(França) (Hautes de la Chartreuse) Excursió agost 2012 per arribar a l’inici de la grimpada per sobre del Trou de Glaz, a la Dent de Crolles, dins del P.N. dels Hautes de la Chartreuse (França). Ha estat una excursió curta amb una distància de menys de 5 qm. i uns desnivells de + i – 380 mts. La dificultat és la que es deriva de la grimpada a partir del Trou de Glaz. No ha estat l’objectiu pujar dalt de la Dent.

 mapa  Perfil

P1130588 Cmping Vista Chamechaude 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hem estat al extraordinàriament tranquil i ben atès càmping de Le Sappey en Chartreuse. Per sobre del càmping sobresurt la imatge del Chamechaude. Le Sappey és un petit poble a 1014 m d’altitud amb diversos senders que el creuen. Estem a la Reserva Natural dels Hauts de Chartreuse, que està situat a la part oriental de les muntanyes de Chartreuse. El territori s'estén en el vast altiplà rocós envoltat de penya-segats, amb la muntanya Granier al nord i la Dent de Crolles al Sud. Conté set comunes dins de la Val d'Isère i quatre comunes de Savoia, que estan entre els 900 i els 2062 m d'altitud.

P1130590 Dent de Crolles Ens anem apropant a la ben característica i destacada Dent de Crolles. Probablement l’etimologia del nom prové del neerlandès “krullen”, que en francès vindria ser a ser “bouclé” o “frisé”, que podem traduir per “arrissada”, la qual cosa seria coherent amb la forma arrissada dels costats de la “dent”.

P1130597 

 

 

 

 

 

 

 

El sender surt d’una mica més avall de l’aparcament d’Ayes, on s’hi arriba per la carretera D30E. Anem pujant per entre l’ombra fresca del matí del bosc. Els boscos estan compostos principalment de faig i avet. En els vessants dels regs pedregosos i trencats, on predominen els aiguamolls tenim boscos d'aurons acompanyats de gran varietat de molses, falgueres i líquens.

P1130602 Col de Ayes 1534m  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El sender es va enlairant, ara més dret i ja cal anar traient roba. Passem pel costat de La Fontaine, amb els rètols indicadors corresponents i més amunt pel Coll d’Ayes, ja a 1538 metres.

P1130603 

 

 

 

 

 

 

 

Fa 110 milions d'anys, el calcari d’aquests penya-segats es va dipositar al fons d’un mar càlid. En la formació dels Alps, aquestes capes de roca s'han doblat i aixecat. L'erosió posterior ha deixat la seva empremta. El sender va pujant per aquest vessant nord de la Dent. Si ens tombem i mirem cap a ponent veiem, entre les boires i altres magnífiques crestes i lloms un altre dels cims representatius del parc: el Chamechaude.

P1130608 Inici grimpada 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El sender s’aplana i després baixa de cop per deixar la boca de la cova (de la qual en parlaré després) per anar a trobar unes roques, a la dreta, que s’enfilen abruptament i que permeten pujar amb l’ajut d’unes cables d’acer. Després cal passat per unes escletxes, algunes de les quals potser, fins i tot, caldrà treure’s la motxilla, per poder superar-les.

P1130612  Dalt escletxa 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La pedra calcària és plena d’escletxes i tallats, sovint verticals. L’aigua ha fet la seva feina. Pels voltants els avets creixen lentament. A les crestes els pins estan adaptats a condicions encara més extremes d’escassetat de terra i vent fort.

P1130613        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La grimpada segueix amunt i amunt per anar a buscar la volta per dalt de les roques. Nosaltres però, hem arribat dalt de l’extrem que volíem per admirar les vistes i tornem avall per anar una estona al Trou.

P1130614 Trou de Glaz 

 

El Trou de Glaz és una de les boques d’accés al món de les profunditats de la Dent.

La Dent de Crolles compta amb una xarxa subterrània que és famosa pels espeleòlegs de tot el món. El 1946 fou investigada a partir de les exploracions de Pierre Chevalier, Fernand Petzl i Annette Bouchacourt. Té el una profunditat de - 603 metres. Constants exploracions han triplicat el desenvolupament de la xarxa de cavitats, que és un embull de 60 km de túnels i pous, alguns de més de 100 m d'alçada. La darrera descoberta d’un nou accés va ser l’any 2010. Tot plegat, un bon laberint. (Nota: Un company, l’Alfred, m’ha fet arribar una web on hi ha informació de les profunditats i longitud de les més importants coves del món:    http://www.caverbob.com/wdeep.htm )

P1130615  

                  Cal observar la flora i els prats. Més enllà, unes ovelles van fent la seva activitat més estimada: menjar. Es tracta de pastures en sòls argilosos més rics, van estat desforestades pels primers criadors. Aquest pasturatge, la salut del medi i els boscos és un hàbitat únic i fràgil per a les aus de muntanya, entre ells el gall fer i tord negre.

 

 

P1130621 Nosaltres ja anem baixant i deixem més amunt la vista de la Dent, pel seu vessant de tramuntana, el cotxe ens espera i també el viatge que cal per anar-nos-en al nostre objectiu d’aquest viatge de més de mil quilòmetres cap al massís del Gran Paradiso, on esperem arribar-hi aquesta tarda.

Per accedir al track de gps, anar a: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3193869