(Gavarnie) Ruta el 24/07/2018; 10,5 km; +535 -535; 4,5 hores.   Excursió amb el següent itinerari: Col de Tentes, Port Boucharo, Puerto Bujaruelo, Refugi Serradets, Brecha de Roland .   Participants: Joan, Carme, Dolors, Anna G, Anna P, Jordi, Ramon i Miquel.   Tipus de sortida: anada i tornada al mateix punt; Dificultat: moderat a difícil.

mapa1043 
 mperfil1043

 FA ANYS: L’any 1794 el Port de Bujaruelo, via de pas entre el nord i el sud del Pirineu, va estar sotmès a especial control per part de França.

P1160113 Inici Coll de Tentes  Comencem al coll de Tentes, on s’hi arriba per una carretera de muntanya (la D923) des del poble de Gavarnie. Estem molt alts, a 2208 metres.

P1160114 Informaci  

Com sempre hi trobem informació dels indrets pels quals caminem. El control fronterer del 1794 es va crear en el context de la Guerra Gran, coneguda com Guerra dels Pirineus. Aquest conflicte va formar part de les Guerres de la Revolució Francesa i va suposar l’enfrontament del Regne d’Espanya contra la República Francesa.

P1160116 Taillon i Gabietus Or  Caminem per una pista planera en direcció sud-oest. A la dreta tenim la serra del Pic de Tentes i a l’esquerra la vall de Pouey Aspé; al fons hi ha el riu Gave des Tourelles. ‘Gave’ refereix un curs d’aigua en territori del Bearn i de la parla gascona en general. Al davant ens observa majestuós el Taillón (3144m). A la l’esquerra es veu el coll que el separa del Gabieto (3031m).

P1160117 Serradets i Casque  Mirant més cap a l’est es retallen les puntes del Pic de Serradets i el Casque.

P1160119 Panical blau 

Crida l’atenció una gran quantitat de panical blau, un card molt bonic que es troba des del nord d’Àfrica fins als Pirineus. La Revolució, a França, va marcar un abans i un després de les relacions entre els països europeus. Les monarquies van veure perillar els seus privilegis i es van unir contra la nova França social i revolucionària. Com que els exèrcits republicans combatien al nord i al nord-est contra els holandesos, els prussians i els britànics, les tropes espanyoles van envair el Vallespir.

P1160122 Coll du Baoucharo  Poca estona després el camí s’apropa a l’ample coll de Boucharo, conegut com ‘Port de Buixaruelo’ pels aragonesos. Aquest coll marca la separació entre el massís del Mont Perdut i el del Vignemale i està situat en la zona de col·lisió de les plaques tectòniques ibèrica i euroasiàtica.

P1160125 Aturada descans 

A partir del Port la ruta gira en direcció est pels vessants dels Gabietous i el Taillón.

Del que dèiem de la Revolució Francesa, cal afegir que les tropes franceses van ocupar Bilbao, Vitòria i Miranda d’Ebro i Espanya va capitular i va signar la Pau de Basilea, el 22 de juliol de 1795. Aquest pacte va portar a dues conseqüències: la pèrdua de Santo Domingo per part d’Espanya i que l’any següent, el 1796, la monarquia espanyola va signar una aliança amb França contra el Regne Unit. Espanya seguia, doncs, supeditada a França tal com ja havia començat amb els Pactes de Família de 1733 al 1761, que van abocar Espanya a un seguit de guerres impulsades per la dinastia borbònica de França.

P1160127 Clapes de neu  Passem unes quantes clapes de neu, fàcils de caminar.

P1160128 Coll de Serradets 

Ens apropem al Coll de Serradets. Per tenir més perspectiva històrica cal afegir que aquell final del segle XVIII, el 1776, els tretze estats dels Estats Units es van declarar independents i George Washington esdevingué president del país. El document deia: “La història de l'actual Rei de la Gran Bretanya és una història de repetits greuges i usurpacions, encaminats tots ells cap a l'establiment d'una Tirania absoluta sobre aquests Estats” i afegia una llarga llista, entre les quals: “S'ha negat a donar Aprovació a Lleis, la majoria de les quals convenients i necessàries per al bé públic”; “Ha prohibit als seus Governadors sancionar Lleis que eren d'immediata i urgent importància”; “Ha dissolt les Cambres de Representants en diverses ocasions, per haver-se oposat amb fermesa viril a les seves intromissions en els drets del poble”; “Ha fet que els jutges depenguin únicament de la seva Voluntat tan per poder exercir els seus càrrecs...”; i així successivament (confrontar amb Declaració Independència Estats Units, a ‘wikipedia’).

P1160129 Cascada que atura  Arribem, després de 4,5 quilòmetres a sota de la glacera del Taillón. Estem a uns 2450 metres, per sota de la glacera, aquest anys que ha nevat molt, baixa molta aigua. El pas tradicional passa en diagonal per les roques que avui veuen baixar l’aigua del desglaç.

P1160130 Tot rellisca 

La dificultat de l’excursió està en aquest punt. Aquesta és una excursió fàcil o més difícil en funció d’aquest pas. La Carme m’explica que abans hi havia una cadena, però ara no la veiem per enlloc. Veiem gent que hi passa, amb moltes precaucions, algú altra no segueix. Intento, per una esquerda, voltar per més amunt, però sempre acabo amb el problema del torrent. Més avall (pel camí de Gavarnie, uns vint metres per sota) també acabo aturat per l’aigua i les pedres que rellisquen molt. Som vuit al grup i no queda clar. Així que nosaltres no seguim més amunt. He reproduït, però, la ruta que falta fins al refugi de Serradets. També afegeixo, al final de la crònica, el vincle a la ruta de ‘totnatura’ que es pot trobar també a wikiloc.

DSC043841  Aquesta és la foto del juliol del 2004 on es pot veure l'existència de la cadena, que ara no hi és. Estava just al mateix punt de l'escletxa que puja amunt al costat de la sageta vermella. Me l'ha fet arribar la Carme. ja tenia raó.

Bretxa de Roldan 9 i 10-07-05 032  L'amiga Carme també m'ha fet arribar la vista de la Bretxa de Rotllà que es veu des del coll.

P1160133 Al Puerto de Bujaruelo un altre cop 

Tornem un altre cop al Port de Buixaruelo. He de dir que la pujada al Taillón és una de les fàcils dels Pirineus, tret del desnivell. També vull comentar que a wikiloc es poden trobar molts exemples d’aquesta ruta, que s’identifiquen com ‘fàcil’, ‘moderada’ o ‘difícil’; tot depèn de les condicions de la neu i de l’aigua i, lògicament, de l’experiència i l’equipament de qui hi puja.

P1160136 El coll on no hem arribat  Ja a prop del coll de Tentes, amb el zoom puc fer aquesta fotografia del coll on no hem arribat. A la banda sud del Taillón, hi ha les terres aragoneses que encara mantenen la seva parla històrica. Però cal dir que l’idioma aragonès ha patit molts anys d’abandó des de la seva prohibició i la castellanització forçada de la població, a partir de la seva pèrdua d’independència sota l’absolutisme de Felipe V. Segons ‘charrando.com’ en el marc legal de l’aragonès, una de las principals reivindicacions per la seva conservació i respecte no s’han produït millores efectives. La realitat és que l’Estat espanyol fa molt poc per als idiomes diferents del castellà.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/col-de-tentes-port-boucharo-puerto-bujaruelo-refugi-serradets-brecha-de-roland-27027121

Una ruta que arriba fins al Taillon (de ‘totnatura’): https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/coll-de-tentes-serradets-taillon-serradets-1111206