Cita con la cumbre; Juanjo San Sebastián

Citaconlacumbre 978-84-9829-208-4 libreDesnivel Ediciones (2005)

Llibre amb un agredolç relat que exposa una història d’amistat i tragèdia al K2. L’autor ha estat un actiu escalador de vuitmils entre els anys 80 i 90 i participà en diversos capítols de la sèrie “Al filo de lo imposible” de TVE entre els anys 1983 i el 2004.

 

 

En aquest llibre s’explica de forma pausada i ben trenada l’expedició de l’agost de 1994 cap el K2 i les circumstàncies que es van encadenar per portar a la mort a Atxo Apellániz. El relat de Juanjo San Sebastián, emotiu però també força objectiu, comença presentant com decideixen anar al K2 i centre els dos dies previs a la tragèdia, el 3 d’agost de 1994. Després va explicant algunes de les seves ascensions per dedicar la segona meitat del llibre a centrar-se en els dies 5 al 19 d’agost: l’allau, les congelacions i el desenllaç.

Val a afegir que la mort d’Atxo fou una de les més dramàtiques. L’escalador va poder comunicar-se amb el camp base mitjançant un aparell de radio fins que va morir d’esgotament. Juanjo San Sebastián va patir l’amputació de vuit dits de les mans per congelacions en tractar, sense èxit, de salvar la vida del seu company arrossegant-lo avall en direcció a la base de la muntanya. Tremendament afectat, el director de Al filo de lo imposible, Sebastián Alvaro, va declarà que no tornarien mai més al K2. Però ho va fer anys després i amb èxit. Però no s’ha d’oblidar que, tal i com s’explica al final del llibre que estic comentant, al K2 s’hi ha produït el 13,4% de morts en la baixada després de fer cim. De fet, d’un total de 164 ascensions, s’han produït 22 accidents mortals en descens. Per qualificar la dificultat i risc del K2, cal recordar que la muntanya que segueix en aquest delicat “rànquing” és l’Annapurna, amb 8 morts sobre 109 ascensions (el 7,3%).