(Himàlaia, Nepal) Ruta el 02/10/2017; 5 km; +150 -150; 2,5 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Chusang, Narsing Khola, Tetang, Chomnang.   Participants: Vinyet i Miquel, amb el Bicas fent de guia.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 mapa mperfil968 

 FA ANYS: L’any 1964 Michel Peissel va aconseguir el permís per visitar el regne del Mustang i va poder allotjar-se a Lhasa.

P1120166 Circular Chusang inici 

Sortim de l’alberg, com sempre, en un dia brillant. Haurem acabat aquest viatge pel Mustang sense que ens hagi caigut ni una gota de pluja.

Aquell mateix any de 1964, Michel Peissel havia arribat a Bután els mateixos dies en que el Dalai Lama fugia de Lhasa per la frontera del Tibet, per escapar de les autoritats militars xineses. Uns dies després, Peissel va ser portat al palau de Potala, en la capital del Tibet, pel seu guia tibetà.

P1120167 Les eines de la gent 

Seguim el carrer en direcció nord i girem cap a l’est. Alguna dona ha deixat la catifa i la màquina de cosir a recer d’aquest mur.

El Mustang havia estat un dels regnes més misteriosos i menys coneguts del Nepal. Es tracta d’un paisatge d’aspecte lunar àrid, de pilars de marès molt febles i erosionats i terrasses de morrenes discontinues que, en conjunt, presenten un colorit mosaic format principalment de fangs vermells, grocs i marrons, però en general de manera molt uniforme. Resulta relativament fàcil realitzar el trekking al llarg de la ruta. El trek del Mustang és a través d'un paisatge estèril gairebé sense arbres.

P1120168 en direccio est  Ens dirigim a l’est. Seguirem la vall del Narsing Khola. A l’esquerra es veuen els cims de la serra de Siyarko Tangk Danda. Imagino que, per entre aquest cims, els quatre companys del grup, que es van separar des de Lo Mantang, hauran de passar demà després de deixar el coll de Paa. Els companys després de Lo Mantang havien de fer una etapa fins a Yara i després una altre fins a Tangye. Des de Tangye els hi quedarà una etapa de unes 10 hores fins a Chusang.

P1120171 Agulles i coves  Podem observar, durant el recorregut, les magnífiques agulles i els inevitables ulls de les coves. Els científics consideren tres períodes pel que fa a la utilització de les coves del Mustang: al segle X aC es creu que tenien una funció bàsicament funerària. Vint segles després, el segle X dC, els experts creuen que es van produir enfrontaments armats en el territori i això va portar a la població a tornar-les a utilitzar com habitatges de seguretat. Més endavant cap el segle XV dC, la població havia tornat a viure a les valls, les coves van quedar abandonades, però moltes d’elles es van fer servir com a recintes de meditació o dipòsits, magatzems i un altre cop funeràries.

P1120172 tiu i Tetang  Seguim per la vall, pujant de mica en mica. Aviat veiem el verd dels camps de conreu del poble de Tetang.

P1120174 Tetang 

Quan ja estem quasi al poble es fa evident una bona densitat d’arbres i camps. Això vol dir menjar i recursos.

P1120178 Gent treballant  La gent, com tots els pagesos del món, sempre tenen feina i no paren.

P1120180 Assecant herba pel bestiar 

Encara que hi ha feina que es fa sola: aquí el farratge es va assecant al sol i al vent del país.

P1120182 Sortint 

Anem sortint de Tetang. Per seguir amb el que explicàvem, diguem que sense cap company occidental, Peissel va passar la frontera cap el Mustang i parlant tibetà com podia va poder viatjar per tot el país. Va ser el primer occidental que va poder visitar tots els pobles i ciutats i finalment va ser rebut pel rei qui li va lliurar una carta escrita amb mantega i sutge, en el qual l’autoritzava a visitar tots els monestirs i a llegir els llibres més secrets.

P1120184 Memorials  Passem pels ja familiars memorials pintats, de manera infantil i sense gaires preocupacions artístiques, de color blanc i vermell, un vermell que amb el temps perd intensitat i rep la tonalitat marró de la vellesa.

P1120189 Foto 2 

Llarg, molt llarg, el memorial marxa endavant.

Peissel va escriure llibres sobre el Tibet i de les tàctiques de la resistència tibetana. En conseqüència va veure com li prohibien l’entrada a Xina, Índia i Nepal. Tot i que era un fervent defensor de la independència del Tibet, després de la mort de Mao Zedong, el nou president Deng Xiaoping va decretar que podia seguir investigant en el Tibet.

P1120195 Deixem el poble  Tetang es va quedant al darrera, dalt de la mola que es mira i vigila el riu.

P1120197 Creuant riu  Ja som a la llera del riu i caldrà creuar els diversos braços, que com a meandres, circulen en aquesta època esperant l’època de l’abundància de les neus i de les pluges.

P1120200 Mol de cereal 

L’aigua és vida però també és energia. Un petit molí de cereal està treballant (hem vist altres, però no hi havia ningú). Fa la vida més fàcil que no pas fer servir la mà de moldre.

El que deia de la independència del Tibet em porta a recordar que a Europa també hi ha dos moviments per a la independència: a Escòcia (al Regne Unit) i a Catalunya (a Espanya). En el cas de Catalunya ha estat un moviment transversal i originat en la base de la societat civil, no des de l’àmbit polític. En tot cas, després, els polítics a Catalunya s’han alineat amb les exigències de la població.

P1120205 Veiem les cases de Chomang  Nosaltres anem seguint un caminet que, pel vessant dret del riu, va en direcció al Kali Gandaki. Ja veiem el petit nucli, veí de Chusang, anomenat Chomnang.

P1120206 El Kali Gandaki i ms forats de coves  Ja tornem a estar encarats als murs verticals de les parets del Kali Gandaki.

P1120208 Pobles humils feina bsica  Passar per pobles humils, es observar el treball bàsic de la gent.

P1120209 El pont per tornar a Chusang  Ens adrecem al pont penjant (potser deu ser el més llarg de tot el Mustang). Per aquest pont és còmode tornar a Chusang.

P1120212 Assecant poma 

Al costat d’una casa, veiem les enfilades de talls de poma. Així els poden deixar assecar al sol i al vent. A l’hivern, quan no hi hagi pomes per menjar, podran tenir aquestes al rebost.

El trekking del Mustanng potser sigui l'últim enclavament de la cultura tibetana. Va quedar aïllat de la resta del món i per això va mantenir la seva pròpia cultura tradicional.

P1120213 Rodes gastades 

Dues curiositats de les que deixo constància. La primera és aquesta on es pot veure l’estat de desgast de les rodes d’un cotxe 4x4 (la majoria estan igual). Les pistes pedregoses erosionen molt les rodes, però aquí no funcionen les normes occidentals de substituir les rodes quan perden el dibuix.

P1120214 Sostres per la neu 

La segona curiositat és aquest feix de troncs a sobre dels sostres de les cases. Aquestos feixos tenen la finalitat d’evitar que la neu de l’hivern es torni gel sobre els terrats perquè si fos el cas, el sostre s’esfondraria dins de la casa.

Respecte del que comentava del moviment per la independència de Catalunya, el govern d’Espanya sembla que ha utilitzat (segons expliquen els mitjans de comunicació) tota mena d’accions legals, i altres en el límit, per dificultar o impedir el procés que ha de portar a un referèndum per saber la opinió dels catalans sobre el tema; tot a dir d'alguns mitjans decomunicació. Molts dels habitants de Catalunya ara pensen que el problema ja no és si s’ha de votar independència o no, sinó que el poder central ha de permetre votar, que votar és l’essència de la democràcia.

Un exemple d’accions promogudes des de personatges vinculats al govern central, és un documental que s’ha publicat l’agost de 2017 per Mediapro. L’insereixo a continuació:

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=20365254

Un exemple d’accions promogudes des de personatges vinculats al govern central, és un documental que s’ha publicat l’agost de 2017 per Mediapro. L’insereixo a continuació: