(Vallès Oriental) Ruta el 31 d’agost de 2014; 11 km; +442 -442; 4 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Montseny (poble) fins a Fontmartina i tornada.   Tipus de sortida: anada i tornada al mateix punt; Dificultat: fàcil.

 mapa montseny  perfil montseny

 FA ANYS: Deu anys després de la primera informació sobre el Montseny, el 862, el sobirà de Catalunya era Guifré El Pilòs; a Navarra era García Íñiguez; i a Astúries Ordoño I. Castella i la resta de nacions de la Península Ibèrica encara estaven per començar.

P1220640 Poble del Montseny 

 Arribem al poble de Montseny, l’únic que manté el nom de tot el massís. Aquest municipi era conegut, antigament, com Sant Julià de Montseny i forma part del vèrtex de separació entre el Vallès Oriental, La Selva i Osona. Etimològicament el seu nom prové del llatí “monte signi”, és a dir “muntanya del senyal”, de la mateix amanera que tota la serralada, perfectament visible des de mar. La documentació més antiga del poble, del 1079, permet saber que ja els segles X o XI s’hi havia format un nucli de població, probablement molt més antic, amb dues capelles al voltant de les quals hi vivien les diverses masies de pagesos de l’entorn.

rP1220641 Pista amunt pel GR

   Aquesta excursió segueix el GR.5 en direcció est i amb l’objectiu d’anar fins a Fontmartina. Estem a finals d’agost i aquests dies fa molta calor, per això he buscat una excursió que camini per dins del bosc i ens ofereixi una mica d’ombra. En general, tot el terme formava part, segles enrere, del domini del castell de Les Agudes. Aquell castell, del qual no en queda cap resta, va ser el que va originar el llinatge de Sesagudes. Els senyors van dominar un ampli territori fins a Fogars de Monclús i Miravalls. Les fortaleses de Miravalls i de les Agudes van quedar abandonades a partir del moment que els senyors es van situar permanentment a Montclús. Al marge de la informació existent que parla del poblament del municipi del Montseny, el document més antic és de l’any 862 on s’hi esmenta el coll de Sant Marçal (“inter duos signos”).

P1220643 Mirant enrere 

      El sender puja suaument i quan ens aturem, per mirar una mica enrere, podem gaudir dels perfils suaus del Sui i el Samon. Estem al parc Natural del Montseny, establert l’any 1977 i gestionat per la Diputació de Barcelona. Des de l’any 1978 va ser declarat Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO. Com a tal està agermanat amb el Parc National des Cévennes (de França) i amb el Parque Internacional de la Amistat (de Costa Rica i Panamà), amb els quals es desenvolupen accions conjuntes. Cal saber que és un dels 12 espais naturals gestionats per la Diputació.

rP1220644 Un pinsapo

         A la dreta podem veure un curiós pinsap ("Abies pinsapo"), que es reconeix per les seves pinyes que creixen en posició vertical. Les avetoses d’aquesta espècie botànica només es troben a Ronda. Aquest és doncs un arbre trasplantat, però per això no deixa de ser interessant. Alguns autors el consideren un supervivent de les últimes glaciacions.

P1220649 Un pontet 

    Anem passant per la part baixa de diversos torrent que baixen pels vessants del Turó de l’Home, que no veiem però que tenim a la nostra esquerra. Un petit i bonic pontet en facilita el pas. El Parc Natural del Montseny està format per tres conjunts de muntanyes: el Turó de l’Home i les Agudes; el Matagalls; i el Pla de la Calma. Tots formen part de l’alta conca del Tordera.  

rP1220650 castanyers milenaris

  

      Entre els pins i les alzines, hi ha diversos castanyers de gran dimensió, encara que ja en molt estat. Pels seus troncs gruixuts probablement deuen tenir més de sis-cents anys. Encara que la massa forestal no ens ho permet observar, l’estructura geològica del Montseny conté materials de dues èpoques molt ben diferents, com ara un sòcol format de roques ígnies molt antigues (d’un 500 milions d’anys) i una superfície cobertora molt més moderna (de fa uns 300 milions d’anys) formada per materials geològics sedimentaris de l’època del mesozoic.

 P1220651 camping Fontmartina 

     Arribem a la carretera que ve de la Costa del Montseny i per la qual es pot anar a Santa Fe. Aquí hi ha també el desviament, a la dreta, que porta al Càmping Fontmartina, un espai natural habitual de famílies amb nens petits, que busquen bàsicament la tranquil·litat.

P1220653 Area de descans de Fontmartina

     Encara seguim una estona més, pel sender que segueix entre bosc, pel costat de l’esquerra de la carretera, fins a la Plana del Coll, on hi ha la font. Estem a Fontmartina, un espai amb bancs i taules per seure sota els pins.

rP1220655 Parrquia Montseny

     Finalment hem tornat pel mateix sender de la pujada fins al poble del Montseny, on fem un refresc. L’església de Sant Julià del Montseny, que tenim al davant, encara que no ho sembli és un edifici d’origen romànic però totalment modificat i transformat entre el 1767 i el 1872. Actualment i fora del campanar i l’aprofitament d’algun mur, generalment és el resultat d’una modificació d’època barroca, amb el barroc senzill i elemental català.

     Es pot afegir que les poblacions dels voltants del Montseny van col·laborar amb la causa a favor del manteniment de les constitucions catalanes i per tant en contra del candidat a la monarquia espanyola, Felipe V. Un cop es va perdre la guerra i Catalunya es va veure sotmesa contra la seva voluntat pel Borbó regnant i els seus successors, aquests pobles van viure un estat de pèrdua de les seves llibertats que, encara més, es van veure conculcades després del 1939 amb la dictadura que va continuar.

     Parlant d’aquella època cal saber que el Comitè de les Desaparicions Forçades de la ONU ja instava al Govern d’Espanya a buscar les persones desaparegudes durant la dictadura franquista. Es tracta d’una obligació que té Espanya en virtut de la Convenció Internacional del 2010. El govern espanyol del Sr. Rajoy no està complint la llei internacional i per això la ONU exigia a Espanya que assigni recursos i personal per trobar les persones desaparegudes. Algunes informacions afirmen que estan enterrades en unes 2000 fosses comunes.

Si vols el track per gps, clica: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7710593