20211022 LL14

    A Pulmon, Sergi Mingote

   Editorial Desnivel (2019)

            Aquest llibre, prologat pel gran Denis Urubko, narra en primera persona l’epopeia de Sergi Mingote per assolir sis ‘vuitmils’ sense oxigen i en només 367 dies. Aquesta és una història que parla de muntanyes, d'aventura, de somnis ... i també de suport i valors. Sergi Mingote i Moreno nascut a Parets del Vallès el març de 1971 va ser un alpinista i polític català que aconseguí el primer vuit mil el 1998 (Cho Oyu, 8.201 m). Seguiren el Shisha Pangma (1999), i una primera ascensió a l'Everest per la cara nord en solitari el 2001. Sergi Mingote, de 49 anys, va morir el 16 de gener d’aquest any 2021, al K2. ..

... L'alpinista Sergi Mingote va ascendir en un any (+2 dies) sis muntanyes de vuit mil metres sense oxigen, un rècord esportiu que Sergi va voler associar, des del primer moment, a la seva vessant més solidària. El Projecte 2x3x8000 va convertir la seva passió pel himalaisme en la millor eina per donar visibilitat a diferents iniciatives solidàries. Així va néixer ONAT Foundation, una fundació en la qual els esportistes amb «capacitats diferents» són els protagonistes.

   A Pulmó és la història d'aquest Projecte, un projecte d'alpinisme d'altíssim nivell, de superació, de compromís i amor per les muntanyes. Amb una narració trepidant, Sergi Mingote ens portarà fins als cims de l'Broad Peak, K2, Manaslu, Lhotse, Nanga Parbat i Gasherbrum II. Un relat en què el seu autor i protagonista és capaç de detenir-se en els detalls més humans, aquells que converteixen el seu repte individual en una gesta memorable. En definitiva, un llibre que ens mostra la seva personal recerca de la felicitat. Sergi, com ell ens explica, la va trobar per sobre dels vuit mil metres. Sense oxigen. Sense res que alterés les seves sensacions, el seu sofriment, el seu estil propi. I allà va ser on es va adonar que el que veritablement dóna sentit a la seva vida està molt per sota, al nivell de la mar.

     Tristament, Sergi Mingote, de 49 anys, va morir el 16 de gener d’aquest any 2021 durant l'expedició a la muntanya K2 (8.611 metres), el segon cim més alt del món, a causa d'una caiguda baixant del campament 1 al campament base avançat, on es va enviar un equip mèdic que no va poder fer res per ell i va dictaminar que la caiguda hauria estat el resultat de cop d’un roca que li va caure al cap, probablement provocant-li la mort cerebral immediata. Els companys recomanen que se’l recordi sempre somrient. Descansi en pau