Els vuitmils d’Erhard Loretan; Jean Ammann i Erhard Loretan

 

elsvuitmilderhardloretan Cossetània Edicions (2004)

 

El suís Erhard Loretan, el tercer home a fer els catorze cims de més de vuit mil metres, té una de les biografies alpines més apassionants dels darrers vint anys.

 

 

 

 

 

 

Penso que es parla tant, avui, de l’Everest i de la gent que hi va i són tants els programes d’aventures extremes, que pel no habituat li pot semblar que això d’enfilar-se muntanya amunt és una cosa quotidiana i fàcil. Doncs no és així, encara que el to, sovint desenfadat, d’aquest  llibre pugui fer pensar que el món dels cims és planer.

L’obra està plantejada com una biografia de Loretan qui, com Bonatti, Messner i Kukukza, és un d’aquells alpinistes que sempre anat per endavant. Amb la col·laboració de la periodista Jean Ammann ha resulat un llibre de lectura excitant escrit amb humor i una bona dosi d’ironia. Diu “generalment, als alpinistes no els hi agraden les paraules que comencen per “in” i els seus derivats: inimaginable, irrealitzable, impensable, impossible... I com que cultiven l’esperit de la contradicció, només els hi heu de presentar una empresa com a impossible perquè es dediquin a provar el contrari”.