(Andorra) Excursió pel Circ de Pessons, el dia 1 de juliol de 2012. Distància recorreguda de 7,14 km i amb uns desnivells de + 433 i - 433 metres.

 Circ Pessons mapa  Circ Pessons perfil

P1130344 Grandvalira aparcament 

 

 

 

 

Aquesta excursió comença a l‘estació d’esquí de Grau Roig de Grandvalira, a una altitud de 2100 metres. Altres estacions d’esquí són les de Arcalís, Arinsal, Pal, Canillo, Soldeu el Tarter i Pas de la Casa. El dia comença molt tapat, després de les ventades d’ahir, que ja anunciaven canvi de temps. Per tant no sembla pas que tinguem gaires vistes, avui.

P1130347                   

 

 

 

 

 

 

 

Anem caminant en direcció a sud oest, en una bona pujada, entre un magnífic avetar, però de curta durada. La boira deixa anar el seu llençol blanc entre els troncs i les roques que sobresurten de la catifa de neret.

 

P1130348 Estany Primer No triguem gaire estona en arribar al costat de l’estany Primer. L’àrea lacustre del Circ de Pessons consta de més de 17 estanys esculpits a la roca, en un altiplà irregular que es mou per entre els 2300 i els 2600 metres d’altitud.

 

P1130351 Estany Forcat 

        Poca estona després i seguint un camí ben marcat que s’identifica força bé, tot i la boira, arribem a l’estany Forcat. Sempre, en tots els conjunts d’estanys es possible trobar estanys amb noms molt concrets. Aquest n’és un; altres poden ser: negre, blanc, llong...

 P1130354 Collada Montmals 

 Arribem al coll de Montmalús, per on continua el GR.7 i que segueix fins aquell cim tan conegut. Nosaltres prenem una part d’aquest sender però seguint el sentit que ja portàvem. Fins arribar a l’estany Rodó

 

 

P1130356 Est Rod  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les roques destaquen de manera evident. Andorra forma part del nucli geològic dels Pirineus, precisament en la zona coneguda com axial pirenaica i és el lloc on les roques són més antigues.

 

P1130361 Pluja i calamarsa   

 

 

Comença a ploure i toca posar-se els plàstics. Poca estona després, la pluja es transforma en calamarsa i sento com repica sobre la meva caputxa. La temperatura ha baixat considerablement i es decideix reduir la caminada, fent-la una mica més curta. Inicialment s’havia d’arribar fins a l’estany del Cap dels Pessons, a sota de les crestes del mateix nom, a 2862 metres, però ens quedarem una mica abans. En qualsevol cas, és evident que tampoc no tenim gaires vistes que admirar, tot i que aquestes boires també aporten un aire enigmàtic i de misteri que, a mi, m’agrada força.

P1130363 Lilium pirenaicum 

Pel camí puc fer una foto a una “lilium pyrenaicum”, que nosaltres coneixem com marcòlic groc, molt bonica i que crida fortament l’atenció amb les seves flors d’intens color groc viu i els estams de color vermell. És de tipus bulbós.

 

P1130369 Estany del Meligar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El temps es va refredant més. Passem pel costat de l’estany del Meligar, que quasi ni es veu. El nom d’aquest llac em fa pensar en el Serrat de Meligar. Sembla que es va produir una baralla entre els habitants de la Massana i els d’Os de Civís per tal d’aconseguir disposar d’aquesta serra en propietat comunal. Es diu que la lluita els va “esmeligar” (és a dir, que devien quedar ben escarrassats) i d’aquí ve la tradició del nom. Ara bé, segons el Servei de Política Lingüística del Govern d’Andorra, el mot “meligar” significa plantació de melga i per la seva banda la “melga” seria l’alfals. Per tant, un meligar seria un lloc on es fa alfals.

 

P1130371 

Ens anem endinsant dins la boira i la pluja i girem per anar tornant cap al punt de sortida. Pel camí deixarem diversos petits llacs, sense nom.

P1130372 

Mirant les roques pel costat de les quals passem, això ens permet pensar en la construcció del país. Per exemple, les esglésies romàniques. El sostre acostuma a ser fet de pissarres (roques metamòrfiques), tot aprofitant la propietat que tenen aquestes roques de trencar-se en fulles o làmines. En canvi les parets són de granodiorita (roca plutònica), una roca molt dura i capaç de suportar fortes pressions. D’altra banda, els arcs de les finestres i els timpans han estat treballades amb travertí (roca sedimentària), que és força tova i per tant resulta fàcil de tallar i treballar.

Així anem acabant aquesta excursió (reduïda) que hem fet pel circ de Pessons. Val a dir que un “peçó” és un munt o una pila de coses: un pessó de patates, o un pessó d’herba... He trobat que a la Franja també és un mugró. En el cas de l’accepció de “munt d’herba” i pel que fa al topònim “Pessons” tindria sentit, ja que els voltants del circ semblen munts d’herba, tot i que potser nosaltres no els hem pogut apreciar prou, donat el dia boirós i plujós.

Arribarem, al final, a una pista que ens durà, quinze minuts després, al punt de sortida.

Si vols el track per a gps, pots clicar: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3027190