(Columbia Br) Ruta el 18/07/2015; 16 km; +700 -700; 7 hores.   Excursió organitzada com a punt final del viatge a Alaska organitzat per Acaminartravel amb el següent itinerari: Vancouver, Buntzen Lake, Diez Vistas loop.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: moderat.

 mapa  mperfil 790

FA ANYS: La primera exploració d’europeus documentada és la de José Maria Narváez l’any 1791, que comandava una goleta, la Santa Saturnina, seguint instruccions d’un comandant crioll espanyol de Lima de nom Juan de la Bodega. La visita a l’indret on hi ha l’actual ciutat va ser també visitat per George Vancouver l’any següent.

P1030296 Vancouver 

Hem arribat a Vancouver i per tant hem passat d’Estats Units a Canadà. Aquesta ciutat compta amb més de sis-cents mil habitants, però provinents de nombrosos orígens ètnics. La llengua materna de la meitat dels resident és l’anglès, però també hi ha molts parlant de xinès i de cantonès. D’altra banda hi ha japonesos, indis, iranians i coreans, així com també britànics, alemanys, filipins, serbis i croats. La ciutat està de cara a l’estret de Georgia, a l’oest, que el separa de l’illa de Vancouver i té a l’est el llarg massís de les Rocalloses (Rocky Mountains). Forma part de la British Columbia, en la regió denominada Lower Mainland. El nom de la ciutat és un homenatge a l’explorador anglès George Vancouver. Tot el districte té una població de quasi dos milions i mig d’habitants i forma el conjunt metropolità més poblat de l’oest canadenc.

P1030302 Inici entre cedres 

L’excursió d’avui fa una volta al Buntzen Lake, però s’enfila força amunt pels vessants del Eagle Mountain. Comencem per un bosc de cedres molt alts i això serà una constant tota la caminada. Sovint veurem, també, les soques d’arbres mil·lenaris que han caigut o han estat talats fa anys.

El primers europeus, britànics, es van instal·lar a mitjans del segle XIX i el 1863 ja s’havien començat a instal·lar serradores que anaven talant els arbres dels boscos. L’activitat va créixer significativament quan el lloc, amb embarcador natural, va se elegit com a estació final del ferrocarril del Pacífic. Així va ser que Vancouver es va fundar formalment el 6 d’abril de 1886, el mateix any que va rebre el primer tren transcontinental.

P1030304 Llaades amunt

La pujada és forta, però el camí ho fa més fàcil amb moltes llaçades. Ara que arribem al final potser cal recordar alguns trets de la història d’Alaska que s’han anat comentant durant aquest viatge. Recordem que els primers habitants es calcula que hi eren fa uns 50.000 anys i que després cap l’any 14.000 aC hi van arribar grups siberians. No va ser fins que hi ha documentació que parla dels primers exploradors russos que van arribar amb el navegant Vitus Bering a inicis del segle XVIII. Aviat es van formar les primeres comunitats colonitzadores a través de la Companyia Rusa de Amèrica, cap el 1750, moment en que molts nadius es van veure obligats a abandonar els seus assentaments i marxar a altres llocs.

P1030310 Pirmer mirador 

Arribem al primer mirador, on de pas ens aturem a menjar alguna cosa. Per la seva banda els espanyols que mai hi havien anat, però que un dia el papa Alexandre VII havia signat un document (1493) dient que tot allò que no es coneixia era del regne de Castella i Lleó, es van creure en el dret d’exigir-ho. Van enviar vàries expedicions per reclamar la sobirania. Quina vanitat, la de l’home. És a dir, el fet que un ignorant que no sabia el que hi havia, digués que si hi havia alguna cosa era del monarca que ell deia i que altres ignorants, passats els anys, que mai no es van preocupar de confirmar-ho s’ho van creure, ara resulta que corrien a reclamar el que es pensaven que era seu. Total que les expedicions van anar del 1775 fins el 1791.

P1030305 Vistes de la badia

Se suposa que aquest ruta disposa de deu miradors, per això es diu “Diez Vistas”, escrit així en castellà, però la veritat és que moltes de les vistes han resultat tapades pel creixement dels cedres amb els anys. En qualsevol cas, les vistes sempre tenen la mateixa perspectiva. Hem anat parlat de les expedicions del monarca espanyol Carlos III per reclamar la sobirania de les terres d’Alaska. També hem dit que aquesta reclamació es basava en la butlla del papa Alexandre VI del 1493. Cal saber que aquell monarca era el tercer fill de Felipe V i per tant era també de la branca dels Borbons.

Va començar a regnar el 1759, sent rei de Castellà i Lleó, de Navarra, de València, d’Aragó, sobirà de Catalunya,... rei de Sicília, etc. Però no tenia el títol d rei d’Espanya. No existia. Es parla col·loquialment dels reis d’Espanya, però sembla que el primer que va tenir aquest títol va ser José I, el germà de Napoleó. El que no és discutible és que es tractava del sobirà d’Espanya, ja que per uns títols o uns altres disposava da la sobirania sobre tot el territori. Fins al seu pare, Felipe V, els sobirans ho eren de tot el territori, però diversos estats compartien el rei tot i que disposaven de constitucions independents, com era el cas de Catalunya. Això es va acabar a partir de la caiguda de Barcelona, després d’un gran setge per les tropes castellanes i franceses. Va ser el moment en que Catalunya va perdre la seva independència i cada any es fa una diada nacional el 11 de setembre.

P1030309 Vista amn zoom

La ciutat i el port de Vancouver es veuen lluny, però amb el zoom encara aconsegueixo veure alguna cosa.

P1030312 Entrellum 

Em crida l’atenció la verticalitat perfecte dels troncs dels cedres, així que estic estirat descansant i faig aquesta foto del panorama per sobre meu. Per entendre la particiàció del papa en la butlla que ja hem comentat, la qüestió és que després de l’èxit de Colom, que assegurava haver arribat a Àsia, el rei Joao II de Portugal va considerar vulnerat el seu dret signat pel Tractat d’Alcaçovas-Toledo. Llavors el monarca castellà es va veure necessitat de la intervenció papal per resoldre el conflicte i aprofitant que havien aconseguit posar com a papa Alexandre VI, nascut a Xàtiva (regne de València) el 1431 amb el nom de Roderic Llançol i Borja, van demanar-li una acció contundent. Aquí tenim l’origen de la butlla papal.

P1030317 Immenses soques 

La pujada ha estat dura perquè és molt dreta i després la baixada té el mateix sentit. Entre els molts de cedres tallats, aquí n’hi ha un, com molts d’altres semblants, d’un perímetre considerable. De la mateixa soca ha sortit un altre cedre. No se’m fa fàcil imaginar aquest bosc quan tots els cedres eren del gruix i l’altura d’aquesta soca que ara admiro.

P1030321 Pont penjant

Quan arribem al Buntzen Lake, hi ha un pont penjant que ens permet passar a l’altra banda. Per acabar amb el que parlàvem en l’anterior excursió sobre el papa, podem afegir que ja se sap que el papa Alexandre VI, que va canviar i italianitzar el nom de la seva família com “Borgia”, un cop electe va desencadenar moltes intrigues i relacions polítiques turmentoses tant en el Vaticà com en l’àmbit internacional. Amb les seves conspiracions va buscar que la seva família es consolidés dins de la noblesa italiana i per mantenir el suport del monarca espanyol, es va avenir als actes i maquinacions que li van posar pel davant.

P1030322 mapa 

Un cartell mostra el mapa del lloc per on anem. Recordo que alguns documents sobre història acostumen a dir que la família Borja era originaria del Regne de València que “pertanyia” a la Corona d’Aragó. És cert que el seu origen era aquest, però no és correcte dir que el Regne de València “pertanyia” a la Corona d’Aragó. En tot cas, el Regne de València “formava part” de la dita Corona d’Aragó, que de fet era un curiosa federació formada pel Principat de Catalunya, el regne d’Aragó, el regne de València i el Regne de Mallorca. El sobirà era comú però cada estat disposava de les seves institucions i constitucions. Per exemple a Catalunya hi havia Corts Generals, la Generalitat i el Consell de Cent, a més d’altres menors.

P1030324 Descans al costat del llac 

Per l’altra banda del llac, anem caminant per un agradable camí que voreja l’aigua. Des d’aquest punt arribarem a l’aparcament en uns sis quilòmetres, que es fan planers.

 

P1030327 Sopar al vespre

Aquest mateix dia, al vespre, podrem fer un bon sopar a la banda del port on hi ha més moviment nocturn i on podrem gaudir d’una bona posta de sol.

P1030329 Vancouver

L’última foto és la que vaig fer l’endemà i permet observar la línia d’edificis modern de Vancouver. Aquí s’ha acabat el viatge per Alaska que, al final, ha acabat al Canadà amb la finalitat de tornar cap a casa en avió des de Vancouver.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=10300085