(Himàlaia) Ruta el 10/10/2018; 9 km; +200 -200; 4 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Kyanjin Gumpa, Kigurching.   Participants: Magda, Vinyet i Miquel.   Tipus de sortida: anada i tornada al mateix punt; Dificultat: fàcil.

 mapa1064 mperfil1064 

 FA ANYS: Tenzin Gyatso, el 1950, tot i la seva minoria d'edat i encara havent d'estudiar nou anys més d'intensa educació religiosa, es va veure obligat a assumir el ple poder polític del seu país quan la Xina va envair el Tibet.

P1170072 Sortim 

Avui tenim un grup que pujarà al Tserko Ri, un cim de quasi 5000 metres, i un altre grup més petit que anirem a fer la vall que s’endinsa cap a llevant. Deixem a l’esquena el blanc brillant sobre el cel blau del Langtang Lirung. Encara que no és prou alt per a l'estàndard dels principals pics de l'Himàlaia, el Langtang Lirung és notable pel seu gran relleu vertical sobre el terreny local. Per exemple, s'eleva per sobre dels 5.500 metres sobre la vall Trisuli Gandaki cap a l'oest en tan sols 16 km. El Langtang Lirung té una gran cara sud que va resistir als intents d'escalada durant molt de temps. Es troba en el lloc 99 de la llista de les 100 muntanyes més altes del món.

P1170073 Un hortet  En ruta cap a la vall primer trobem uns quants horts.

P1170074 Excrements de yak  La manca d’arbres suposa que no es pot fer foc amb llenya, per tant la solució passa per aprofitar les deposicions dels iacs que, un cop aplanades contra una roca, es deixen assecar i serveixen de combustible.

P1170076 Cam amb fites 

Pel camí hi ha algunes fites que orienten la direcció a seguir. Estem en territori tamang, una ètnia tibetana birmana. Suposen el 6% de la població del Nepal. En molts pobles tamang encara es manté la tradició d’enviar el fill segon a estudiar budisme i, si pot ser, que es quedi al monestir com a monjo per tota la vida. El govern nepalès ha actuat per augmentar el nivell de vida d’aquest col·lectiu i des del 1993 es reserven el 45% dels llocs de treball en funcions administratives de l’estat als grups ètnics desfavorits.

P1170077 El Tserko Ri  Seguim la base de la muntanya (vist des d’aquí sembla un turó) que està a sobre mateix de Kyanjing: el Kyanjing Ri (4773m). Després podem veure la imatge del Tserko Ri (4984m, segons el mapa que porto; i 5004m segons unes dades gps que té en Jordi Gual; sovint la informació dels mapes no és gaire precisa).

P1170078 Una vall ample  La vall s’obra considerablement.

Parlàvem de Tenzing Gyatso, doncs afegim que el març del 1959, durant l'aixecament nacional del poble tibetà en contra de l'ocupació militar xinesa, es va exiliar a l'Índia, ja que la seva vida estava en perill. En un discurs pronunciat el 10 de març del 2011 a Dharamsala, va presentar formalment al Parlament tibetà a l'exili la seva renúncia com a líder polític i va proposar que, a partir d'aleshores, aquest fos elegit democràticament. Va designar la seva seu a Dharamsala (Índia) que és la base del Govern tibetà a l'exili, una democràcia constitucional des del 1963, i ha realitzat nombrosos viatges per tot Occident.

P1170079 Pedregar  Toca passar per un pla en pendent molt pedregós on petites fites van indicant el millor camí.

Per cert, parlant d’exili, aquests dies (segons ‘larepublica.cat’) un reportatge que obre el diari alemany ‘Der Tagesspiegel’ assegura que Berlin s’ha convertit en “capital dels exiliats d’arreu” i en destaca, entre altres, a l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont; el periodista turc Can Dündar, condemnat pel seu país per revelació de secrets oficials; l’activista xinès Ai WeiWei; l’activista rus Pjotr Wersilow, i el polític sirià Salih Muslim. El rotatiu destaca que “lluiten pel seu país” des de la capital alemanya tot i que “els seus governs els difamen, els assetgen i els arresten”. El diari alemany explica que Puigdemont va quedar lliure després de la petició d’extradició de les autoritats espanyoles i acompanya l’article amb una fotografia seva al costat d’altres destacats activistes, polítics i artistes.

P1170081 Iacs pasturant Els iacs van pasturant prop de la llera de la vall, per on circulen petits rierols. La majoria dels tamang es dediquen a l’agricultura, bàsicament dedicada al blat, l’ordi, el blat de moro i les patates.

P1170082 Cims verticals  Els cims nevats del fons de la vall es retallen sobre el cel sense cap núvol. Els tamang parlen un grup de dialectes semblants, però que s’han anat separant. La similitud lèxica entre el tamang oriental i altres llengües tamang va entre el 81% i el 63%. Per comparar-ho diguem que la similitud lèxica entre el castellà i el portuguès s’estima en el 89%.

P1170083 Enrere el Langtang II  Una mirada enrere ens mostra una vista diferent del Langtang II. En un àmbit més local, ens hem assabentat que fa un mes va morir mossèn Josep Dalmau, capellà i activista per la llibertat. El 1971 va participar en la creació de la Assemblea de Catalunya. Va escriure llibres de teologia i de política, molts dels quals van ser segrestats pel ministre del Govern espanyol de la dictadura Manuel Fraga (posterior fundador d’AP i del PP), entre els quals hi havia ‘Agonia de l’autoritarisme catòlic’ i ‘Contrapunts al Camí de l’Opus Dei’. La seva teologia va ser conceptuada com ‘teologia popular’.

P1170085 Flors blaves 

Unes boniques flors blaves adornen el camí. La vall segueix endavant i tot i que no el veiem sabem que més al nord hi ha el Shishapangma que, amb 8027 metres, és el més baix dels 14 vuitmils. Va ser l’últim cim en ser conquerit per l’home com a conseqüència de les restriccions que posaven les autoritats xineses per viatjar al Tibet. L’estat xinés es va interessar per la muntanya i el 1964 hi van enviar una expedició bestial amb més de 200 alpinistes, científics i portadors. Fins i tot van obrir una pista per a vehicles fins a 5900 metres d’altitud. El 2 de maig d’aquell any 10 escaladors van fer cim. Però el Tibet va seguir tancat als estrangers fins el 1980.

P1170086 La vall  La vall segueix endinsant-se cap a l’est, sabem que arribarà fins a un minúscul lloc habitat, Langshisa Kharka, des d’on la vall va ascendint per sobre dels 4000 metres i fins que arriba als 5000, entre llacs, uns 25 quilòmetres més enllà i a sota dels cims de Kunya Ri i Langtang Ri, tots entre 6000 i 7000 metres.

P1170088 Grans seracs damunt  La neu dalt dels cims penja en potents seracs que amenacen qualsevol que s’atreveixi a caminar per la part inferior. Crec que ha de ser el Ramthang Karpo Ri, de 6885m. Uns 40 quilòmetres a nord-est d’aquest cim hi ha el Shishapangma.

P1170090 Foto de tres 

Anem baixant per tornar a Kyanjing. Afegiré que el primer català en fer el Shisha va ser Joan Martínez; era el metge de l’expedició espanyola i va fer cim el 13 d’octubre de 1990. En el descens, tres de l’equip de cim van haver d’improvisar un bivac per passar-hi la nit i malauradament Joan Martínez va morir per congelació.

IMG 3411 dorje 

Aviat serem al poble, on hi ha el monestir. Per cert un dels instruments en les cerimònies budistes és el dorje o vajra; simbolitza la centralitat, l’eix, l’estabilitat o la impertorbabilitat. Representa el llamp i per tant el dorje és irresistible i quan els monjos es donen lleugers cops al cap amb el dorje (o vajra) esperen rebre la plenitud, la totalitat, via la il·luminació. Una il·luminació que ha de reforçar el pensament seré i arribar a la perfecció.

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/langtang-6-kyanjin-gumpa-kigurching-langshisa-kharka-29963618