(Gavarnie) Ruta el 26/07/2018; 15 km; +920 -920; 5,5 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Gavarnie, Hotellerie du Cirque, Circ de Gavarnie, Gran Cascada, Cascada de l’Oule.   Participants: Anna G, Anna P, Jordi, Joan, Carme, Ramon, Dolors i Miquel.   Tipus de sortida: anada i tornada al mateix punt; Dificultat: moderat.

 mapa1044 mperfil1044 

 FA ANYS: El 1787 Ramond de Carbonnières va començar a explorar les muntanyes properes a Gavarnie i en el massís de la Maladeta.

P1160139 poble Gavarnie 

Sortim aquest cop del poble de Gavarnie. Aquesta és l’excursió estrella dels visitants i trobarem molta gent, per això comencem molt aviat i encara podem aparcar en un lloc molt còmode.

Louis Ramond de Carbonnières va ser un geòleg i botànic francès, nascut a Estrasgurg i al qui es considera un dels primers exploradors dels cims dels Pirineus. El seu objectiu era investigar i conèixer les formacions geològiques del massís. Les seves conclusions i treballs van portar a una controvèrsia general que estava alimentada per les teories de Déodat Dolomieu (el que va donar el nom al tipus de roca dels Dolomites). Bàsicament Carbonnières va treballar en l’anàlisi de si les muntanyes de Gavarnie eren de granit o de roca calcària; era una època en que es creia que la calcària era més antiga que el granit.

P1160141 Endavant entre botigues  La ruta segueix una pista que va fins a l’Hotellerie du Cirque i que durant un quilòmetre és ple de botigues i restaurants.

P1160143 El Grup al pont 

La vall de Gavarnie encara està a l’ombra; té una orientació nord a sud i el sol encara no ha pujat prou. A l’esquerra tenim la llarga serra que va des del Pic de Larrue (2607m) fins a l’Astazu Gran (3071m). Potser cal recordar que l’església de Gavarnie era una aturada històrica pels viatgers que volien creuar els Pirineus per Bujaruelo els quals invocaven la protecció de la Mare de Déu del Bon Port abans de començar el camí que els havia de portar a les terres aragoneses.

P1160146 Pont 

Quan ja deixem els edificis (1,5 quilòmetres més endavant) encara hi ha un altre antic pont. Ara ja seguirem pujant suaument.

Els circs de Gavarnie, Estaubé i Troumouse són formacions fantàstiques de tipus glaciar. El circ de Gavarnie és el més conegut amb uns 6,5 quilòmetres de diàmetre i una paret, sobre la base, de 1500 metres. Hi destaca també la Gran Cascada, considerada la més alta d’Europa amb 427 metres de caiguda.

P1160149 El circ de lluny  Lluny ja es comença a veure el Circ de Gavarnie.

P1160155 Hotel du Cirque  Fa una hora que caminem i hem fet uns 4 quilòmetres. Ja estem a l’Hostellerie du Cirque. Originalment era una antiga fonda del segle XII on hi podien descansar els comerciants i pelegrins que anaven a l’altra banda dels Pirineus a través del Coll de Boucharo fins a San Nicolàs de Bujaruelo. L’any 1905, Pierre Vergez va decidir construir el Grand Hotel vall endins on és ara.

P1160157 Passant torrentet A partir de l’hotel ja tot és natura.

Per afegir una dada més de Carbonnières, diguem que va ser detingut a Barèges el 1794 sota l’acusació de ser enemic de la Revolució; va ser una sort que escapés de la guillotina. La Revolució Francesa va mantenir uns temps molt durs, plens de violència, contra els monàrquics. S’ha de reconèixer que els governs radicals (i per tant també les dictadures) acostumen a plantejar l’eliminació dels que pensen d’una altra manera. Les dictadures no accepten cap pensament diferent de l’oficial; per això la democràcia està considerada el millor sistema polític: obliga a respectar els que pensen diferent.

P1160159 Amunt 

Entrem de ple dins de l’arc del Circ natural de Gavarnie.

Seguint amb la Revolució i les dictadures, cal dir que sovint molts governs intenten utilitzar mecanismes de dictadura, tot i que disfressats de democràcia o de la defensa de l’Estat.

La pàgina digital de ‘The Newyork Times’ publicava el 2017 que la Llei contra l’odi que s’havia aprovat a Veneçuela havia nascut amb un defecte de fàbrica: és profundament antidemocràtica. Afegia “Els seus mecanismes suprimeixen el lliure exercici de la llibertat d’expressió i fomenten la censura i l’autocensura. Establir lleis dites ‘contra l’odi’ en aquest cas deixen clar que l’objectiu del govern és silenciar a través de la por als qui s’oposen a la línia oficial amb les seves opinions i pensaments”.

P1160160 Pont penjant  Roca, aigua i un pont per facilitar el pas.

Per tancar el que fa pensar la democràcia, fins i tot països amb bona factura democràtica no s’escapen de tenir governs que volen limitar la dissidència. És que la línia entre democràcia i antidemocràcia sovint s’altera. Per exemple, a Espanya el govern del 2015 va promoure una llei que la premsa va qualificar de ‘Ley Mordaza’ i que va ser criticada per Amnistia Internacional. Imagino que altres països europeus també deuen tenir lleis que estan parcialment fora d’una democràcia plena, però no sé si això afecta a Anglaterra, França o Alemanya, per posar exemples.

P1160162 Gran Cascada  La Gran Cascada cau des de la paret oriental del circ i aprofita l’aigua del desgel de la glacera Oest de Marboré; aigües que des d’antic han format la bretxa de Passet i la Cresta dels Druides.

P1160163 Altres cascades  Però el circ presenta un llarg inventari de salts d’aigua. Tots provenen de diferents glaceres (que amb els anys es van fonent pel canvi climàtic): la Brêche, el Casque i l’Epaule.

P1160165 Cascada Oule  Les dificultats per traspassar la gran quantitat d’aigua del torrent, ens condueix finalment cap a la Cascada que baixa de la glacera de la Brêche.

P1160169 Tots al davant 

Després de descansar i abans de començar a baixar i tornar pel mateix camí de la pujada, ens fem una altra foto de grup. Al sud de les parets verticals que tenim al davant, a la l’altra banda, hi ha el Parc d’Ordesa, que pertany a la Comunidad Autonoma de Aragón. Com molts ja saben Aragó va ser un estat (o nació) independent des de la seva formació el 1035 fins a principis del segle XVIII, quan Felipe V va decretar la dissolució de les Cortes i el sistema legal de funcionament que provenia de set segles.

PHOTO-2018-07-24-19-53-371 

Quan hem tornat, ens aturem al poble de Gèdre, on ens entaulem per dinar. Gèdre, a 1000 metres d’altitud, sempre havia estat un indret pels pastors. Les primeres famílies es calcula que s’hi van instal·lar el segle XII. Etimològicament el nom de Gèdre prové del terme dialectal ‘yer’, amb el sentit de ‘lloc de pastura d’estiu’.

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gavarnie-hotellerie-du-cirque-circ-de-gavarnie-gran-cascada-cascada-de-loule-27027134