(Moianès) Ruta el 17/09/2019; 14 km; +400 -400; 4,5 hores.   Excursió organitzada per la Colla del Dimarts amb el següent itinerari: L’Estany, Puig de la Caritat, GR-151, Casa Nova de la Vall, Puig Espeltós, Observatori astronòmic Monjoia, Dolmen de Puig Rodó, Puig Rodó, Serrat de l’Horabona.    Participants: 13 membres, amb l’organitzadora, la Lidia.   Tipus de sortida: circular. Dificultat: fàcil.

 cmapa cperfil 

 FA ANYS: L’any 1737 es va acabar la construcció de la Mina per dessecar l’estany de la població.  

DSC03385 Sta Maria Estany    Al poble de l’Estany destaca especialment l’església de Santa Maria. El monestir va ser fundat l'any 1080. És una de les joies del romànic català i una de les principals abadies canonicals del país on hi residí una comunitat de canonges agustinians. No m’estendré més ja que hi ha molta informació a internet i perquè podeu revisar la crònica que vaig escriure el 2014 (el vincle està al final). Es recomanable vindre a L’Estany en horaris de visita.

DSC03384 Antic ajuntament 

   El mur meridional de l’antic ajuntament, o casa del Comú, compta amb aquesta extraordinari rellotge solar. L’edifici forma part del que havia estat la façana meridional del monestir. El rellotge és molt interesant amb representacions zodiacals i del món de la pagesia. Contràriament a la tradició no conté cap lema. Sembla que és de l’any 1982.

DSC03387 Font Vella 

   Al costat d’on hem deixat els cotxes hi ha la font de les Eres. L’estany ja no hi és, però les petjades naturals i humanes encara hi són ben presents. Els testimonis associats a la seva història els trobem distribuïts arreu. A l’Estany hi ha un gran nombre de fonts repartides per tot el territori. Se situen a la muntanya i a la plana, i donaven un servei fonamental a la població, en termes domèstics i higiènics. La Font Vella o de les Eres i la font de Mig Prat són dos exemples clars, tal com explica ‘viulestany.cat’.

DSC03390 Inici    Ja ens preparem per començar a fer aquesta circular que ens portarà per les terres de llevant. De l'Estany se'n té constància per primera vegada en un document de l'any 927, any en que Catalunya s’anava formant i adquirint el seu caràcter de nació. Com també es creaven altres nacions, independents: Castella, Navarra, Lleó i Galícia.

DSC03392 St Pere del Coll de la Crosa        Però, inicialment, sortim pel nord-oest amb la finalitat d’anar primer al Puig de la Caritat (també hi ha més informació a la crònica del 2014).

DSC03397 Amunt  

  El sender s’enfila dret però per pocs metres. Per perspectiva històrica diguem que 100 anys després (el 1837) de dessecar l’estany, està en plena acció la Primera Guerra Carlina, conflicte que va esclatar a Espanya després de la mort de Fernando VII ja que els absolutistes no acceptaven la seva filla Isabel. La rebel·lió va afectar especialment el País Basc, Navarra, Catalunya i el Maestrat. Els absolutistes volien com a rei a Carles Maria Isidre, germà del rei finat; d’aquí la guerra va rebre el nom que té. La història d’Espanya és la trista història d’una part de la població que s’afegeix al pensament radical absolutista i que no els hi fa res engegar una guerra. Al final sempre són els pobres els que pateixen el dolor, la misèria i la mort.

DSC03396 L Estany    Si girem la mirada veiem el poble als nostres peus i la vall amb els prats on hi havia l’antic estany dessecat. El 1554 l'abat Carles de Cardona manà enfondir i eixamplar dos dels recs principals del sistema de canals o rases a l'aire lliure que existien des de l'edat mitjana per dessecar l'estany -ja que si era bo per la caça, l'aigua estancada feia que els insectes escampessin el paludisme.

DSC03399 Pui de la Cartat    Ja som dalt del Puig de la Caritat.

Parlàvem del 1837; feia cent anys. Doncs cent anys més endavant, el 1937, Espanya estava en plena Guerra Civil. Un altre cop Espanya es veia consumida en vides i recursos per una guerra volguda per gent de pensament absolut i convençuts que les armes ho resolen tot. Gent que menysprea la vida. Gent que menysprea el diàleg. Gent que menysprea el respecte per les opinions dels altres.

P1060617    Aprofitem aquest banc circular per fer-nos una bonica foto del grup.

DSC03401 Mas El Grau    El camí ara baixa cap el poble i passem pel costat del Mas El Grau, actualment deshabitat. Al Moianès, Grau sembla ser un llinatge molt antic: l’any 921 trobem documentat quan Geiraldo (Grau) vengué terres “infra terminus Modeliano” al comte Sunyer. Uns segles més tard, Pere Grau era canonge de l’Estany i prepòsit de Santa Maria de Caselles, església dels dominis del monestir de Santa Maria de l’Estany, vers l’any 1460. El 1777 tenim constància encara d’un Josep Grau, pagès de l’Estany. Després, ja no tenim notícia de més Grau (tota aquesta informació l’he obtingut gràcies a ‘viulestany.cat’)

DSC03402 Pedr 

   Uns metres més endavant podem admirar el Pedró del Pontarró. Es tracta d’un pedró de tres metres d'alçada; a la part superior hi ha la capelleta que es veu a la fotografia. Té a dins un relleu representant el calvari amb Crist i les dues Maries i els dos lladres. Està situat al costat del pont conegut com Pontarró. Vol la història que tornava de nit a cavall, de Barcelona, en Guillem de Rocafort el 21 de març de l'any 1668. En arribar al Pontarró va caure al barranc (que era canal obert per buidar l’estany). Ple d'espant va invocar la protecció de la Mare de Déu de l'Estany, prometent-li erigir un monument per recordar sempre el greu perill que havia patit i del que en va sortir sense dany.

DSC03403 Casa Nova de la Vall    La ruta ens porta a girar tota la Serreta i encara uns 6 quilòmetres més enllà, passem pel costat de la Casa Nova de la Vall que, ara, ja és ‘vella’.

DSC03406 Observatori 

   Des de la Casa Nova hem girat a sud i quasi uns 3 quilòmetres més endavant passem pel costat de l’Observatori Astronòmic de la Monjoia. Rep el nom pel fet d’estar a prop d’una antiga masia, actualment enrunada, que duia per nom Monjoia. Sembla que va ser obra dels membres de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell l’any 1998. Aquell mateix any s’hi va observar l’asteroide ‘1998 QZ15’ i que s’identifica com ‘Sabadell’ en reconeixement de la feina de dos membres de l’Agrupació: Ferran Casarramona i Antoni Vidal.

DSC03411 Dolmen Puig Rod  Passem per poder veure el dolmen del Puig Rodó. Aquest dolmen és un del molts que hi ha per Catalunya i són de dimensions reduïdes. Se sap que les primeres excavacions es van dur a terme per J. Gudiol del Centre Excursionista de Vic, a principis del segle XX. L’any 1960, el van reconstruir Ricard Batista i el Grup d’Arqueologia de Moià. Com és habitual està data al Calcolític, el que vol dir cap el 2000 aC.

DSC03409 Info Dolmen 

   Al costat hi ha un cartell explicatiu.

Ara, el 2019, estem en ple conflicte polític a Espanya. La web de prestigi ‘alfdurancorner.com’ deia el passat juliol que l’informe dels experts de la Cambra de Comerç explicava que “Per a Catalunya el canvi institucional representa una necessitat encara més urgent. No només pel fet que el Govern de la Generalitat hagi de suportar una situació fiscal difícilment sostenible, quan al mateix temps Catalunya manté un dèficit fiscal excessiu amb la resta de l’Estat. Una raó encara més fonamental és que Catalunya –com Espanya– s’ha de poder dotar dels instruments polítics adequats que li permetin alliberar tot el potencial de la seva economia productiva. En cas contrari, ni Catalunya ni Espanya tenen un futur clar dins de la zona euro a llarg termini”.

DSC03412 Puig Rod 1055m 

   Les nostres passes ens duen dalt del Puig Rodó que té unes bones vistes però que avui amb les boires queden diluïdes en un paisatge grisenc.

El senyor Duran, conclou: “No cal ser un expert en matèria econòmica per observar, després del llegir l’informe que els antics directius de la Cambra van ocultar, que ja fa set anys que l’opció independentista era l’única via raonable que li quedava a Catalunya i als seus ciutadans per sortir d’un entorn hostil (l’Estat espanyol)(sic) que sistemàticament tractava de tallar les arrels dels desitjats projectes de millora i progrés”.  

PAPALLONES   Ja estem de tornada. A punt d’entrar al poble i un bon grup de papallones ens ofereixen aquest curiós espectacle; potser es preparen per emigrar i els hi cal obtenir sals o minerals per emprendre el llarg vol.

DSC03413 Mina  

  Ja entrant, passem pel costat de La Mina, gran obra d’enginyeria que va facilitar el dessecament de l’estany, i els recs, que encara compleixen el seu deure de canalitzar les aigües cap a la mina. L'any 1737 van acabar les obres de construcció de la Mina, feta de pedra seca amb més de 400 metres de longitud que permet mantenir sec l'estany i guanyar terres de conreu.

Després anirem a dinar a Ca La Tona, que ja ens ho ha fet preparar, amb molta dedicació, la nostra guia d’avui a qui li hem d’agrair el seu esforç.

 

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/lestany-puig-de-la-caritat-observatori-monjoia-dolmen-puig-rodo-puig-rodo-41405978

 

La ruta que vam fer durant la Caminada Popular de l’any 2014 que, en aquella oportunitat, va girar per ponent de la vila: http://eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/bages/322-caminada-popular-l-estany-2014