

   Menys mal que trobem activitats i gent autèntica, com segur que és la gent de Grist/Eriste. Ho dic perquè la Bea Talegon (article del mes de març) deia que estem “Atrapats pel cinisme i la hipocresia”. Uns dels paràgrafs diu així: “Quan el Rei parla que es combatrà la corrupció, segur que ho diu seriosament. I ho diu pensant que tots hem de complir la llei. No veus que ells l'estan complint? Doncs tu també: complir la llei significa que a tu, si te la saltes, t'investigaran, t'obriran un procés judicial i caurà a sobre tot el pes de la llei. I la llei per a tu o per a mi és probablement la que determina que cal sancionar-nos si ens hem saltat alguna cosa o hem fet el que no podíem fer. Per a la monarquia també funciona la llei: el que passa és que ells tenen una altra llei. I exigeixen que es compleixi, esclar, perquè la llei determina que són inviolables. Per això és tan important el compliment de la llei per ells. Per això són tan constitucionalistes, precisament perquè la Constitució és el marc que els garanteix que tots complim la llei: tu la teva i ells la seva. El que passa és que ho havíem entès malament. O pensaves que la llei que se t'aplica a tu o a mi és la mateixa que se'ls aplica a ells, els de sang blava? El problema, si has entès això, és teu (i meu). No de la llei, que diu molt clar el que diu”.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/saunc-sahun-santuario-de-guayente-panta-linsoles-eriste-grist-53160976