(Osona) Ruta el 22/04/2018; 17,5 km; +520 -520; 5,5 hores.   Excursió organitzada per la Colla del Sahara amb el següent itinerari: Sant Bartomeu del Grau, Castell de Grub, Creu de Gurb, Sant Julià de Sassorba.   Participants: Montse, Josep, Alicia, Lluís, Isabel, Anna i Miquel.   Tipus de sortida: anada i tornada al mateix punt; Dificultat: fàcil, però llarga per ser una matinal (i un bon tram de pista asfaltada).

 mapa1022 mperfil1022 

 FA ANYS: L’any 1091 es va consagrar l’església de Sant Julià de Sassorba.

P1140928 Inici a St Bartomeu del Grau  Aquest cop anem d’excursió a l’extrem nord-oest de la plana ausetana i per tant tenim Vic al nostre sud-est. Ens hem trobat al restaurant El Geu per fer una cafè abans de començar. El poble de Sant Bartomeu del Grau està a l’altiplà del Lluçanès, una sub-comarca d’Osona. El seus orígens es situen al segle X.

P1140929 Endavnt 

Comencem en direcció sud, per anar una estona al costat de la riera de Sant Bartomeu. Estudiant el territori es pot observar que compta amb diverses antigues esglésies, un signe evident de la dispersió de les masies: Sant Jaume d’Alboquers, Sant Genís Sadevesa, Sant Jaume de Fonollet i Sant Miquel de l’Erm.

P1140932 Pla Guinard a lesquerra  Uns dos quilòmetres després, hem ascendit una mica i anem a parar a la carretera BV-4601, en un acusat revolt; la deixem a l’esquerra i per pista seguim en descens suau sempre en direcció sud. Aquest tram de pista que segueix el Serrat de les Corts i es coneguda com Camí de Sant Julià, resulta que està asfaltat. No hi passen cotxes, però l’asfalt no és el que més ens agrada als caminants.

P1140934 lliris 

Uns lliris blaus brillants, d’aquesta floració intensa de primavera, ens observen passar.

Aquell any 1091, mentre es consagrava l’església de Sant Julià (que veurem més endavant), el sobirà del Principat de Catalunya era Berenguer Ramon II. Havia començat a governar juntament amb el seu germà, el qual va morir en estranyes circumstàncies . Va seguir, doncs, sol i com a tutor del seu nebot (el futur Ramon Berenguer III), però amb el control dels comtes Montcada, Cabrera, Guerau Alemany II de Cervelló i Cardona, que van fer prometre Barenguer Ramon que no es casaria i d’aquesta manera l’herència passaria al fill petit del Cap d’Estopes. En arribar Ramon Berenguer als 14 anys el front dels comtes va reclamar el compliment del compromís i Berenguer Ramon II va marxar de Catalunya cap a Terra Santa, d’on ja no va tornar. Ramon Berenguer III es conegut com ‘El Gran’.

P1140935 Senyals pel PR 

Un pal indica el PR-C41, aquí sembla que s’acaba l’asfalt. Aquest PR passa a tocar Vic i és circular amb quasi 20 quilòmetres; és conegut com el ‘PR de Gurb’. Nosaltres només el seguirem una estona.

En l’època que mencionàvem (1091 a 1096) era sobirà d’Aragó Pedro I, fill de Sancho Ramírez. Aragó havia nascut com independent el 1035; Navarra, el 800; Lleó, cap el 920, dins d’Astúries (que va ser el primer estat l’any 718); Castella, el 929; i Catalunya, el 874. Per cert, la cessió del regne d’Aragó al descendent de la Casa Comtal de Barcelona, Ramon Berenguer IV, no es produiria fins el 1137, moment en que va sorgir de fet aquella federació catalano aragonesa que, amb els anys es va venir a denominar (malament) la Corona d’Aragó (i no era, per tant, el regne d’Aragó).

P1140936 Pista endavant Deixem a l’esquerra de la granja de Casanova de Borrell i pugem per un sender de muntanya després de passar una tanca.

P1140937 Creu de Gurb des de lluny  Hem girant en direcció est i ja veiem el nostre objectiu: el castell de Gurb.

P1140939 Amunt que fa pujada 

L’últim tram és dret, però també hi ha un sender que puja fent una mica de volta al turó.

El mes de maig de 1705, ara fa 313 anys (segons un article de Marc Pons, a ‘elnacional.cat’), un grup de destacats representants de les elits d'Osona reunits a l'ermita de Sant Sebastià, situada al municipi de Santa Eulàlia de Riuprimer –a 8 quilòmetres a l'oest de Vic–, signaven un acord que s'anomenaria el Pacte dels Vigatans. Aquest acord era la resposta a la pressió patriota del virrei hispànic Francisco Antonio Fernández de Velasco y Tovar, un element de l'oligarquia latifundista castellana que, assabentat de la repulsió que causava el Borbó en la societat catalana, pretenia que les elits del país li juressin públicament fidelitat. Velasco havia construït un estat policial i repressiu que generava un fort rebuig.

P1140940 Al castell de Gurb  A dalt hi ha molta gent, que pugen des de Vic. De l'antic Castell medieval només queden algunes restes disperses en el pla més elevat del turó, però la seva importància històrica va ser molt gran perquè ell era qui donava cohesió i unitat al gran terme de Gurb i al de Sant Bartomeu del Grau. Era un castell termenal, per la qual cosa estava habitat per homes armats que havien de fer vigilància per torns en èpoques de perills i defensar-lo o refugiar-s'hi en cas de guerra. El castell ocupava el cim del turó i estava format per una torre central, uns murs que l'envoltaven, una cisterna, la capella i segurament altres cambres per a aixoplugar els que el vigilaven. Actualment, malgrat la terra i l'herba que ho cobreixen, encara podem veure alguns murs de pedres, disposades en filades regulars, una estructura de planta circular, una fossa i part d'una torre.

P1140942 Vic dins la calitja  La ciutat de Vic es veu a la plana amb una mica de boira que hi fa de tel protector. Damunt d'aquest turó l'antic castell de Gurb pertanyia a la família de vicaris comtals que prengueren el nom de terme. En el mateix pla on es trobava el castell hi ha una creu de ferro, col·locada l'any 1900 en motiu de l'Any Sant. Va ser destruïda durant la Guerra Civil i tornada a instal·lar l'any 1941. Aquesta creu, que fa més d'un segle que el corona, ha fet que aquest turó també se'l conegui com el Turó de la Creu de Gurb.

P1140944 Pirineu nevat Des del punt on hi ha l’estelada, al fons a l’esquerra, s’endevinen les muntanyes nevades del Pirineu.

Per cloure el comentari de Marc Pons, l’articulista afegeix que la historiografia espanyola s'ha entestat a minimitzar la representativitat dels vigatans. En el seu tradicional estil dogmàtic i negacionista s'hi refereix com “un grup de malfactors” que únicament es representaven a ells. Però la realitat revela que aquell pacte va impulsar un tractat internacional entre Catalunya i Anglaterra –Gènova (1705)– que va tenir un pes decisiu en el desenvolupament del conflicte de Successió.

P1140948 Sant Juli Sassorba  Després de menjar una fruita o uns ganyips, tornem avall pel mateix camí fins a la cruïlla que ens ha de portar a Sant Julià. Sant Julià és la parròquia més enlairada del terme de Gurb (786m), i comprèn el sector més muntanyós i despoblat. El 1091 es va consagrar l'església romànica de la que en resta una bona part de la nau i el campanar. L'any 1993 es va restaurar el campanar, quedant descobertes les finestres originals, als quatre costats, senzilles al primer pis i geminades al segon i tercer. Després de més de nou-cents anys l’església de Sant Julià Sassorba, amb el seu campanar romànic, destaca enmig d'un entorn privilegiat.

P1140951 Portal sense capitells La façana del portal mostra diverses modificacions al llarg del segles. Destaquen les arcuacions llombardes i també el rastre d’uns capitells, sobre les dues columnes de la portada, que han desaparegut.

P1140953 Comunidor 

Des de l’altra façana, a tramuntana, és factible observar millor la construcció que hi ha sobre el teulat. És tracta d’una petit recinte quadrat amb finestres als quatre vents: és un comunidor. Per no repetir-ho un altre cop podeu trobar l’explicació d’aquest tipus de construcció a la crònica: http://eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/valles-oriental/278-aiguafreda-dolmen-de-l-arca-turo-del-montgros-aiguafreda-de-dalt

Un altre comunidor que també està situat dalt d’un església el podeu veure fotografiat a la següent crònica: http://eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/bages/273-mura-puig-de-la-balma-puig-castellar-la-mata

Després, tornem enrere i seguim fins al punt des d’on em sortit aquest matí. En acabar anem a dinar al restaurant El Geu, on ens hem trobat aquest matí.

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/sant-bartomeu-del-grau-castell-de-gurb-creu-de-gurb-sant-julia-de-sassorba-24236180