elsllampsdelamaleidaEls llamps de la Maleïda; Mossèn Jaume Oliveras

Cossetània Edicions (2003)

 

Aquest llibre de només 90 pàgines és una petita obra entranyable perquè ens remunta als inicis del món de l’excursionisme. L’excursionisme català, el que vol dir l’excursionisme a la península, neix el 1876 am la fundació de l’ACEC (la precursora de l’actual Centre Excursionista de Catalunya) durant una excursió al turó de Montgat i ha estès la seva obra al llarg de més de 125 anys d’una manera extraordinàriament fecunda i brillant. En tot aquest temps el moviment excursionista ha produït un corpus bibliogràfic extensíssim, d’una gran riquesa i enorme varietat.

 

 

 

 

 

 

Aquest llibre es situa en l’ascensió al pic Aneto per part del mossèn Jaume Oliveras del 27 de juliol de 1916. Era la vigília de la inauguració del refugi de la Renclusa. Va sortir cap amb cim amb en José Sayó, Adolf Blass i Eduard Kröger. Aconsegueixen el cim enmig d’un temps dubtós i incert que es complica sobtadament i durant el retorn un llamp provocà la mort de Sayó i Blass en el moment de traspassar el pas de Mahoma.

Val a dir que el llegat documental, en l’actualitat, no és gaire conegut i per tant la iniciativa de l’editorial, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, d’anar publicant textos històrics de l’excursionisme català menys divulgats, exhaurits o il·localitzables és un encert total.