(Vall d’Aran) Ruta 1229 el 30/06/2020; 9 km; +280 -280; 3 hores. Excursió organitzada amb el següent itinerari: Bassa d’Oles, Bosc de Baricauba, Cabana Soquero, Mare de Déu de les Neus, Pleta Anhets. Participants: Miquel A i Miquel G. Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.
FA ANYS: L’any 1770 el papa Climent XIV autoritzà el traspàs de la Vall d’Aran a la jurisdicció de la diòcesi d’Urgell (fins aleshores havia estat dependent de la de Comenge), traspàs que no fou efectiu fins el 1804.
Hem pujat en cotxe des de Gausac fins a la Bassa d’Oles. Hi ha un edifici amb el rètol de Centre d’Educació Ambientau.
La Bassa d’Oles la tenim al costat mateix. No he trobat significació ni origen del topònim “oles”.
Comencem a caminar seguint un senderó fressat que volta parcialment l’estany per l’esquerra, a fregar entre els alts avets i l’aigua blava. Al fons es veu la silueta que fan les serres de Sascorjada i de Guarbes, amb el cim més alt, a l’esquerra, de Montlude amb 2518m.
La pau i la tranquil·litat que es respira és fantàstica. Aquesta és una excursió molt valida per venir-hi amb nens.
Hem sortit del bonic bosc de Baricauba, un bosc d’avets d’important extensió i molt espès en algunes zones i que nosaltres només hem transitat per l’extrem de ponent i aviat hem començat a pujar suaument fins a les cabanes dels prats. Occitània és una nació europea mil·lenària. És una terra amb una llengua i una història pròpies i un poble que es perfila al llarg del temps gràcies a l’aportació ètnica de celtes, ibers, lígurs, grecs, romans i visigots. Avui, Occitània està políticament dividida entre els estats espanyol, italià i francès, on s’ubica la major part del seu territori i població. No és reconeguda internacionalment com a entitat política, però la llengua occitana és oficial al Principat de Catalunya.
Per damunt dels prats i del bosc d’altura es veu el Montcorbison (2172m), també objectiu d’algunes excursions a partir de la Bassa d’Oles. En perspectiva històrica diguem que 250 anys després que la Vall passés a la diòcesi d’Urgell, aquest mateix any 2020, ara es compleixen 1000 dies d’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, condemnats pel Triibunal Suprem espanyol per un delicte de sedició (‘vilaweb.cat’). Amnistia Internacional (‘ara.cat’ article Mireia Esteve, 19/11)2019) “demana la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i que s'anul·li la condemna per sedició. Amnistia Internacional considera que els actes pels quals es condemna els Jordis estan emparats en els drets de la llibertat d'expressió i de reunió pacífica i que la condemna per sedició podria suposar una "autocensura" per part de la població”.
Interior de la barraca de Suport Ramader. Forma part d’una estratègia de suport als ramaders del Conselh Generau d’Aran. A més, des del març passat i preveient els efectes del covid-19 es va crear també una Xarxa de voluntaris per tal que es poguessin fer càrrec dels ramats en el cas de pastors afectats pel coronavirus.
Allà, lluny, cobertes pels núvols, podem veure les neus i glaceres del massís de Posets Maladeta.
Fins ara hem anat en direcció oest durant uns 3 quilòmetres. Ara girem en direcció sud per la vall de Gèles. Seguim la corba de nivell de 1600 metres que fa la volta al Montcorbison.
Després de 1,5 quilòmetres ja arribem a la capçalera de la vall, on hi ha una petita capella dedicada a la Mare de Déu de les Neus (Mair de Diu des Nhèus, en aranès/occità). L’aranès és una variant de la llengua occitana. És la llengua pròpia d'aquesta comarca, així com un dels tres idiomes oficials de Catalunya conjuntament amb el català i el castellà. És un dialecte de l'occità gascó, afí a les varietats de Comenge. A la Vall d'Aran és la llengua vehicular de l'ensenyament del 1984 ençà. El Govern espanyol, concretament per impuls del Partit Popular i Ciutadans, es va oposar a la preferència donada a l'aranès en la Llei del 2010 aprovada pel Parlament de Catalunya i va recorre diversos articles al Tribunal Constitucional. Jo em pregunto: què els hi passa a aquesta gent? D’on els hi ve aquesta fòbia que tenen a les altres llengües? Si tenen una llengua que la parlen de molts milions a tot el món, quina ràbia estranya els fa anar contra les altres minoritàries?
Una estona de descans, menjar una fruita i gaudir de les vistes i de l’entorn. Els “Jordis” porten doncs 1000 dies a la presó. Afegim però que 9 dels últims 11 presidents de la Generalitat de Catalunya han estat represaliats pels governs espanyols. Un va ser Josep Puig i Cadafalch, Diputat a l’Ajuntament de Barcelona i també a les Corts espanyoles, va ser el substitut de Prat de la Riba al capdavant de la Mancomunitat, l’any 1917. Amb l’arribada de la dictadura de Primo de Rivera, a finals del 1923, va haver de marxar a l’Estat francès –la institució va ser dissolta el 1925. Després de la Guerra Civil, també es va haver d’exiliar quatre anys a la Catalunya Nord.
La tornada la fem per un camí que s’endevina i és fàcil seguint el senyal del gps. Va pujant pel vessant occidental del Montcorbison uns 200 metres fins a sota de la Roca de Sacosta.
Tornant a baixar, els rètols ens van orientant, fins que arribem al final, a la Bassa d’Oles.
De baixada amb el cotxe ens aturem una estona per visitar l’església de Gausac. L’església de Sant Martin de Gausac és un dels millors exemplars d’arquitectura gòtica aranesa, un estil artístic poc freqüent a la Vall d’Aran. L'element arquitectònic més destacat el campanar, del segle xv, de planta vuitavada i tres pisos amb obertures per a les campanes al superior, i una coberta piramidal de llicorella, conformant una torre gòtica fortificada que devia haver tingut un ús defensiu.
El temple romànic del segle XIII va rebre influències dels inicis del gòtic.
Un interior senzill i amable ens rep. A l'interior es conserven dues piques romàniques; una beneitera semicircular encastada al mur i decorada amb estilitzacions vegetals de poc relleu i un cordó trenat a la part inferior, i una pica baptismal, emparentada estilísticament amb les de Vielha, Begós, Escunhau o Betlan, entre d'altres de la vall.
Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gausac-bassa-doles-bosc-de-baricauba-cabana-soquero-mare-de-deu-de-les-neus-pleta-anhets-51953467