(Himàlaia, Nepal) Ruta el 01/10/2017; 18 km; +370 -370; 4 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: , Lo Mantang, Shija Jong Cave, Niphu monastery, Lo Gurfu Gomba, Choeda Gomba.   Participants: Jordi, Remi, Yolanda, Vinyet, Buni i Miquel.   Tipus de sortida: anada i tornada al mateix punt; Dificultat: fàcil. (NOTA: un primer tram fet amb 4x4).

 mapa mperfil967 

FA ANYS: L’any 1952 l’explorador suís Toni Hagen va fer una breu visita al Mustang en un dels seus viatges a l’Himàlaia. Va ser el primer occidental en posar-hi els peus.

P1120094 Lodge a Lo Mantang 

Avui és un dia dedicat a visitar temples i coves al nord de Lo Mantang. Primer ens hi aproparem en 4x4 i després farem les visites i tornarem caminant.

Va ser l’any 1952 quan el geòleg i explorador suís Toni Hagen, nascut el 1917, va visitar el Nepal per primer cop i després es va dedicar a explorar l’Himàlaia per on va acabar recorrent més de 14.000 quilòmetres com assessor del Programa de Desenvolupament de les Nacions Unides.

P1120098 Nenyul  Anem en direcció nord i passem pel costat del poblet de Nenyul. Tornem a pujar i veiem els penya-segats grisos i alguns de vermellosos. Aquestes formacions de sediments vermellosos es calcula que van quedar dipositats fa uns 250 milions d’anys. Els geòlegs les coneixen, em sembla, com Facies Buntsandstein. Es veu que el primer en referir-se a aquestes acumulacions arenoses vermelloses va ser el geòleg alemany Friederich August von Alberti, l’any 1834.

P1120101 Pista al costat mani wall 

Sempre per pista, el vehicle circula per l’esquerra d’aquest llarg mur de manis. La ruta que estem seguint arriba fins al Kora La, un coll a 4660 metres i que fa frontera amb el Tibet (Xina). El riu que forma aquesta alta vall és el Nhichung Khola i neix en terres tibetanes.

Aquestes terres estan formades per sediments fluvials i es troben per sota d’estratificacions calcàries de les facies Muschelkalk.

P1120113 Inici a peu  Passat Dhuk, circulem per la llera del riu, esquivant els meandres d’aigua, fins que el cotxe s’atura i baixem. Ara ja toca caminar. L’aire és agradable i el silenci total.

P1120114 Direccio Shija cave 

Sortim de la llera pedregosa i ens enfilem cap on indica el rètol informatiu: Shija Jong. Toca pujar per sobre de roca i pel dret, amunt.

IMG 2450  La vista de la vall és força ample i magnífica. Aquest és un territori, també, de naurs, el nom que donen els nepalesos a les ovelles de pèl curt i dens i d’espatlla de color entre gris i blavós; per aquestes raons els anglesos les coneixen com blue sheeps.

P1120133 Vista de la Cova Shija Jong 1  Encara una mica més amunt i arribem a un replà que el guia ens diu que es feia servir per activitats esportives de la gent que vivia per l’entorn. Des d’aquí veiem la paret vertical amb els ulls de les coves i, als peus del penya-segat, una construcció que és l’escala que permet arribar a la primera porta d’accés a les cavitats.

P1120122 Interior 3  Entrem pel forat a la roca i una escala de fusta ens indica el que hem de fer. Amunt.

P1120128 Int 4  Les coves són un seguit de petits habitacles que es comuniquen a peu pla per curts passadissos o en vertical per altres forats i escales.

P1120121 Interior 2 L

L’any 2008 un grup dirigit per Aldenderfer va localitzar 8000 manuscrits d’uns 500 anys d’antiguitat. Encara els estan desxifrant, però els experts creuen que aporten valuosa informació sobre el ‘bon’, que era la religió autòctona de l’antic Tibet i anterior el budisme.

P1120125 Interior 4 

Hi ha una sala habilitada com un petit museu on han posat tot de banderes d’oració i uns prestatges amb gerres i altres objectes trobats dins de les coves.

P1120126 Vista 5  Avui és el dia 1 d’octubre, aquest dia hi ha previst un referèndum per saber l’opinió dels catalans respecte de l’independència de Catalunya, però el govern central d’Espanya s’hi oposa frontalment. Com que no hi ha cobertura de wifi i molt poca de telèfon estem una mica inquiets per saber com anirà la jornada.

P1120127 Int 6  Es calcula que hi ha unes 10.000 coves excavades en els penya-segats del Mustang. Restes humanes trobades són de fa uns 2000 anys.

P1120129 Int 7 

No se sap ben bé qui les va excavar, però amb tota probabilitat devien servir originalment com a habitatges que es protegien d’enemics. Posteriorment, com ha passat sovint en altres casos, devien servir com a sitges i magatzems en el moment en que la població va començar a instal·lar-se a la vall en cases de troncs i pedres. Segles més endavant es devien convertir en coves funeràries.

P1120132Els ocells treuen el cap 8  Els caps dels companys surten per algunes de les finestres, com si fossin ocellets. En alguns dels ossos localitzats, d’etapes més properes (segles X i endavant), s’hi observen marques de tall; es creu que devien ser causades per la pràctica de l’”enterrament al cel”, és a dir quan trencaven el cos del cadàver a trossos i es deixava tot com a menjar pels voltors. Aquest sistema d’enterrament encara es practica en algunes regions remotes.

P1120134 Marxem  Després de la vista baixem i marxem. Com a tot arreu a l'Himàlaia, aquesta zona ofereix amples paisatges de muntanya. Costa de veure al sud el Dhaulagiri (8167 metres) i l’Annapurna I (de 8091 metres) però hi són presents en diversos moments. En general el Mustang està envoltat per més de 35 muntanyes de més de 6.000 metres d'altura, però les valls per on caminem les oculten. De fet l’aridesa destaca per sobre de l’espectacularitat.

P1120135 El vigilant 

El vigilant del lloc s’està assegut de cara a la vall, amb la seva cara solcada de les arrugues del temps però també de l’aridesa del territori. El Mustang, sovint conegut com l’últim regne prohibit, materialitza la diversitat topogràfic i geològica del Nepal. Terres sorrenques, coves als penya-segats, extensions de roques i conglomerats, agulles, formacions trencades, valls i turons, es presenten sobre estretes terrasses agrícoles.

P1120140 El poblet de Choser  Caminem cap a l’altra vessant del riu, on es veu el nucli de Chosser.

P1120137 Monestir Niphu  El monestir està arrapat a la muntanya. Ens movem prop dels 4000 metres d’altitud. El Mustang mostra monestirs de centenars d’anys i petits llogarets de gent humil i hospitalària.

P1120141 Int 2  L’interior del temple de Niphu és cromàtic com tots els altres. Aquest monestir compta amb una escola per a infants orfes o necessitats de suport.

IMG 2454 

El monjo va explicant coses que el Chetan tradueix.

Després que la Xina envaís el Tibet, Hagen (l’explorador al que m’he referit abans) va utilitzar la seva influència per ajudar els refugiats tibetans i com a conseqüència de la seva activitat va aconseguir portar entre 1000 i 1500 refugiats a Suïssa.

Va poder observar les tradicions i la vida de la gent del Mustang i llavors va veure com (i com 700 anys abans), al palau de Lo Mantang les portes de la muralla es tancaven quan es feia fosc. L’endemà al matí, a l’alba, es tornaven a obrir. No ens podem fer la idea exacta, però cal imaginar que des dels anys 90, quan el regne es va obrir al turisme, algunes coses hauran canviat molt (o al menys una mica) pel que fa a la infraestructura d’allotjament.

P1120143 Int 3 

Hi ha pintures que amb els anys han perdut part de la pintura i que poden necessitar alguna actuació de restauració.

Seguint amb la idea d’obtenir una percepció de l’època, diguem que també les coses han canviat a tot arreu, aquells anys. Cal pensar que aquell any 1952 el Che Guevara iniciava el seu viatge a Amèrica. Al Regne Unit, Isabel II es va convertir en reina per la mort del seu pare George VI.

P1120145 Al davant lescola  Al sortir vaig a la part de sota i puc obtenir aquesta altra fotografia. L’edifici allargat del davant, amb franges de colors, és l’escola. Els nens que hi estudien van dels 9 als 15 anys.

P1120151 Lo mantang tornada i Palau  Hem tornat i abans d’arribar a Lo Mantang és perfectament visible el gran mur perimetral que tancava i protegia la ciutat.

P1120153 Ells poden votar 

Dins de la ciutat, podem veure inscripcions de les últimes eleccions, animant a votar.

Per donar perspectiva històrica, diguem que el dia 7 de febrer de 1952, el president dels EUA, Harry S. Truman , va fer unes declaracions a la premsa contra la intolerància del dictador Francisco Franco. El mes de juny d’aquell any es va fer explotar la 8ª bomba atòmica dels EUA a Nevada; era una bomba de 14 kilotons, dins del programa Tumbler Snapper, per tant era la número 32 del total de 1054 bombes atòmiques que el país americà va fer detonar des del 1945 al 1992.

P1120157 Choeda Gumba 

Lo Mantang compta amb diversos temples i monestirs. Anem a visitar el Chhoeda Gumba.

També aquell any 1952 Dolors Orriols i Josep Planchart van editar la revista literària Aplec en català. El governador civil Felipe Acedo Colunga es va presentar personalment per retirar els exemplars en un quiosc i va dir “¿Creuen que hem fet la guerra perquè el català torni a ser d’ús públic?”. La llista de frases de menyspreu i d’atacs contra la cultura catalana no cap en aquesta crònica, ni en cinquanta. Els castellans no són prou conscients, perquè per sort no ho han patit (i els hi desitjo que no ho pateixin mai), del cost emocional que suposa una permanent situació de desdeny i desconsideració de la llengua pròpia.

Mentre escric aquesta crònica (el 23 d’octubre de 2017), el Govern espanyol ha decidit intervenir l’autogovern de Catalunya: expulsar ens membres del govern català (legalment instituït) i actuar immediatament en els àmbits de la policia autonòmica, els mitjans de comunicació i les escoles catalanes. Malament, quan un estat de l’Unió Europea comença volent controlar radio i TV, manipular el sistema d’ensenyament i governar sense el suport de cap procés electoral.

P1120158 Int 1  L’interior presenta un temple d’una gran altura, com no n’havia vist cap altre. També molt fosc.

Mentre escric sento com al Parlament de Madrid, els partits polítics de dretes reclamen intervenir les escoles de Catalunya. Diu que les escoles catalanes adoctrinen els nens. Un altre diputat contesta la proposta. El vídeo està vinculat al final d’aquesta crònica.

P1120161 Cases  Pels carrers, algunes cases semblen en millor estat que les dels altres pobles, però tampoc no es pot dir que és vegi una població amb gaire recursos.

P1120162 Lodge al vespre 

Finalment, al vespre, descansem a la sala d’estar mentre esperem el sopar que, com sempre, constarà d’arròs (o espaguetis) amb verdures, truita o pollastre (una mica).

Vídeo de l’intervenció de Joan Mena al Parlamento, publicat per Navarra Orain el 18 d’octubre de 2017:

 

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=20365244