(Click on the flag above to have the translation in your Language)   (Dolomites, Puez Odle) Ruta 1362 el 6/07/2021; 11 km; +450 -450; 4,5 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Zanes Alm, Alpe de Funes, Odel, Geisler Alm.   Participants: Toni C, Anna F, Miquel A, Jordi I, Narcís i Miquel.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil. IBP: 68.

 cmapa1362  cpefil1362

FA ANYS: Reinhold Messner va néixer l’any 1944.

DSC03070 inici Zanes Alm   Des de Villnoss la carretera porta a Zanes Alm, el punt d’inici per aquesta excursió. Estem en territori del gran alpinista Reinhold Messner, dins la Província Autònoma de Bolzano, a la Vall d’Isarko (Eisacktal, en alemany). Territori que declara ciutadà honorari a Reinhold Messner, nascut a Brixen (o Bresanona, en italià) el 1944.

DSC03072 Alpe de Funes

   Com sempre, trobem un mapa amb indicacions de les rutes. Estem al parc Alpe de Funes, una part d’aquest món del Puez-Odle que va ser on va practicar l’escalada el Messner jove. Ell mateix a “Mi vida al límite” diu que no només escalava les parets de l’Odle, els enormes blocs de roca, les façanes dels edificis en ruïna, o el mur del cementiri. Sobretot, afegeix, “escalava en la meva imaginació” (del llibre editat per Desnivel, el 2005).

DSC03073 Rutes Odle

   També, com sempre, les indicacions són clares i precises; no com el caos que hi ha pel nostre país. S’ha d’afegir que Messner ha revolucionat l’escalada. Ha anat molt més lluny que els altres i va ser el primer ésser humà que va coronar l‘Everest en solitari i sense oxigen. També ha estat el primer alpinista que va aconseguir els 14 vuitmils de la Terra. Durant els 30 anys d’activitat a les muntanya va portar a terme més de dues mil ascensions d’alt nivell. Amb els anys ha viscut moments molt durs per la pèrdua de companys, però la més dura va ser la pèrdua del seu germà Günther el 1970 després de l’ascens al Nanga Parbat (8125m) per la paret del Rupal. Ara fa 16 anys, el 2005, el cos de Günther Messner va ser descobert a la cara oest de la muntanya.

DSC03075 Endavant   Seguim, des del mateix aparcament, la pista que s’endinsa al bosc en direcció a ponent.

DSC03076 Construccions de pastors

   Alguna construcció es queda a l’esquerra, encara que no gaires. Recordem que les muntanyes dels Dolomites estan situades al Nord d’Itàlia i formen part de l’extensíssima serralada dels Alps, concretament dels Alps Orientals. Abracen un territori amplíssim que acull més de 20 massissos i això només comptant els principals.

DSC03078 Odle   A mida que anem fent llargues llaçades que permeten superar els 400 metres de desnivell, les vistes es van obrint per sobre de l’avetar. La vegetació als Dolomites és molt variada ja que es creu que conté unes 1400 espècies diferents; això vindria a suposar un 25% del total de la vegetació italiana.

DSC03079 Cims   Ens apropem al refugi Geisler Alm. Recordem, per a qui sigui útil, que l'etimologia de la paraula Dolomites és derivada del mineralogista francès Déodat Gratet de Dolomieu, que va ser el primer a descriure el tipus de roca, dolomita, un tipus de roca carbonatada responsable dels colors i formes d'aquestes muntanyes.

DSC03080 Escultures de fusta

   Tradicionals escultures en fusta. Seguim parlant de Messner; actualment el famós escalador escriu llibres, dóna conferències i viu al castell de Juval, a la vall Venosta. Messner parla alemany matern i també italià des de petit i lògicament també anglès i en aquest sentit potser cal afegir que es calcula que quasi el 70% de la població de la regió té l’alemany com a llengua matriu.

DSC03081 INFO CIMS

   Un cartell informant de les agulles i cims de la serra del Geisler. En la regió fins a principis del segle XIX, especialment a la Val Venosta, la llengua era encara el romanx (grup del ladí, el friülà o el grisó) i els llaços culturals més intensos els unia a algunes valls suïsses on es parlava la mateixa llengua. L’entrada del protestantisme i la política del govern dels Habsburg va implantar estratègies de germanització forçada a partir de l’època de la Contrareforma. L’herència llatina es manté actualment en moltes paraules locals, els topònims i els cognoms.

DSC03082 Ref Geisler Alm   Ens fem una fotografia de grup al davant del refugi. Per perspectiva històrica, diguem que quatre anys abans del naixement de Messner, Itàlia junt amb Alemanya i Japó van participar en la Segona Guerra Mundial. En mig del conflicte, l’esquerra i els antifeixistes van assassinar Mussolini; era l’any 1945, el mateix que la guerra va acabar. L’any 1946 es va fundar la República italiana moderna.

DSC03085 Roques i arrels

     Sovint es veuen arbres molt aferrats damunt de grans blocs de roca. Un curiós sistema per evitar que una tempesta els arrenqui: la saviesa de la natura. Parlant de llengües és evident la responsabilitat dels diversos estats europeus que han conduit a la desaparició de moltes llengües. Actualment la Carta Europea de les llengües regionals, estableix l’obligació de la seva defensa, però els països no sempre ho compleixen. El 2016 la Plataforma per la Llengua (de Catalunya) va participar en una jornada, al Parlament Europeu, sobre les discriminacions lingüístiques. Com s’explica a ‘nationalia.cat’ La reducció de la diversitat lingüística està passant per una època crítica. De la mateixa manera que amb el canvi climàtic, si no s’actua amb celeritat i efectivitat, podem perdre irreversiblement la major part del nostre patrimoni lingüístic. La consolidació i defensa dels drets lingüístics, que passa per ser promoguts i divulgats a tot el món, és imprescindible per a revertir els processos de substitució lingüística i mantenir-ne la diversitat.

DSC03089  Entorn   La Odle di Valdussa (2942m) i a la dreta, després de la canal, el Sass Rigais (3025m). Per cert, l’any següent al final de la Segona Guerra Mundial, el 1946, La ONU va rebutjar l’ingrés de l’Espanya del Règim franquista perquè, deien les conclusions, “el règim de Franco era de naturalesa feixista, establert amb ajuda del règim nazi d'Alemanya i el règim feixista d'Itàlia” (‘wikipedia’).

DSC03088 Camins   Cal seguir caminant per aquesta bonica i tranquil·la vall. Ens apropem al final. Per cert i per concloure el tema de les llengües, era un signe de concreció un comentari que corria per les xarxes fa un cert temps que deia "Si a la teva terra l'exèrcit no parla la teva llengua, ets un país ocupat."

DSC03092 Mes refugis   Encara ens trobem algun refugi més. Vaig pensant si podrem anar a visitar l’Ötzi (al final del viatge no haurem tingut temps). Al Museu Arqueològic del Tirol del Sud (Bolzano) està l’Ötzi, també anomenat Home de Similaun o Home de Hauslabjoch. Es tracta d'una mòmia perfectament conservada entre els gels d'un home que va viure al 3300 aC. El cos va ser descobert per dos alpinistes mentre recorrien els Alps de Ötzal l’any 1991. És la mòmia humana europea més antiga, i el seu estudi ha aportat una visió sense precedents dels europeus de l'Edat del Coure.

DSC03096 Tornant les valls   Un cop acabada l’excursió tornem i podem gaudir de la vall de Villnoss.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/dolomitas-zanes-alm-alpe-de-funes-odel-geisler-alm-78269935