(Himàlaia) Ruta el 4/10/2014; 20 km; +1050 -400; 7 hores.   Etapa amb el següent itinerari: Deng, Rana, Bihi, Ghap, Namrung.   Tipus de sortida: travessa lineal; Dificultat: moderat.

 724 mapa Et4 perfil 

FA ANYS: L’any 1482 mentre el rei Malla va repartir la vall de Katmandú entre els seus tres fills, a la Península Ibérica s’estava a punt de començar la conquesta d’Amèrica del Sud i a Castella era sobirana la reina Isabel (casada amb Ferran el Catòlic, que no era rei de Castella); a Navarra, ho era Francisco de Foix, primogènit de Gastón i Magdalena de França. Castella i Lleó, per una banda, Navarra, Aragó, Catalunya, València i Mallorca, tenien Corts i constitucions pròpies. Eren nacions independents.

P1000212 Cuina a Deng 

      Porto un refredat des de fa dos dies i em costa començar al matí. Pero des de la finestreta de l’habitació tinc una vista magnífica del Shringi Himal, amb només el cim superior il·luminada pel sol. Baixo per esmorzar i aprofito per fer una fotografia de la elemental cuina del lodge. Per cert molt semblant a les dels altres que hem estat. De pas he de dir que no he trobat cap que tingués dutxa, fins ara. La vall s’ha tornat més impressionant i a mesura que avancem anem trobant les “manis” (pedres amb inscripcions d’oracions, generalment el mantra “om-mani-pad-me-um”) perquè estem ja de ple en àrea de forta influència budista.

P1000213 Rani Peak i Himal Chuli      Des de fora del menjador i abans de començar a caminar el sol els ofereix una vista magnífica del Rani Peak (6693m) i del Himal Chuli (7893m), cap el nostre oest. L’Himal Chuli forma part de la serralada que, en direcció nord segueix amb el Ngadi Chuli (7871m) i després el Manaslu (8163m). L’oració, el mantra, que he mencionat és el més recitat en el món budista i també hinduista i mongol. Quan recitem les sis síl·labes del mantra s’estableix un a íntima comunicació de compassió i benefici per a tots els éssers vius del món. La síl·laba “om”, sense significat específic, en canvi és molt potent ja que es considera el so inicial de l’Univers. Les altres s’interpreten com que purifiquen la ment, la paraula i l’acció i actuen com a repulsiu dels sis verins: orgull, gelosia, desig, ignorància, enveja i enuig. També permeten el naixement de les sis perfeccions: generositat, disciplina, paciència, perseverança, meditació i saviesa transcendental.

P1000215 Passen un grup de francesos 

   Al poblet de Bihi ens passen uns francesos que també fan el trekking. Un d’ells és de Barcelona però viu a França. És un dels molts joves catalans que han tingut que marxar d’Espanya a treballar a l’estranger, mentre el president del govern espanyol va dient que ho ha fat molt bé amb la seva estratègia: com es nota que ni ell ni els seus amics no han tingut que emigrar.

P1000217 mani

   Passem pel costat d’un altre mani, cada cop més freqüents. L’entorn és magnífic, amb espais de bosc que semblen una selva. Molts nepalesos han emigrat a Qatar per treballar en la construcció, però s’ha demostrat que és un risc, ja que ens els últims cinc anys, més de 600 nepalesos han mort en un país on no hi ha garanties de seguretat en el treball ni salari mínim.

D’altra banda, al Nepal, des de l’època que era un regne, moltes coses socials han canviat. El sistema de castes han quedat legalment abolit, la llei prohibeix el matrimoni infantil i el pagament d’una dot per casar una filla. També està prohibida la violència de gènere.

P1000218 mani 2 

    Un detall de les pedres del mani. Un altre petit fragment d’història: l’any 1482, a la mort del rei del moment, Yaksha Malla, el regne es va repartir entre els tres fills. D’aquí van sorgir les tres ciutats reials: Bhadgaon (actual Bhaktapur), Lalitpur (Patan) i Katmandú. Les magnífiques places Durbar de cada una de les ciutats mostren la rivalitat entre els tres regnes en desenvolupar arquitectura i art per sobre de les altres dues.

P1000221 Cereal assecant se  

    Ens apropem a Ghap i es pot observar com deixen el cereal per assecar. La mnt va d’unes coses a les altres i recordo que Reinhold Messner va dir: no vull criticar el turisme organitzat dels 8000m només vull relativitzar-lo. Pujar al Shisha Pangma amb guia i camins organitzats també és esgotador, però la veritable aventura s’acaba. L’aventura organitzada és realment una contradicció en sí mateixa encara que és una possibilitat, certament respectable.

P1000223 Ghap i al fons Saula i Khayang

     Ja tenim Ghap al davant. Són les 12:00. Hem caminat 4 hores i ara toca descansar i dinar. Al fons, a la dreta, els vessants del Saula (6235m) just a la frontera amb el Tibet i la Xina i més al centre, més lluny, amb núvols, probablement el Panpoche 2 (6504m). Estem a 2040m. A l’altre costat del riu que creuem per un dels típics ponts de fusta. A partir d’aquí el camí s’orientarà decididament cap a nord-oest.

P1000224 Bosc dens

Continuem un altre cop per dins de bosc dens i fresc. Ara estem caminant sobre els 2100m. Per l’altitud comencem a entrar en bosc alpí i l’aire és més fresc i agradable.

Després de seguir tot el dia al costat del riu, entre pins i arbres, arribarem a Namrung, a 2630m, després de passar per sota d’un arc de pedra. Al poble hi ha un control de policia que vigila l’accés a la part alta de l’Àrea de Conservació del Manaslu. Penso que més o menys, ara, estem al mateix nivell del paral·lel que deu passar pel Machapuchare, el famós cim de la Cua de Peix que es troba a la dreta quan es va pujant durant el trekking conegut com Santuari de l’Annapurna.

P1000229 namrung entrant 

     Entrem a Namrung a les 17:00. Avui acabo una altra etapa dura, potser pel refredat. El primer terç ha estat un pujar i baixar fort, el segon terç estava ja sense forces, però la tercera part, de pujada continuada de 600 metres, m’he anat recuperant. Comento les paraules de Messner amb un company, però hem d’acceptar una cosa, un cop algú ha fet ja una ruta, o una ascensió, els altres ja mai podran ser els primers. Això és així, Ja mai ningú podrà ser el primer aventurer en passar pel Pol Sud. Així què? Ja no té interès anar al Pol Sud? I si hi vas, has d’abandonar els vaixells actuals i buscar-ne un de fusta i veles, per fer-ho com el pioner? I si vols pujar un 8000, aleshores què? Haurà d’abandonar el Messner de demà fer servir els grampons i piolets i cordes actuals, més segurs, i mirar de fer servir cordes de cànem?

P1000230 Un dels millors lodges 

      El lodge, en aquest cas, és nou. Amb habitacions molt amples. Amb “toilet” de forat al terra, com els altres, però sense “aromes”. Puc aconseguir dutxa d’aigua calenta, pel procediment de la galleda i el pot. Com tots els altres no hi ha lavabo per rentar-se les mans ni mirall per afaitar-se. En qualsevol cas, els nepalesos no tenen gaire pèl i els que caminem no ens afaitem, així que no cal mirall. Concloent el que dèiem: A l’Himàlaia hi va molta més gent ara perquè altres hi van anar abans. Altres van fer mapes topogràfics més precisos, altres van escriure llibres amb les cròniques del què havien fet, altres van pensar i desenvolupar nous materials, noves tendes, noves cordes, nous claus, nous piolets per escalar en gel, nous teixits més càlids, protectors i menys pesants, noves botes... També hi ha noves tecnologies: avions que ens hi apropen a un cost i temps molt inferior que als pioners, sistemes de comunicació i ràdio més eficients i a més altitud, prediccions meteorològiques més precises que augmenten la seguretat. Molts metges s’han dedicat a investigar què passava amb l’oxigen i l’altitud i també altres malalties; i ara els escaladors (els alpinistes “turistes” i també els d’èlit) saben quan poden prendre una aspirina o un antiinflamatori per a problemes específics, fins i tot saben (i sovint porten) injeccions per casos de congelacions o altres efectes greus de l’altitud. I tot i amb això l’alpinista d’èlit pateix en molts moments. I també l’alpinista “turista”, com jo mateix, perquè l’esforç, l’altura o el fred també em passen factura i a més no tinc l’estat físic i esportiu dels escaladors professionals.

El track el pots trobar a: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8039384

L'etapa anterior a:http://eoliumtrek.cat/index.php/mon/himalaia/336-tour-manaslu-etapa-3-jagat-a-deng

L'etapa posterior a: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/mon/himalaia/338-tour-manaslu-etapa-5-namrung-a-samagaun