(Jutlandia) Ruta 1601 el 4/9/2024; 3 km; +10 -10; 1,5 hores. Caminada per visitar la població de Lokken. Participants: Hanny, Isabel i Miquel. Tipus de sortida: circular urbana. Dificultat: fàcil i passeig.
FA ANYS: Hi ha registres de Lokken des de 1698.
Aquesta és una aturada a la costa oest al poble de Lokken ja que hi trobarem el fet curiós que conté moltes mostres d’art pels carrers. Quan s’arriba a Lokken hi ha un aparcament perfectament preparat tant per cotxes com per autocaravanes.
Dinamarca, com tot centre Europa, són països amb polítics intel·ligents. Saben que la gent es mou en cotxes, furgonetes, autocaravanes i camions. Ells ho accepten com un fet natural i per tant preparen llocs perquè aquests vehicles puguin aparcar i, si és el cas com les furgonetes i camions, hi puguin passar nit. Hi ha un país a Europa, que conec molt bé, on no tots els polítics són tan intel·ligents; més aviat alguns són estúpids i posen impediments als vehicles on la homologació permet pernoctar.
Al mateix aparcament ja hi ha, a més de lavabos i serveis d’informació, unes primeres pintures d’art urbà dedicades als pescadors de la vila. Amb 1684 habitants, històricament s'anomenava Løchen o Lykken.
En un edifici proper, un ànecs semblen volar arrapats a la façana. Tot el mar que veurem a ponent és el Mar del Nord. La mar del Nord és un mar de l'oceà Atlàntic, situat entre les costes de Noruega i Dinamarca a l'est, les de les Illes Britàniques a l'oest, i les d'Alemanya, els Països Baixos, Bèlgica i França al sud.
Dalt d’un turonet (probablement una gran duna fòssil) hi veiem el que sembla un pal de vaixell, així que enfilem el caminet que hi puja. Respecte de la població quan el 1851 es va establir el servei de rescat danès, la ciutat va ser un dels primers llocs que es va equipar amb una estació de rescat per salvar els mariners dels vaixells que s'enfonsaven o s'encallaven.
A dalt tenim ja les primeres mostres d’art en ceràmica. La primera en forma de peix estrany d’ulls grossos i dents irregulars.
Una altra, quan anem girant, de un grup de figures que semblen de bronze damunt d’una petita columna amb el text “Vintersolhverv”, paraula que significa “Sol d’hivern”.
Uns passos més endavant i ja trobem una altra figura més que representa una ma amb productes del mar. La placa diu “En les nostres mans”, obra de Lisa Stevens.
Des d’aquí dalt podem veure tot el poble amb les seves cases baixes. Lokken Verk es va poblar originalment quan la mina va permetre que es comencés a extreure coure l’any 1654. El nom prové d'una granja del lloc.
Ara ja baixem cap els carrers pel sender entre arbustos i sorres. Hi va haver mineria a Lokken des de 1654 fins a 1987. Abans de 1845, l'objectiu era el coure que es fonia , però el 1851 la mina es va transferir a la mineria de pirites que s'exportaven, principalment com a matèria primera per a l'àcid sulfúric. Des de 1931 fins a 1962, es van produir sofre i coure a Orkla Metal a Thamshavn.
A baix del tot, una altre mostra del gust per les petites coses de la gent d’aquesta població: un grup de petites senzilles figures marines damunt d’unes pedres; potser un record de Julius Jensen (1905 - 1975).
Deixem a la nostra esquerra, en aquest recorregut dispers que fem, una casa tradicional amb sostre de palla. Diguem, per perspectiva històrica, que mentre començava l’explotació de mines a Lokken, aquell 1650, a Catalunya es va produir la Guerra dels Segadors. Va ser un aixecament secessionista català (1640-52) contra la monarquia hispànica dels Àustria d’accentuat caràcter social agrari enfront del règim senyorial català. La revolta s’insereix en el conjunt de revoltes pageses que tingueren lloc a Europa al segle XVII directament enfrontades amb el procés de cristal·lització de l’estat monàrquic absolutista
Immediatament després una altra figura de bronze: una au amb una nena a sobre que potser es mira en un mirallet. La placa diu “Dodo” i l’autora és Helle Rask Crawford. Helle Rask va dir en una entrevista “Veig el món com un lloc de perill. Veig la fragilitat de la vida. Veig esperança, bellesa i amor. Els sentiments es reflecteixen de manera emotiva al meu art”.
Una altra figureta petita de bronze, aquesta és obra de Lene Purkaer. El text diu “Sammen vil vil, rent van til alle”, que sembla que es pot traduir, més o menys, per “Junts per tots”.
Girem per un carrer a l’atzar. Hi diversos grups de petites pedres pintades. Faig una foto d’aquestes. Com a conseqüència de la cultura i del respecte que es tenen els danesos s’entén que cap d’aquest petites obres no hagin estat trencades o robades, cosa que no ens atreviríem a afirmar del nostre país, ja que amb tants corruptes com ha tingut els últims anys ens fa pensar en un nivell cultural i de respecte que fa pena. Felicitats danesos!
Ara cap aquí i després cap allà, girant per una cantonada i una altra. Una divertida boca de tauró oberta idea de Lokken Kunststi. Vull dir que, en una ruta completa (no parcial com la nostra) es poden trobar els peixos, els rètols i les 17 obres de nivell mundial de Lise Vestergaard, així com altres obres de maçoneria i poesia de, entre d'altres, Jorgen Ussing, Jane Mikolajewisc i John Kristense.
Després, una pintura mural amb molts peixos que a mi em semblen sardines. El text diu: Stime, terme del qual no he pogut trobar traducció clara; però això ja acostuma a passar, així que paciència.
En aquest badar que anem fent, una cantonada ens ofereix aquesta bonica pintura d’una jove amb ulleres. Obra de Lise Vestergard. De l’artista he trobat escrit que: “...l'art de la qual serveix com a veu global que demana l'acció en temes importants com la sostenibilitat. Lise comparteix la nostra passió pel planeta, i a través del seu art es fa la pregunta crucial: què vol dir ser o sentir-se ric?”
Potser és la mateixa joveneta que aquí busca alguna cosa darrera del tancat, en aquesta obra, també, de Lise Vestergard.
En realitat ve a ser una caminada de descobriment. I descobrim aquesta obra de ceràmica: Trighedens Hule (potser “La cova dels anys trenta”) obra de Olie Lisemose.
Ara ja toca trobar un edifici més habitual: l’església de Lokken. L'església de fusta vermella es va construir el 1929 utilitzant plànols elaborats per l'arquitecte Roar Tonseth.
El campanar és a dalt, però els peixos els tenim a sota els peus. Ara trobem un parell de carrers que semblen haver-se especialitat en peixos de tota mena. No els posem tots, no tampoc hem posat abans totes les figures que hem localitzat.
I aquí tenim una segona església. Recordem que el 72% dels danesos són luterans evangèlics. Un exemple de la gran fragmentació de les esglésies cristianes.
Una curiosa i una mica sorprenent figura que diu “Luk munden!”, obra de Torben Mersholm. El títol significa “Tanca la boca”. Torben Mersholm va néixer el 1969 a Christianshavn, però viu al nord de Jutlàndia des del 1991. Torben Mersholm és un artista amb alguna cosa al cap. A primera impressió s'hi veu l'humor, les figures insòlites i caricaturesques de les seves nombroses escultures de ceràmica, però, la majoria de les vegades, s'amaga una ànima reflexiva sota l'exterior divertit.
Arribem a la plaça on hi ha els cafès i la gent. Per cert, penso que convé aclarir respecte de l’esmentada Guerra dels Segadors, que Catalunya estava inserida dins dels territoris dels Habsburg. De talant absolutista van tenir enfrontaments polítics amb les Corts Catalanes i cal recordar que llavor “España” no existia com unitat política i que Catalunya era independent i contava amb Constitucions pròpies.
Encara veurem més pintures i figures, però em limito a deixar en aquesta crònica aquest peix que hi ha a la rotonda del poble. Finalment recordem també que les Constitucions de Catalunya eren les lleis generals del Principat de Catalunya (constitucions, capítols i actes de Cort) estatuïdes i ordenades pel rei comte de Barcelona amb el consentiment i aprovació dels tres estaments de la Cort General de Catalunya. Catalunya va ser sent independent fins el 1715, en que va perdre la seva llibertat sota les bombes de l'exèrcit castellà i francès del Borbó Felipe V.
NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.
Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/agps15x23lokkenurbana-186210782
Comentaris
RESPOSTA: Gràcies, Hanny. És un viatge magnífic.