Records d’excursió; Francesc Maspons

 

recordsexcursiofrancescmaspons Cossetània Edicions (2003)

 

Aquest és un altre títol de la sèrie Pioners de l’editorial, en aquesta necessària tasca de reproducció de textos que, en altre cas, acabarien oblidats en alguna raconada d’una biblioteca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En aquest cas reedita un text de Francesc Maspons i Anglasell. L’autor va néixer el 1872 a Barcelona. Era fill de Francesc Maspons i Labrós, notari, eminent folklorista i president de l’Associació d’Excursions Catalana. Maspons i Librós va ser un personatge decisiu en el procés de fusió de l’esmentada AEC amb la ACEC (Associació Catalanista d’Excursions Científiques), la qual cosa va donar naixement al Centre Excursionista de Catalunya, entitat que va presidir entre els anys 1892 i 1896.

Maspons i Anglasell, eminent jurisconsult i prestigiós excursionista, desenvolupà important càrrecs a les institucions europees de Ginebra i la Haia i també presidí el Centre Excursionista de Catalunya.

L’obra d’unes 90 pàgines presenta algunes de les caminades i ascensions que va fer l’autor amb alguns excursionistes reconeguts com Artur Osona o Bosch de la Trinxeria, mentre ens presenta uns paisatges i un territori que, avui, ja ha desaparegut. Per tant, en el llibre es pot llegir la seva visió de llocs com el Carlit, Siurana la vall de Cadí, el Montseny o la serra de Comiols.