LL15 20201025 LL15 Desafio extremo

  

Desafio extremo, Jesús Calleja

Santillana Ediciones Generales (Aguilar) (2009)

     Escriu Jesús Calleja “La meva ascensió a l'Everest (8.850) ha estat l'experiència més emocionant de la meva vida. Vaig complir un somni infantil en un any en què el clima de la muntanya va ser molt advers i pocs vam aconseguir el seu cim. El mateix any vaig aconseguir un cim menor però molt inaccessible: la muntanya Vinson, a l'Antàrtida...

...   Continua explicant, en primera persona, Jesus Calleja que el repte “del Vinson és un viatge ple d'anècdotes que em va obrir a un continent inhòspit i espectacular. Us confirmo que el Kilimanjaro (5.896) posseeix tota la màgia d'Àfrica; no us perdeu aquesta muntanya perquè, si aneu ben preparats i us aclimateu adequadament, podeu amb ella. El Ral·li dels Faraons ha estat la prova més dura d'afrontar a causa de les lesions que arrossegava. Però fer petjada a 70 km/h al desert blanc d'Egipte bé val un patiment extrem. Endinsar-me en el riu gelat del Zanskar, a la desconeguda vall del Ladakh, Índia, és una aventura a la manera antiga, en què et lleves a trenta graus sota zero al ras i no tens ni remota idea del dia que t'espera. L'expedició al Pol Nord és un altre viatge radical a l'altre extrem de món, dur però divertit d'allò més. A l'Aconcagua (6.959), una muntanya a la qual he hagut d'acudir dues vegades per fer cim, he culminat el meu projecte alpinístic d'escalar els set cims més alts dels continents”.

     El que hem explicat és un resum del llibre, però Jesus Calleja, nascut a Fresno de la Vega el 1965 és un alpinista lleonès, explorador i comunicador. Tota la seva vida ha estat centrada en la muntanya. Va començar i va aprendre a escalar a les muntanyes de Castella i Lleó, en els Pics d'Europa i les seves muntanyes veïnes. Després va buscar més muntanyes a la serralada de l'Himàlaia. Només al Nepal, on ha estat guia de muntanya durant més de 16 anys, ha viatjat en més de 60 ocasions.

     Quan va atacar els cims més alts va comprovar que estava enganxat. Llavors va buscar un pretext per continuar i es va convertir en un alpinista/comunicador i mitjançant el programa de televisió “Desafio Extremo”, que ha emès set temporades, al canal de televisió Cuatro, ha viatjat infinitat de vegades pels cinc continents relatant aventures amb emoció i amb humor. Al llarg dels més de cinquanta episodis ha explicat les seves expedicions.

    La idea del programa de TV va sorgir baixant l'Everest, ho va passar tan malament, buscant finançament per poder anar-hi, que va pensar que si encadenava una sèrie d'aventures no hauria de condicionar-se a buscar diners cada cop que volgués fer-ne alguna. El 2005 va començar a treballar a Cuatro TV, on va aconseguir el seu propi programa, abans esmentat, un espai ràpid, dinàmic i preparat perquè l'espectador s'identifiqui, ben diferent del programa "Al filo de lo imposible".