(Açores, Sâo Miguel) Ruta el 30/03/2018; 9 km; +520 -300; 4,5 hores.   Cinquèna i última excursió organitzada amb el següent itinerari: Maia, Ribera Funda, Mirador de Lomba, Lomba da Maia.   Participants: 15 membres i el guia, Patxi.   Tipus de sortida: travessa lineal. Dificultat: fàcil.

 mapa1016 2 mperfil1016 2 

FA ANYS: L’illa va estar sacsejada per erupcions volcàniques el segles XV i XVI. L’últim intens va ser el de 1522.

P1140694 Inici  Aquesta última excursió ens fa anar directes des de la costa sud a la nord i deixant a l’esquerra la ciutat de Ribeira Grande hem seguit la carretera fins a Maia. Quan ens aturem podem admirar la costa des del miradouro do Frade (mirador del Monjo).

P1140695 Mar mogut   A Maia, el mar és veu mogut amb llargues onades de mar de fons que xoquen contra els penya-segats verticals d’aquesta costa, molt més moguda que la sud.

P1140698 Maia 

Passem pels carrers tranquils, de cases baixes, nets, silenciosos i buits. Però la informació diu que compta amb 2000 habitants. Jo no sé pas on son, al menys en arribar al mirador de l’extrem del poble n’hem trobat quatre. A sota nostre hi ha el Porto Novo i la platja de Calhau d’Areia.

Geològicament, Maia està situada sobre una faixa de lava volcànica que té una antiguitat d’uns 10.000 anys. El nom de la vila prové de la fundadora, una dona noble del segle XV: Inês da Maia. Tot i que no es veuen grans construccions, al menys per on ens ha portat en Patxi, cal saber que el 24 de setembre de 1944 es va inaugurar l’hospital i la primera escola masculina es va instal·lar el 1860; la dedicada a les dones va ser 17 anys després.

P1140701 Ruta Ribera Funda  Prenem la ruta de la Ribera Funda, des de Porto Novo, coneguda aquí com ‘ruta Praia da Viola’. És una ruta que va tota l’estona a la vora del penya-segat, però és còmoda i molt agradable.

P1140704 Imatges Trad 2 

Havia estat una ruta molt utilitzada per les dones ja que venien a uns safareigs que, aprofitant l’aigua que baixava de la muntanya, eren utilitzats per rentar la roba. Ara en aquesta ruta s’hi han posat diverses antigues fotografies que mostren les activitats de les dones. En aquesta s’hi veuen moltes dones treballant en uns camps. Em sembla que només s’hi pot veure un home i pel posat que fa sembla que és el que vigilava i controlava. Vull pensar que les activitats es repartien: les dones a casa i al camp i els homes a la pesca, però no ho he pogut concretar. Però aquesta imatge amb tot de dones treballant i un home controlant... no sé, no sé...

P1140707 Escales en ruta de pujades 

A uns dos quilòmetres de la sortida hi ha una forta pujada que està resolta amb unes escales que s’enfilen fins dalt del tot. Pensant en el paper de la dona, no és estrany que les dones s’aixequessin per reclamar igualtat. Recordem Isadora Duncan (1877 a 1927), coreògrafa nord-americana i defensora dels drets de la dona, va deixar per la història una frase: “Ja has estat usada; no permetis ser dominada”.

P1140703 Imatges tradicionals 1 

Una altra imatge pel camí. Precisament fa tres setmanes (el 8 de març de 2018) es va porta a terme la primera vaga feminista de la història que, a Espanya, va acollir moltes manifestacions. Alguns mitjans es van fer ressò de frases d’alguns polítics; és possible veure el pensament de les formacions polítiques llegint el que diuen. Només dues com exemple: Alfonso Rus, president del PP a València, va dir el 2011 “Us espero el dia 20 per la nit a València, xampany i dones!”; però no només els homes són masclistes, mireu un altre exemple: “Les dones del PP ens dediquem a treballar, el show el deixem a altres” (Ana Pastor, PP, any 2007). La llista de frases masclistes de polítics de dretes és llarga (ho podreu comprovar per internet), però el que sorprèn és que tantes dones també “se senten” de partits de dretes.

P1140712 Molins  Aquesta ruta compta amb diversos molins d’aigua, els de Nateiro. La farina de cereal era fonamental per l’alimentació de les famílies de la població.

P1140715 Molins esglaonats  Més endavant encara tenim un petit torrent que devia portar l’aigua que utilitzaven diversos molins posats l’un per sota de l‘altre. Les runes dels edificis i un dels canals, que encara és evident, ens parlen d’èpoques més dures. Al davant hi ha un espai ample que ben bé podria haver estar una era.

P1140721 Mirador Lomba i canal onades  Des dels molins es pot seguir una pista que puja fins al mirador de Tio Domingos. Parlàvem del 1522. L'epicentre, dels varis terratrèmols que es produir a l’octubre, estava situat a diversos quilòmetres al nord-nord-oest de Vila Franca i va tenir una intensitat molt destructiva. Això va donar com a resultat el moviment de blocs i esllavissaments que van moure més de 6 milions de metres cúbics de roques i terres. La destrucció d’edificis va ser contundent i es calcula que hi van morir entre 3000 i 5000 persones.

P1140722 Una estrella dels vents al mirador 

Al mirador hi ha un mosaic típic de l’illa on hi figura una estrella dels vents, encara que és muda. Des d’aquí dalt es pot observar molt bé el canal d’onades. Les onades del mar de fons xoquen segurament amb una llengua de lava que va entrar al mar; l’aigua inferior es comprimeix mentre que la superficial va més ràpid i per tant es forma la onada.

Cal afegir, respecte dels efectes del terratrèmol, que a més de la destrucció de Vila Franca, el terratrèmol va afectar els assentaments veïns, inclosos Ponta Garça, Maia i Porto Formoso; aquesta última població és on van morir més persones. D’altra banda, es va formar un tsunami i va provocar la destrucció de diversos vaixells que estaven situats a prop de l'illot de Vila Franca.

P1140724  Retols indicadors rutes 

Com cada dia, també trobem diversos pals indicadors de rutes diverses. És evident que l’illa ha adoptat la decisió de dedicar-se al turisme de natura; sembla una bona solució tenint en compte el temps variable i les pluges que s’hi descarreguen, tot i que nosaltres hem tingut tota una setmana amb un temps fantàstic. Als matins sempre ha estat ennuvolat i de tant en tant sortia el sol.

P1140726 Ruta Barquinha  Passem per un petit mirador, com un balcó, amb el nom de ‘Eira’. Havia estat una era de la família Amaral, on hi venien a desgranar de faves i mongetes seques, segons explica un cartell d’informació (suposo que també devien ser les dones).

P1140729 Torrent  Una curta baixada ens porta fins a un torrent amb alguns blocs grossos de roca que cal travessar sense cap problema i comença la pujada final.

P1140730 Ruta verda  El camí és d’un verd dens i agradable. Per disposar de perspectiva històrica diguem que aquells anys del 1522 al 1524 va morir Magallanes, en la seva volta al món; Carlos I de Castella i Lleó, va oferir perdó als implicats en els aixecaments dels ‘comuneros’ de Castella; els Hospitalers de Jerusalem, assetjats per Solimà I, es van veure obligats a rendir-se; també Carlos I va enviar Juan de Brandenburgo a sotmetre el moviment de les germanies de Valencia, que van ser objecte de forta repressió; Vasco de Gama, el gran explorador portuguès va morir a l’Índia.

P1140734 Lomba da Maia  Finalment arribem a Lomba de Maia, on destaca, entre casetes molt baixes, la parròquia dedicada a Nossa Senhora do Rosário. He provat la porta, aparentment tancada, que es podia obrir; a dins era plena de gom a gom, estaven celebrant missa o algun dels oficis de setmana santa i m’he estimat més no destorbar.

P1140740 Una flor de la Paloma 

Del dia d’avui, la Paloma m’ha deixat aquest dibuix d’una flor. Acabem el viatge amb uns altres fets històrics: a Portugal el rei era Joâo III, de la Casa Avís; a Espanya, els diversos regnes i nacions compartien sobirà en Carlos I, de la Casa Reial d’Àustria, i es regien per les seves constitucions i institucions; Itàlia encara no existia i estava inclosa dins del Sacre Imperi Romano Germànic, per tant la sobirania requeia en l’emperador, encara que els estats o nacions disposaven dels propis dux i eren independents; a Anglaterra, el rei era Richard VIII, el que anava repudiant i executant les seves dones; i a Escòcia el sobirà era James V.  

Amb aquesta última crònica acaba el viatge a l’illa de Sâo Miguel de les Açores del 2018. Per acabar, una bonica cançó americana del 1970; explica la història d’un jove pres que acaba la condemna i escriu a casa: si la seva estimada encara l’hi vol, ha de posar un llaç groc al roure del pati. Publicat a facebook per Nuntikan el 2016:

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/acores-sao-miguel-maia-ribera-funda-mirador-de-lomba-lomba-da-maia-23649622