(Click on the flag above to have the translation in your Language)     (Bages) Ruta 1344 el 13/05/2021; 12 km; +200 -200; 4 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Navarcles, ruta de les fonts, L’Angle, Cingle de l’Angle, riera de Calders, resclosa Manganell, La Pólvora, Llac de Navarcles. Participants: Josep C, Carles H, Hanny, Jordi I, Narcís, Lluis R i Miquel.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil. IBP: 35.

 cmapa1344 cperfil1344 

FA ANYS: L’any 1871 es va construir fàbrica de pólvora de Jaume Xipoll.

DSC02021 Esglsia   Comencem al poble de Navarcles on, després de fer un cafè, comencem en direcció est per sortir del poble. Passem pel costat de l‘església de Santa Maria. La referència més antiga d'aquesta església romànica és de l'any 1050, en el testament del militar Sunyer de Randulf.  El campanar, que dóna personalitat a la silueta de Navarcles, es va aixecar el 1697 i, poc després, l'església parroquial es va reconstruir sobre l’antiga. L'any 1741 es van instal·lar dues campanes i un rellotge.

DSC02029 A punt inici

   Sempre aprofitem algun moment per intercanviar informació del lloc on anem. Durant la Guerra Civil el campanar va ser utilitzat com a torre de control de l'Exèrcit Republicà. Van treure dues de les antigues campanes, que es van fondre per fer-ne material bèl·lic, i es va deixar només la que tocava les hores. L'Església de Santa Maria també es va veure afectada pels canvis de la guerra, ja que va esdevenir un centre d'atenció sanitària per a malalts i refugiats.

DSC02031 Font Sobreeixidors   Avui fem una ruta coneguda com “de les fonts” i és que pels voltant de Navarcles n’hi ha moltes. Aquesta primera, en l’entorn d’un parc, és la dels Sobreixidors, situada a tocar la riera del mateix nom. Quan es va fer la primera captació d'aigües dels pous del Solervicens, per l'abastament del poble, en aquest indret hi havia un sobreeixidor de l'aigua sobrant. L'aigua continuava canalitzada cap a la xarxa de fonts del poble. Aquest sobreeixidor està documentat el 1899 i es va convertir en font. La font es va refer el 1965.

DSC02034 Font Nova

   Ja hem sortit del poble i trobem a l’esquerra una altra font, la Font Nova. El 1897 l'Ajuntament es plantejava l'abastament d'aigua a la part baixa del poble. El 1899 la xarxa ja estava en funcionament i comptava amb tres fonts. Més tard es van construir més fonts a la part alta. I el 1929 es poble comptava ja amb aigua corrent. La Font Nova es nodreix de l'aigua dels pous que hi ha en aquest sector. La font actual data dels anys seixanta i l'aigua que hi raja actualment és una barreja de la font Calda i aigua dels antics pous tractada.

DSC02035 CaminoiLa ruta es transforma en un sender estret, entre la carretera i la riera.

DSC02037  Prats i ombres   Un bon tram més endavant destaca, mig amagada a l’esquerra, una cabana de pedra seca. L’entorn és verd i agradable.

DSC02041 Font Solervicens

         Hem caminat uns 2,5 km des de l’inici i a l’altra banda de la riera es veu una font. És inaccessible actualment per la gran quantitat d’herbes i esbarzers, però s’hi pot fer la foto.

DSC02047 Cigles calcaris Calders   Hem començat a girar a oest i es veu aquesta imatge del mas de l’Angle i al fons els cingles de l’Angle, formats per roca calcària de sedimentació marina. Aquesta masia de L’Angle sembla documentada de molt antic, però no he trobat gaire informació. Per aquí passa el sender GR-3.

DSC02049 Mas lAngle

   Passem pel davant del L’Angle i continuem. Aquí la ruta va seguint els meandres de la riera de Calders. La riera de Calders serpenteja en una profunda i sinuosa vall enfonsada als sediments marins de l’eocè superior on afloren nombrosos fòssils, en una successió inacabable de meandres, des de Monistrol de Calders. Per cert, tal com la veiem sembla més aviat un riu que una riera.

DSC02051 Font del Boixar   Una altra font més, aquesta del Boixar. És molt segur que el nom prové dels boixos que devien ser abundants, però ara ja no se’n veuen.

DSC02052 Font de lAngle   I després, pocs metres més endavant, la font de l’Angle està situada a la banda esquerra o sud de la vall del riu Calders, entre el Llac de Navarcles i Viladecavalls de Calders, prop de Navarcles però en terme municipal de Calders i, en conseqüència, a la comarca del Moianès.

DSC02056 Flor 2

   Anem trobant flors. Aquí una boca de lleó (“Antirrhinum majus”), que té desenes de diferents noms populars. Sembla que en l'antiguitat aquesta planta tenia també aplicacions cosmètiques i d’ella se podia extreure oli de taula, mentre que a la indústria era útil per obtenir colorants.

DSC02057 Colnia Jorba   Hem caminat uns 6 quilòmetres. A l’esquerra es poden veure les construccions de la Colònia Jorba (o Manganell) abandonades. Es va començar a construir el 1892 per l'empresari manresà Pere Jorba i Gassó, impulsor de grans iniciatives. La fàbrica aviat es va convertir en una autèntica colònia industrial. La construcció de la fàbrica, habitatges i serveis de la colònia Jorba durà cinc anys. El mateix empresari que va aixecar els Magatzems Jorba de Barcelona.

DSC02058 St Pere Viladecavalls

   Seguim la pista i arribem al davant de l’ermita de Sant Pere de Viladecavalls. Situada al poble del mateix nom, va ser l'església parroquial quan el poble de Sant Pere de Viladecavalls estava format per masies esparses. Consta documentada des del segle X. L'església actual va ser construïda aprofitant les restes d'un antic temple romànic.

DSC02062  Resclosa Manganell   Aquesta és una excursió on es troben moltes coses a observar, com aquesta resclosa de Manganell, vinculada a la producció d’energia per la colònia Jorba.

DSC02063 Pont

   Aquí es passa per un pont a l’altra vessant de la riera. Un notable canal fet construir entre els anys 1903 i 1913 per l’esmentat Pere Jorba, qui va ser fundador de l’imperi comercial Jorba de Manresa, durant la primera meitat del segle XX, ressegueix durant cinc quilòmetres la sinuosa vall de la riera de Calders per la dreta, ja sigui penjat al vessant o en túnels excavats a la roca dura. Va des de la presa de Bellvei fins a la central hidroelèctrica Jorba II, a prop de la colònia del mateix nom, on aconsegueix un salt de 78 metres.

DSC02065 Platans de Manganell   La natura ens ofereix molta ombra avui; com el cas d’aquests grans plàtans d’ombra o plataners (“Platanus hybrida”).

DSC02067 Gruix pltan

   Un dels quals té una bona envergadura. Aquest té uns 25 metres d’alçada i se li calculen uns 110 anys. Per cert, ara fa 150 anys que es va construir la fàbrica de pólvora; doncs fa poc (150 anys després) s’han fet eleccions a Madrid. Els resultats han estat que el partit de dretes, el Partit Popular (PP), ha obtingut un 45% de vots; aquest PP a Catalunya només en té un 4%. El partit que sempre va en contra de la llengua d’aquesta terra (el català), aquí només té els vots dels seus (i pocs). I encara hi ha gent que pensa que som el mateix país.

DSC02070 Montserrat   Estem al punt més alt de l’excursió i tenim una gran vista del massís de Montserrat. Encara ressona la frase que fa poc corria per les xarxes, tenint en compte tots els conflictes territorials que hi ha escampats pel món, i que deia: Si a la teva terra l'exèrcit no parla la teva llengua, ets un país ocupat.

DSC02079 Vista Resclosa de la Polvora   Més endavant, Trobem la resclosa de la Pólvora, a la cinglera de la Deu. De la resclosa un canal portava l’aigua al molí que es feia servir per moldre la pólvora de la fàbrica que va construir Jaume Xipoll l’any 1871. Estava apartada del poble per precaució en cas d’explosió (com ja va passar l’any 1877).

DSC02078 La Confianza

   Ja és ben curiós el nom de l’empresa, La Confianza. La fàbrica va funcionar fins l’any 1890 i des d’aquell moment aquest indret sempre s’ha conegut com “La Pólvora”. Per cert, d’aquest salt va sortir, l’any 1910, l’electricitat que es va consumir per primera vegada a Navarcles.

DSC02080 Escull corall   Ara veiem ja un dels llocs de més interès geològic: un curt cingle format per esculls de corall. Fa 40 milions d’anys, un mar interior ocupava el centre de Catalunya. El territori actual de Navarcles estava doncs, aquell temps, enfonsat en el mar. El clima era més càlid i com passa en els mars tropicals es formaven esculls de corall.

DSC02086 Coralls petrificats

   De fet, les parets que ara tenim a dreta o esquerra tenen aquest format gris i com de cervell. Entre els plecs es pot trobar de tant en tant les formes que recorden les branques dels coralls que van formar aquests turons. Els coralls són animals que viuen fixats al fons marí i quan es moren, altres animals s’hi enganxen i tots acaben formant els esculls. Aquestes roques són molt riques en fòssils ja que els animals i els seus esquelets van quedar fossilitzats.

DSC02088 Font del LlacJa estem molt avall i passem pel costat de la font del Llac. Si observen el material de la roca d’on sorgeix la font és evident que prové del mateix origen dels esculls abans esmentats.

DSC02091 Llac de Navarcles   Caminem deixant a l’esquerra el llac de Navarcles. El llac de Navarcles és en realitat un embassament al riu Calders situat poc després de la resclosa de la Pólvora i abans de la confluència al riu Llobregat.

DSC02092 Capella Sant Bartomeu

   Entrem al poble un altre cop i ara deixen a l’esquerra la capella de Sant Bartomeu. És una capella romànica del segle XII, sotmesa a diverses modificacions fins que va ser abandonada després de la Guerra Civil. Els anys vuitanta es va restaurar, consolidant els elements originals i acabant-la amb elements moderns. Actualment és un Espai d'Art on s'hi realitzen exposicions.

DSC02020 Grafittis   Així s’acaba l’excursió d’avui. D’ara endavant esperem que, estant tots nosaltres vacunats del covid-19, tenim més seguretat per poder fer més coses i viatges, a mida que es vagin obrint territoris i països.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/navarcles-ruta-de-les-fonts-sant-pere-de-viladecavalls-resclosa-manganell-la-polvora-llac-de-navarc-73148910

Una altra crònica per la comarca: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/bages/833-camps-castell-de-castelltallat-sant-miquel-observatori