(In my web, click on the flag above to have the translation in your Language) (Dolomites di Fassa) Ruta 1438 el 26/06/2022; 6 km; +300 -340; 3 hores. Excursió organitzada amb el següent itinerari: (pujada i baixa amb el telecadira; ruta a peu) Estació Costabella del telecadira, refugio Passo de la Selle. Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.
FA ANYS: L’any 1914 va esclatar la Gran Guerra, la primera guerra mundial.
Abans de començar he de dir que s’ha produït una falla en la gravació. Al començar no s’ha gravat fins a uns 500 metres. He refet l’inici que pot, ara, no ser exacte però no afecta ja que a la ruta els senyals són evidents. Dit això comencem: Un matí súper extraordinari, com es pot observar.
Les autocaravanes es queden a l’aparcament, amb la meva campervan (la gris). Esperarant que tornem. Avui toca ruta cap als vessants nord del Passo de San Pellegrino. El telecadira comença al costat de l’hotel San Marco. A principis del XX amb l'arribada dels primers turistes i difusió dels esports d'hivern, el benefici econòmic per al coll de Sant Pellegrino va augmentar. De fet, la construcció del primer remuntador del port, per part del director de l'hotel Monzoni, es remunta als anys 1920-1930. Posteriorment amb l'adveniment de la motorització privada, durant la dècada dels anys 60, es va procedir a la construcció de l'Hotel Arnika, els anys 1965-1966.
Ja estic dalt del telecadira que ens puja fins a Costabella. Avui faré una circular des de l’estació de dalt del telecadira. Cal saber que a l’altra banda de la vall hi ha el telefèric al Col Margherita, construït l’any 1980, del qual les cabines de 100 seients dissenyades per Pininfarina estaven a l'avantguarda en aquell moment.
Dalt hi ha, com sempre, un útil mapa representatiu de les rutes i amb els noms i les siluetes dels cims que formen la serra que tinc al davant, des del refugi Bergvagabunden (a l’esquerra) fins al Sasso di Tasca (2866m; a la dreta). Entre un i altre: Cresta de Costabella, Cima Costabella (2762m), Sasso di Costabella (2730m), Forcella Cladin (2664m) i Cima Uomo (3010m).
També un gran tauler d’informació; tanta com vulguis. És molt important disposar d’informació, saber on ets. Aquell caminant que quan torna d’una excursió i li pregunten on ha estat no sap donar ni un nom, malament.
En aquesta foto es veu al centre el coll Sforcella del Cladin (2667m) i a la dreta el grup de l’Om amb la Cima Uomo (3004m). Al nostre Pirineu costa molt pujar a un 3000, aquí els tenim a tocar de la ma.
Aquest camí ens parla de la Primera Guerra Mundial (1914-1918) que, aquí, va patir terribles batalles entre combatents austríacs i soldats italians. També va ser coneguda com la Gran Guerra. La Primera Guerra mundial o la Gran Guerra va ser un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i al Pròxim Orient entre 1914 i 1918. La política exterior cada vegada més agressiva d'Àustria-Hongria, Rússia i especialment Alemanya va originar el conflicte i la majoria d'estats europeus es van veure implicats. Aquella barbaritat va suposar 17 milions de morts.
Rètols perfectes, amb totes les opcions ben indicades. No ho trobem així quan caminem per les rutes del nostre país. Per cert en aquella Primera Guerra Mundial sabem que Espanya no s’hi va involucrar, però a banda dels soldats nord-catalans que van formar part de les lleves de l'exèrcit francès, en la Gran Guerra oficialment van lluitar un miler de voluntaris catalans del Principat, tot i que és probable que n'hi hagués més. Van anar al front per defensar les democràcies occidentals contra l'autoritarisme dels imperis centrals i, de retruc, reivindicar la identitat catalana davant la comunitat internacional.
He anat pujant, l’estació del telecadira ha quedat a baix, al centre. Però la meva mirada és cap a sud-est a la fantàstica imatge de serres i serres, amb tonalitats grises diferents segons la seva proximitat o llunyania. M’hi quedo una estona meravellat. Espero que la fotografia reprodueixi el sentiment de plaer que m’ha suposat a mi.
Als vessants de les muntanyes del davant destaquen els camins de les pistes d’esquí, que ara semblen pistes buides de moviment. Segur que baixen del Col Margherita.
El meu objectiu ja es veu allà dalt, el refugi del Pas de la Selle, també conegut com Bergvagabunden Hütte. Estem a una de les serres fortificades. El maig de 1915 es van produir les primeres invasions italianes al territori austríac dels extensos prats del coll de San Pellegrino. Els austríacs, però, estaven ben ubicats més enllà del coll de San Pellegrino i al pas superior de la Selle, on van construir un petit poble. D'aquesta manera, es descartava qualsevol possibilitat d'avançar cap a la Val di Fassa.
Ja el tenim a sobre el refugi. El conflicte, a les crestes de Costabella les ocupaven uns i després uns altres, a costa de molta sang. En concret, la batalla de març de 1917 per la possessió de Cima Costabella, on queien tones de plom amb efectes devastadors per als soldats italians que les custodiaven. A finals d'octubre d'aquell any, els austríacs van trencar el front d'Isonzo, el front dolomita va ser abandonat i la pau i el silenci van tornar a aquestes muntanyes.
Estem seguint la ruta 604. Què fàcil orientar-se. Perquè lo important no es preocupar-se per la ruta, lo important es gaudir d’aquests paisatges magnífics. Parlant de l’any 1914 és de recordar la postura d’Espanya, mentre els països d’Europa es preparaven, a Espanya, el 7 de agosto de 1914, la Gaceta de Madrid publicava un reial decret pel que el govern del conservador Eduardo Dato “es creia en el deure d’ordenar la més estricta neutralitat als súbdits espanyols”. Això sí, davant la vaga general de poc després (el 1917), no va tenir problema Eduardo Dato (regnava Alfonso XIII, que no va protestar) per enviar a Sabadell l'exèrcit que, utilitzant l'artilleria va reduir a la runa els edificis dels treballadors, per acabar amb el moviment. També hi va haver xocs violents i morts i ferits a Alacant, València, Guipúscoa i Saragossa. El balanç oficial de la repressió van ser 71 morts, 156 ferits i 2.000 detinguts. (‘wikipedia’).
Arribo al Pas de Selle, a 2528 metres. A l’altra vessant del coll, al nord, hi ha la Vall de San Nicolo i la serra de Buffaure, on vaig estar fa dos dies. I més enllà, Canacei i Col Rodela i el Sella Grup i el Sassolungo i... ja no sé què més de tan que hi ha per omplir-se els ulls.
Aquest és el Bergvagabunden Hütte. Per perspectiva històrica cal dir que a Catalunya es va posar en marxa (el 1914) la ‘Mancomunitat de Catalunya’ que amb funcions només administratives, va adquirir una gran importància política: representava el primer reconeixement per part de l'Estat espanyol de la personalitat i de la unitat territorial de Catalunya des del 1714. Havien passat 200 anys des que Felipe V va liquidar les constitucions i llibertats catalanes, contra el jurament que havia fet. Cal recordar que Catalunya és una nació històrica formada originalment a partir dels comtats que formaven la Marca Hispànica, al nord-est de la península Ibèrica, en temps de Carlemany, molt abans que existissin altres nacions com Castella.
Em resulta un gran plaer aturar-me en aquest refugi i demanar un strudel i una cola, sense deixar de veure el panorama. Des d’aquí hi ha diverses rutes de cresta, totes d'interès històric amb vestigis de la Gran Guerra, però cal tenir experiència i disposar d'un equip de via ferrada.
Al costat, segueix un sender per la serra on es conserven restes de les trinxeres de les posicions austríaques i es que mentre anava pujant amb poc esforç pels prats de San Pellegrino, el refugi està sempre a la vista, ben amunt, però quan hi arribes t'adones que la Bergvagabunden Hütte està construïda en una línia de front, la controlada per les tropes austríaques posicionades a les carenes de Costabella durant la Gran Guerra. El refugi també està dedicat a tots els “vagabunds de muntanya”, tal com va imaginar Bepi “Zac” Pellegrin, el fundador del refugi.
És un espai conservat; conservat per a la memòria. Unes fotografies recorden uns soldats que aquí feien guàrdia i, segur, patien. Tenien por. Els soldats són els més desgraciats de les guerres, perquè els hi toca tirar a matar i no saben a qui ni, sovint, perquè. I també els hi toca morir... i veure morir civils que no hi pintaven res.
Com que he pujat amunt encara segueixo gaudint de la vall i dels cims al nord. M’assec, gaudeixo del moment, ni els compto, ni em preocupen els seus noms, només la imatge que em queda gravada.
Em dono la volta i al sud també tinc espectacle. A la serra del davant, amb una mica d’observació, es veu l’estació superior del telefèric al Col Margherita.
Ara, però, ja és moment d’anar tornant.
He seguit una ruta diferent per tal de fer una circular i pel camí trobo algunes restes de les posicions militars italianes, d’aquella guerra. La zona es conserva encara avui en dia: coves, trinxeres, pals, fonaments de barraques, però hi ha moltes més àrees museïtzades.
Ja falta poc i lluny endevino la instal·lació del telecadira.
Finalment, acabada l’excursió, ja estic de tornada cap el Paso de San Pelegrino. Satisfet.
No necessàriament les wp estan al lloc de les fotografies
Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/1438-passo-san-pellegrino-costabella-refugio-pass-de-la-selle-bergvagabunden-hutte-106465228
Aquí, una altra crònica anterior: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/italia/1050-dolomites-de-belluno-passo-falzarego-lagazuoi-museu-de-la-gran-guerra-vista-cinque-torri