20210222 LL07

 Ediciones Desnivel (2017)

   

       Ueli Steck nascut el 4 d’octubre de 1976 al Cantó de Berna, Suissa, va sortir de l’anonimat l’any 2007, quan va escalar la cara nord de l’Eiger en 3 hores i 45 minuts, en solitari i autoassegurant-se amb una corda en un parell de llargs. Un any després, el 13 de febrer, va rebaixar la seva marca fins a deixar-la en un registre increïble: 2 hores 47 minuts i 33 segons. La cara nord de l’Eiger, en la seva ruta clàssica, té 1.800 metres de desnivell i un recorregut de 2.500 metres, a més de serioses dificultats tècniques. El 16 de novembre del 2015 va destrossar el seu registre: 2 hores, 22 minuts i 50 segons. Ni tan sols portava corda o arnés... ...

... ...Un fatídic accident al Nuptse durant la primavera de 2017 va interrompre la brillant carrera de l'alpinista Ueli Steck, 1 alpinista d'avantguarda que va destacar per les seves grans escalades i la seva particular filosofia sobre com assolir els cims més alts de la terra. La combinació entre la dificultat extrema dels seus projectes i la velocitat es van convertir en els seus senyals d'identitat.

     Amb la seva trilogia d'ascensions ràpides en les cares nord de l'Eiger, les Grans Jorasses i el Cervino va passar a ser conegut més enllà de l'escena alpinística. Però va voler fer un pas més i traslladar la seva particular filosofia a la roca alpina fins als vuit mils de l'Himàlaia, i aquest llibre és el seu testimoni més directe i sincer.

     Des del seu somiat Annapurna fins a la seva sensacional ascensió en solitari i en deu hores a l'Shisha Pangma, Ueli Steck ens explica de manera captivadora com, gràcies a un dur entrenament i a la seva gran resolució, va donar el salt des de l'escalada en roca a l'himalaisme. L'emoció, el risc i el compromís que assumeix brollen en cadascuna d'aquestes pàgines. Però també ens desvetlla la seva faceta més humana i les seves paraules també ens parlen de sentiments com la por, l'amor a la seva dona Nicole i la seva família, l'amistat i la responsabilitat, i que inevitablement dibuixen i marquen la trajectòria d'aquest home excepcional.

     L’any 2008 va fer una aparició brutal a la gran cara sud de l’Annapurna (8.091 metres), signant una ascensió en solitari tan extraordinària com inesperada: va escalar el terrible vessant sud de la muntanya i va tornar al camp base en poc més de 28 hores. La seva gesta va ser una cosa així com la invenció de la bombeta en un món d’espelmes. El futur era aquí, i només calia que algú assenyalés el camí correcte, un camí que Steck ja no desitjava tornar a transitar: el nivell de compromís i exposició va resultar tan intens que el suís va reconèixer que era un tipus d’aposta que només es guanya una vegada a la vida. No va ser l’única lliçó de Steck a l’Annapurna i, per a molts, el suís va oferir la millor versió de la seva persona el 2008, quan es va embarcar en una ascensió a l’aresta est de la muntanya que va salvar la vida del romanès Horia Colibasanu, que es negava a abandonar un Iñaki Otxoa de Olza moribund. Aquest dia, Steck va salvar Horia i va evitar que Iñaki morís en solitud. No va voler recollir la medalla al mèrit esportiu del Govern de Navarra.

     Va patir un accident fatal el 30 d'abril de 2017, mentre s’aclimatava a un intent d'ascens de la ruta Hornbein al pont Oest de l'Everest sense oxigen suplementari. Aquesta ruta havia estat poques vegades escalada, sent l'última vegada en 1991. El seu pla era escalar el corredor Hornbein al cim i procedir amb una travessa al cim del Lhotse, la quarta muntanya més alta del món. Aquesta combinació mai abans s'havia intentat. Durant la preparació de l'escalada, en el Nuptse, un pic més petit proper a l'Everest, Steck va caure prop de 1000 metres i va morir.