Llibre dels Fets; Jaume I

 

llibredelsfets Editorial Bromera (2008)  Introducció, versió i notes de Jaume Machirant.

 

(Click on the flag above to have the translation in your Language. If it doesn't work, copy-paste it into Google Translator)     

El rei Jaume I el conqueridor va nàixer a Montpeller l’any 1208 i va morir a Va­lència el 1276. Tingué una vida plena de perills i vicissituds i, per què no dir-ho, també d’amors.

 

 

 

 

El Llibre dels fets, un text a mitjan camí entre les memòries i l’autobiografia, narra les gestes militars i polítiques que van donar origen al nostre poble, com també les petites anècdotes i les experiències més íntimes de la vida quotidiana del monarca. una obra cabdal que va iniciar, juntament amb les aportacions d’un altre personatge ex­traordinari com fou Ramon Llull, la literatura feta en la nostra llengua.

Normalment si hem de confiar en el que ens van ensenyar a l'escola, pel que fa a la nostra història, poca cosa sabem. De fet, poc es van preocupar d'explicar, als que ja tenim una certa edat, més enllà de Don Pelayo i més enllà del concepte Espanya tal com l'han creat des del centre polític de la península. Per això un llibre real com aquest ens permet disposar d'una informació clau de la història.