(Açores) Ruta el mes de març de 2018; 12 km; +240 -720; 4,5 hores. Excursió organitzada per Viatges Tuareg amb el següent itinerari: Mirador Vista do Rei, Pico da Cruz, vista al Lagoa Azul, Sete Cidades i final a Ferraria.   Participants: el guia Patxi i 15 membres del grup.   Tipus de sortida: travessa lineal. Dificultat: fàcil.

 mapa mprfil 

 FA ANYS: L’any 1420 els portuguesos van visitar l’arxipèlag d’Açores.

P1140402 Oest de San Miguel  Vam arribar ahir en avió, amb escala a Lisboa, a l’illa de Sâo Miguel de les Açores. L’hotel el tenim a Ponta Delgada, la capital, situada al sud de l’illa. Avui fem una excursió a l’extrem oest.

P1140405 Punt de captaci daigua 

Pel camí, en cotxe, podem observar unes quantes construccions de planta circular i cobertes: són punts de captació d’aigua. La història de l’arxipèlag comença en el primer terç del segle XV, època en que sembla que estava deshabitada. La dècada dels anys 1420 consta que els capitans portuguesos Gonçalo Velho i Diogo de Silves van arribar a l’arxipèlag. No se sap si va ser de forma casual, però a partir d’aquest moment les visites van ser freqüents i la colonització va començar cap el 1439 amb gent provinent de les regions de l’Algarve i l’Alenteixo.

P1140408 Inici exc  El punt d’inici es coneix com Miradouro do Rei i és un dels senders més utilitzats pels visitats de l’illa. Aquest (PR4-SMI) és un de molts que hi ha senyalitzats. Els rètols, sempre abans de començar, mostren la traça del sender, el perfil, la distància i altra informació. Així, doncs, comencem el sender “Mata do Canario, Sete Cidades”.

P1140410 Aqueducte  El camí planeja, puja i fa una suau baixada per passar pel costat d’un llarg aqüeducte.

P1140411 Nalca Gunnera tinctoria  Al costat hi ha una mata d’un verd lluent. És una nalca (“Gunnera tinctoria”), coneguda com a Ruibarbre gegant o Ruibarbre de Xile; és una espècie de planta nativa del sud de Xile i de zones properes de l'Argentina. No està relacionada amb els ruibarbre, però en té l'aparença des de lluny i té uns usos similars. És una planta perenne de fulles molt grosses que fa fins a dos metres d'alt. A diversos llocs del món s'utilitza com planta ornamental i comestible. La part comestible és la tija que, primer s’ha de pelar. La vaig tastar i em va semblar una mica àcida.

P1140415 Aquaducte amb heura 

Passem pel costat de la part final de l’aqüeducte. Probablement aquesta conducció devia conduir l’aigua a Ponta Delgada. Actualment ja no està en ús.

P1140417 Criptomedia  El sender, una pista de terra molt còmoda de pujar, ascendeix i passa pel costat d’un bosc de criptomedia. Es tracta d’un arbre del gènere de les coníferes. Coneguda també com cedre japonès, el seu nom oficial és “Cryptomeria japonica” o “Cupressus japonica”. A Japó és un arbre endèmic i el coneixen amb el nom de sugi; a les Açores és l’arbre dominant i pot arribar a 70 metres d’altura i uns 4 de diàmetre.

P1140419 Arbres talats 

Uns metres més endavant passem pel costat d’una considerable extensió de soques que informen de l’explotació forestal. El criptomedia, segons ens explica en Patxi, va ser plantat en grans extensions en l’època en que també es van plantar tarongers a l’illa. Els arbres servien per produir les capses on les taronges s’exportaven. Anys més endavant, un pugó (sé que els cítrics resulten atacats per diversos tipus de plagues, però no sé quina va ser la que va afectar Açores) va reduir les plantacions i finalment, van substituir tots els cultius de tarongers en camps d’herba per a la producció de vaques.

P1140423 Territori molt verd i costa nord  El territori és molt verd, mirant cap a la costa nord de l’illa. Com verda és Madeira i una part de les Canàries. Les illes de Cap Verd, en canvi, són més seques, tot i el seu nom.

P1140425 Pico da Cruz 

Arribem dalt del Pico da Cruz, a 856 metres. Jo suposo que el nom li deu venir d’alguna antiga creu que hi devia haver al damunt i que avui ha desaparegut.

P1140428 Llac i crter  Des de dalt ja es veu el llac Azul i s’endevina part del l’arc que forma la caldera volcànica de Sete Cidades. Recordem que un cràter és el forat que queda dalt del tot del volcà; quan aquest col·lapsa pel seu pes acostuma a quedar un espai més baix i ample: s’anomena ‘caldera’.

P1140429 Punt observaci  Tot el grup s’atura per observar el paisatge magnífic d’aquesta gran caldera. L’àrea volcànica de Sete Cidades és representativa de les Açores: uns espais verds, en format de cubeta ocupada per un llac. En aquest cas hi ha dos llacs (el Verde i el Azul) que es connecten per un pas estret. També hi ha petits llacs que no es veuen des d’aquest punt.

P1140431 Des de dalt 

Pel camí, en algun punt més alt, comencem a veure el gran llac blau i també el més petit de Santiago. He llegit que Laura Cano va escriure que Déu, en acabar la seva feina, tenia excedent de volcans, llacs, arbres, ocells, balenes i flors i ho va deixar caure tot en aquestes nou illes d’aquest arxipèlag de la Macaronesia. Així tenim al davant un secret que no voldríem compartir mai per evitar que es massifiquin.

Cal afegir que aquest volcà, en el terç occidental de l’illa de Sâo Miguel, amb el seu conjunt hídric és el dipòsit d’aigua dolça més gran de tot l’arxipèlag.

P1140435 Els dos llacs units i Sete Cidades  És el primer moment en que és fa un agrupament i dediquem una estona a observar el paisatge. Calculo que, d’aquesta excursió no gaire llarga, hem fet uns 5 quilòmetres.

P1140438Conteira o fals gingebre 

En Patxi ens fa observar les arrels de la conteira, una planta també coneguda com fals gingebre per la forma de les arrels que es veuen. La conteira (“Hedychium gardnerianum”) és una planta de fins a 2,4 metres d'alçada, amb grans fulles de coloració verd brillant. És originària de l' Himàlaia i està considerada una espècie invasora a Açores, Nova Zelanda i Hawaii, on s'ha convertit en un problema creixent per a les espècies autòctones.

P1140443 Una caldera de collapse  Hem anat girant la caldera per dalt, fins a nord-oest, des d’on tenim aquesta vista extraordinària del llac Blau i del Verd, més enllà, que de fet en formen un de sol ja que estan units. Els noms els hi venen de la seva coloració, tot i que no ho podem apreciar prou bé.

La llegenda atribueix el diferent color de les aigües dels dos llacs a les llàgrimes vessades per una princesa d’ulls blaus i un pastor d’ulls verds, per un amor impossible.

P1140447 Arribem al peu de Sete Cidades  Finalment i després d’una forta baixada de varis trams, arribem al pla de Sete Cidades. El llac Blau completa un perímetre d’uns 9 quilòmetres i una extensió de quasi 4000 km2. L’any 1937 s’hi va foradar un túnel de 1200 metres de llarg, que connecta amb el mar, amb la finalitat de deixar sortir l’aigua en períodes de pluges fortes, que antigament havien provocat inundacions.

P1140450 Punta de Ferraria 

L’excursió s’ha acabat. Amb el minibús hem arribat a Ferraria, on el negre de les roques, lliures de la pell de terra de la resta del terreny que hem visitat, ens ofereix un tast de l’antic origen volcànic.

Per disposar de perspectiva històrica, sapiguem que aquell 1420 (en que els capitans van visitar l’arxipèlag de les Açores), a la península el rei de Portugal era Alfonso V. Al regne de Castella hi havia Enrique IV que s’havia casat amb Joana d’Avís (germana del rei portuguès). Quan va morir Enrique el 1474, Alfonso V (que estava casat amb la filla del rei castellà, Juana, dita la Beltraneja) va considerar que la seva dona (Juana) era l’hereva del regne castellà i va entrar en guerra. Al final va ser derrotat a la batalla de Toro per seu cosí Fernando.

P1140452 Aigua termal  Hi ha una curiosa bassa d’aigua termal, al costat mateix del mar i que sorgeix d’un fissura. És l’aigua salada la que s’escalfa dins la fissura i on s’hi pot banyar la gent.

Altres regnes, estats o nacions de la península eren: Navarra, amb la sobirana Doña Blanca; Catalunya, València, Mallorca i Aragó, que compartien sobirà en Alfons el Magnànim. Al sud, a Granada, el sobirà d’Al-Andalus era Mohamed X. Tots els estats (o nacions) que he esmentat eren independents amb les seves lleis i institucions.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/acores-sao-miguel-sete-cidades-lagoa-azul-lagoa-verde-ponta-ferraria-23659689https: