Catalan Afrikaans Basque Bulgarian Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Danish Dutch English French Galician German Greek Irish Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

La llegenda de l’Everest, Conrad Anker

LL17 La LLegenda de Everest Conrad Anker

 

 

“La llegenda de l’Everest” Conrad Anker i David Roberts

Símbol Editors (2000)

 

 

Aquesta és la crònica de com en Conrad Anker va trobar el cos d’en George Mallory a l’Everest, aportant notícies inèdites sobre el misteri de l’explorador que hauria pogut conquerir la muntanya més alta del món.

     El dia 8 de juny de 1924, George Mallory i Andrew Irvine van ser vistos per darrera vegada pujant cap el cim de l’Everest. Els núvols aviat van tancar-se al seu voltant, i van desaparèixer dins de la història. Des d’aleshores, els muntanyencs s’han preguntat si van aconseguir fer el cim vint-i-nou anys abans que Edmund Hillary i Tenzing Norgay. La llegenda de l’Everest és la singular història d’aquest home de talent extraordinari...  

 

     Basant-se en la seva pròpia escalada, l’Anker explica el perquè pensa que en Mallory i l’Irvine no varen aconseguir fer el cim. Ben plantat i carismàtic, Mallory seduïa a tots aquells amb qui es va trobar durant la seva vida i continua, encara avui, fascinant als aficionats a la muntanya. Fou un sòlid escriptor, protegit pel cercle de Bloomsbury i un escalador d’una elegància llegendària. No hem d’oblidar que la desaparició de Mallory és un dels misteris més apassionants en la història de l’exploració i cap altre llibre s’endinsa en l’enigma de forma més convicent que aquest.

     La seva lectura em va captivar des del primer moment, a mida que es van intercalant apartats que tracten d’aclarir els diversos moments de l’expedició i de l’escalada de Mallory i Irvine, amb els de l’expedició de Conrad Anker. Recordem que l'objectiu de l'Expedició de recerca de Mallory i Irvine, de 1999, va ser intentar descobrir si George Mallory i Andrew Irvine van ser els primers a arribar al cim de l'Everest en el seu nefast intent entre el 8 i el 9 de juny de 1924. Aquesta expedició del 1999 va estar organitzada per Eric Simonson i amb l'ajuda de l'investigador Jochen Hemmleb junt amb un equip d'escaladors dels EUA, la Gran Bretanya, i Alemanya.

     Anker va patir un problema coronari el 2016 durant un intent d'ascens al Lunag Ri amb David Lama. Anker va ser traslladat en helicòpter a Katmandú on se‘l va sotmetre a una angioplàstia coronària. Després es va retirar de l'alpinisme d'alta muntanya.

     Però encara queda obert l’enigma d’on deu estar enterrat l’Irvine i un altre element clau: si es pogués trobar la màquina fotogràfica de Mallory que, potser, podria desvelar més informació.