Catalan Afrikaans Basque Bulgarian Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Danish Dutch English French Galician German Greek Irish Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

News 14 Marmor Maris

News 14 Marmor Maris

Castellnou 

 Guillem de Castellnou és presentat a la novel·la com amic d’Ermengol, però, al contrari que aquest últim, el vescomte de Castellnou és un personatge que va existir (12??-1285). Va ser un fidel seguidor del rei Pere i el va acompanyar al setge d’Alcoi, a l’emirat de Constantina. El rei, anys abans, l’havia ajudat a aixecar el setge que un grup de nobles havien posat al seu castell de Montboló.

     El Vescomtat de Castellnou era molt extens a la Catalunya Nord; comprenia el Vallespir, el territori dels Aspres (a l’Alt Rosselló) i la vall mitjana del Tet. El castell de Castellnou, que consta esmentat des del 944, va ser l’origen d’aquesta nissaga. Aquesta estirp vescomtal sembla que va acabar desapareixent a finals del segle XIV. Probablement, els canvis brutals a tot el Vallespir que devien produir-se després de la croada albigesa, haurien afectat tots els comtats nord-pirinencs catalans.

     Aquesta relació entre Guillem i Ermengol ens ajuda a entendre els forts lligams que hi havia entre els comtats del nord i els de Catalunya per vincles de fidelitat amb el sobirà català.