Catalan Afrikaans Basque Bulgarian Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Danish Dutch English French Galician German Greek Irish Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Presa Les Gloriettes, Gave Estaubé, L’Etroit, Cabana Estaubé, Circ Estaubé.

(Gavarnie) Ruta el 27/07/2018; 8 km; +240 -240; 3,5 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Presa Les Gloriettes, Gave Estaubé, L’Etroit, Cabana Estaubé, Circ Estaubé.   Participants: Dolors, Anna G, Anna P i Miquel.   Tipus de sortida: anada i tornada al mateix punt, parcialment circular; Dificultat: fàcil.

 mapa1046 mperfil1046 

 FA ANYS: Podria ser cap el 1100 que es calcula el naixement del relat èpic, la llegenda, sobre el noble cristià Roland, mort pels sarraïns.

P1160200 Inici al Pkg Gloriettes  Comencem a l’aparcament del llac i embassament de Gloriettes. S´hi arriba des de Gédre a mig camí de la direcció a Héas. Estem a 1667 metres d’altitud.

P1160203 La presa de les Gloriettes 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La presa de Gloriettes va ser construïda l’any 1952; té una longitud de 136 metres, una altura de 43 metres i una capacitat de 2,7 milions de m3. Rep l’aigua de la Gave d’Estaubé.

Avui anàvem parlant de la llegenda del Rotllà, ja que la primera excursió no vam poder arribar a veure la famosa Bretxa que duu el seu nom. El ‘Cantar de Rotllà’ és un poema en la línia de les narracions populars medievals. És també un relat polític ja que hi ha uns bons i uns dolents: els cristians contra els musulmans. Roland (‘Orlando’ en castellà; ‘Rotllà’ en català; ‘Errola’ en euskera), va ser un comandant de les tropes franques al servei de Carlemany i devia morir en la batalla de Roncesvalles, l’agost de 778.

P1160204 Gloriettes aigua  baixa  Es veu que el pantà no està molt alt probablement perquè va rebent l’aigua del desglaç.

P1160206  Passant a laltra banda  Passem cap el vessant de ponent, per seguir recte en direcció sud i deixar les parets verticals del Pic de Larrue (2607m) a la nostra dreta.

P1160208 Patrimoni Unesco 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Clavada a la roca hi ha una placa de bronze amb motiu de la declaració del parc Pyrenées Mont Perdu com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Per cert, si el 1100 és la data de naixement de la llegenda del Rotllà, diguem que en aquells temps els reis eren de la dinastia carolingis i després, el 987, van començar a regnar els Capet, que es van anar succeint fins el 1328.

800px-Francia en el siglo X.svg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El mapa de França en el segle X era el que es mostra a “De la France au Xe siècle.svg – Bourrichonderivative”. Ocupava el terç nord oriental del mapa que coneixem actualment. Els Capet van anar estenent la seva influència poc a poc. Al sud, del que avui és França, hi havia una ampla franja anomenada Marca Hispànica, que en el mapa no s’identifica i que va acabar donant les comarques del Rosselló, Conflent, Vallespir, Capcir, Fenolleda i part de la Cerdanya.

Aquestes comarques van estar molts anys vinculades al Principat de Catalunya, fins que el govern espanyol, d’esquena a les Constitucions i Corts de Catalunya, les va cedir a França. Durant uns quants anys els pobles d’aquestes comarques van resistir el domini francès, però finalment van quedar sotmesos.

P1160209 una mica de Circ Estaub  Aquesta ruta permet una magnífica vista, des del primer moment, les parets finals de circ d’Estaubé.

P1160213 Panical Blau 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Passem pel costat d’unes mates de panical blau amb un color molt intens.

Segons la llegenda, Rotllà era fill de la princesa Berta, germana de Carlemany i del duc d’Angers. Va marxar amb Carlemany al combat que s’havia de produir a Roncesvalles, on l’emperador, veient la desfeta total del seu exèrcit, va escapar per la muntanya. Roland va quedar tirat al terra i sepultat pel seu cavall. Quan va revenir es va aixecar i va caminar fins a la vall d’Ordesa. Enfilant-se amunt i perseguit pels sarraïns va veure que no arribaria a la part nord dels Pirineus, que no veuria les valls de l’altra banda del Mont Perdut i va llançar l’espasa com a salutació al país dels gascons on no podria arribar-hi. Però l’espasa va topar amb les parts altes de la serra però amb tanta força que hi ha fer un gran tall. Per aquell tall Roland va veure per últim cop la terra on havia nascut. I allà va morir. Avui l’esquerda és coneguda com la Bretxa de Rotllà.

P1160214 Una excursi planera  Es tracta d’una excursió molt tranquil·la i planera que s’agraeix molt.

P1160216 Una aturada de 3 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tant en tant una aturada per beure una mica d’aigua i gaudir de l’entorn. El circ glaciar d’Estaubé té una amplada mitjana de 3,4 quilòmetres . La seva base està a uns 1800 metres d’altitud i els cims que puntegen l’arc del circ arribem als 2800 i als 3000 metres. El clima concret d’aquest circ, on el llac de Gloriettes està a 1700 metres, fa que hi hagi prats verds però no arbres ni arbustos grans.

P1160217 Aigua clara 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’aigua clara del riu brilla amb els colors dels voltants. Aquest circ està també inclòs dins dels límits del Parc Nacional dels Pirineus.

Aquell any del 1100 del que parlàvem a Catalunya el sobirà era Ramon Berenguer III. El Principat català ja tenia uns dos segles d’existència; Aragó tenia com a monarca a Pedro I i feia 65 anys que s’havia creat; A Castella regnava Sancho II i a Lleó Alfonso VI; Navarra tenia com a sobirà a Sancho IV.

P1160220 Cascadetes  De tant en tant, els esglaons naturals del terreny formen uns bonics salts d’aigua.

P1160224 Ms amunt  Més amunt les parets del circ amb el Soum de Port Bieil (2846m), Pic Blanc (2828m)i Astazu Gran (3071m), entre d’altres.

P1160226 Pont Estaub 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hem fet uns tres quilòmetres i arribem al pont d’Estaubé.

La vida de tots els països ha passat per nombrosos canvis importants. Tant és així que Espanya ha canviat molt, només cal recordar que el 9 de febrer de 1946, ara fa 72 anys, la Assemblea General de l’Organització de Nacions Unides (ONU) va condemnar la dictadura franquista d’Espanya i va prohibir l’ingrés en el seu sistema.

P1160228 La cabana  Poca estona després arribem a la cabana de pastors d’Estaubé, amb el prat i les vaques al davant.

P1160230 Foto dels 4 

 

 

 

 

 

 

 

A la cabana convé aturar-se, menjar una mica, observar els prats i les vaques. La cabana és oberta i en molt bon estat, reservada als pastors. Aviat tornarem a l’embassament de les Gloriettes. Per cert l’any que es va construir, el 1952, ja feia 19 anys que Blas Infante, polític i escriptor andalús va morir assassinat el 11 d’agost del 1936 (poc després del cop d’estat del general Franco) per alguns membres de la Falange mentre cridava “Visca Andalusia lliure!”.

Blas Infante està considerat el màxim exponent del nacionalisme andalús. L’any 1983 el Parlament d’Andalusia el va reconèixer com a ‘Pare de la Pàtria Andalusa’ dins del text de l’Estatut d’Autonomia d’Andalusia.

P1160232 Avall  Després tornem pel mateix camí que hem pujat, ara en direcció nord.

P1160233 Gorgs i clots 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pel riu anem veient els grogs i clots que es formen a la llera. Quan arribarem a prop del llac un senyal ens indicarà la desviació que permet fer la volta per la banda de llevant de l’embassament, pujant una mica i després baixant fins a l’aparcament.

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/presa-les-gloriettes-gave-estaube-letroit-cabana-estaube-circ-estaube-27027187