(Himalaia) Ruta 1464 el 16/10/2022; 6 km; +700 -100.   Ruta dins del Trekking al Camp Base de l’Everest.    Participants: Candela, Anna, Josep V, Rosa, Salva, Toni C, Cristina, Xavier B, Rafa V, Hanny, Elisa, Jordi G i Miquel.   Tipus de sortida: travessa lineal; Dificultat: moderada.

 cmapaet02 cperfilet02 

FA ANYS: El maig del 2008 es va proclamar la República del Nepal.

DSC08536 ET02 Sortim Monjo

   Segons els dies ens posem en marxa entre les 7:30 i les 8:30.Avui comencem a caminar a les 8 del matí en pujada suau durant uns 3 km i després puja per fer uns 600 metres de desnivell en només uns altres 3 km. Ahir, després del nucli de Chumoa, vam passar a l’altra banda del riu, la seva esquerra.

DSC08538 Passem Jorsale   Seguim en direcció nord i poca estona després passem pel costat de Jorsale, a 2810 metres. Durant el terratrèmol de 2015, Jorsale va ser destruït en gran part. Va ser el terratrèmol més greu que ha patit el Nepal des de l'esdevingut el 1934. El terratrèmol va deixar un saldo de gairebé 9000 víctimes mortals, gairebé 22.000 ferits i danys materials quantiosos, així com també va provocar una crisi humanitària que es va traduir en 9,5 milions de persones (un quart de la població del Nepal) amb necessitat d'assistència humanitària i 2,8 milions de desplaçats interns.

DSC08540 Om ma ni padme hum    Pel camí hi ha molts manis i parets esculpides amb el mantra “om-ma-ni-pad-me-hum”. És un mantra de sis síl·labes associat al bodhisattva de la compassió. És considerat pels monjos tibetans un dels mantres essencials del budisme, ja que en ell es troben condensats tots els ensenyaments de Buda, i, per això mateix, és també un dels més coneguts al món.

DSC08542 Ponts i iacsAmb els anys i amb suport internacional s’han anat construint molts ponts penjants que fan més fàcil l’accés d’uns pobles als altres i això és tan vàlid per la població xerpa com pels estrangers que hi venim a caminar... com també pels iacs i per les mules, per descomptat.  

DSC08543 nen sherpa

      Hi ha petits grups de poques cases, com ara a Tawa, on un nen xerpa ens observa mentre passem. Suposo que ja fa anys que ens nens han deixat de sorprendre’s pel pas del excursionistes; és una cosa habitual. Els xerpes són una de les ètnies que habiten les regions muntanyenques del Nepal, a l'Himàlaia. A causa de la seva importància com a guies de muntanya des de l’inici de les expedicions, el terme s'ha ampliat a qualsevol guia de l'Himàlaia.

DSC08544 Els colors de la vida   Les cases mostren els colors de la vida social. Afegim potser que, en l’àmbit de les expedicions, els xerpes reben tres denominacions: el que transporta els embalums és un ‘portador’, el que fa de guia rep el nom de ‘xerpa’ i els que fa de cap dels xerpes i portadors és el ‘sirdar’.

DSC08545 Trobo mes ponts   Trobem més ponts. Aquest el trobem després de Tawa. La seva inexistència ens complicaria les etapes. La vall és una vall amb parets molts verticals i per tant, generalment, per passar d’un vessant a l’altra caldria fer una forta baixada i després una altra pujada per recuperar l’altura.

DSC08548 Pont Hilari   Després tenim al davant el magnífic pont doble. És el resultat d’un (el més baix) que es va deixar d’utilitzar i un altre nou (el de sobre) que es va construir. Des de la pel·lícula de l’Everest, on es refereixen a Edmund Hillary i es veu aquest pont, que ara la gent el coneix com Pont Hillary.

DSC08551 Passem el superior

     Passem, doncs, pel pont superior. És molt alt i genera especials sensacions passar-lo i aturar-se un moment per fer alguna fotografia. Per perspectiva històrica recordem que l'1 de gener de 2008 la part grecoxipriota de l'illa de Xipre, les bases britàniques d'Acrotiri i Dhekelia establertes a aquesta illa i Malta van adoptar l'euro com a moneda oficial. A més, un fet important, el 13 de febrer del 2008 a Austràlia, el primer ministre Kevin Rudd va presentar una disculpa formal als descendents d'aborígens del país, a causa del segrest sistemàtic de nens aborígens dut a terme pel Govern australià entre el 1869 i el 1976. Ja des del 1998, tots els 16 de maig se celebra per aquest motiu el Dia Nacional del Perdó.

DSC08552 Descans de la pujada   Ja fa estona que el camí puja fort i sovint amb escales. Trobem un espai planer on s’aturen els portadors per descansar. Nosaltres també ens aturem una estona.

DSC08554 Primera vista molt lluny de Everest

   Més endavant, al costat d’un altre lloc preparat per les aturades, hi ha la primera vista de l'Everest. Ens el mirem, el tenim a uns quants dies de camí, tot i que amb el zoom ens sembla aquí mateix. Les branques l’han deixat borrós, com un advertiment que només es podrà gaudir fent un esforç addicional. Val, ja arribarà, doncs, el moment.

DSC08556 Namche   Unes tres hores i mitja després d’haver començat a Monjo, i després d’haver fet l’últim tram de dreta pujada, arribem a Namche Bazar, la capital de la regió Sherpa.

DSC08557 El camp i la gent

        A l’esquerra, a la part més baixa del poble, hi ha els camps i per tant la feina que suposa. La gent de l’ètnia xerpa que no es dediquen al turisme de muntanya, els trobem aquí collint l’arròs.

DSC08559 Pemba Doma Sherpa

   Memorial dedicat a Pemba Doma Sherpa. Nascuda el juliol de 1970, va ser criada pels seus avis després que els seus pares van morir quan ella tenia dos anys. Va assistir a classes en una de les escoles construïdes per Edmund Hillary. Va ser la fundadora de l'organització benèfica Save the Himalayan Kingdom, que es va centrar en l'educació dels nens nepalesos, independentment de la seva casta. Va ser la primera dona muntanyenca nepalesa a escalar la Muntanya Everest per la seva cara nord; la segona dona nepalesa a arribar al cim des de les cares nord i sud; i una de les sis dones que han arribat al cim de l'Everest dues vegades. El mes de maig del 2007, Pemba Doma va caure des de 8000 metres d'alçada mentre baixava el Lhotse. La caiguda va ser presenciada per l'alpinista australià Philip Ling, que també estava escalant la muntanya. Altres dos xerpes també van morir, aquells dies, mentre seguien un grup de clients durant una tempesta de neu.

DSC08561 Un billar rural

    Uns nens juguen amb un teuler que sembla un billar rural (conegut com karam). Cal saber que l’any 1990 les protestes populars van obligar al rei Bidendra a acceptar el multipartidisme. El 9 de novembre d’aquell any es va promulgar la constitució que va convertir Nepal en una monarquia constitucional i democràtica. Després d’una complexa història, el 28 de maig de 2008, l’Assemblea Constituent va proclamar la República i així va finalitzar la monarquia després de quasi 240 anys.

DSC08563 Des d hotel Yak   Anem a parar a l'Hotel Yak; molt be, però cal saber que els banys son compartits, com en tots els lodges i establiments per dormir a la regió del Khumbu. Només algun hotel molt nou i modern, generalment de capital estranger, comencen a tenir banys a les habitacions.

DSC08566 Monestir Namche   A la part alta hi ha el monestir. Tradicionalment la població de Namche va ser un indret comercial per canviar formatge de iac i mantega per productes agrícoles cultivats en altituds més baixes. Però l’any 1953 es va produir l'ascens d'Edmund Hillary i Tenzing Norgay a l'Everest i la dinàmica del poble va canviar per sempre, ja que els escaladors i excursionistes van començar a voler fer la seva gesta. Al principi, els grups van arribar a poc a poc, però a la dècada de 1960 i 1970 això es va convertir en un torrent de gent, i a causa de la seva situació en la confluència de rutes de senderistes, Namche va créixer i es va adaptar a les necessitats dels nous visitants.

PHOTO-2022-10-16-14-05-54 interior monestir   M’estic una estona relaxat dins del monestir, faig alguna foto i surto per fer una volta per les botigues.

Namche de nit Candela   Es fa de nit a Namche. Estem per damunt dels 3000 metres (exactament 3440m) i cal aclimatar, per això dormirem aquí tres nits i dedicarem dos dies a pujar d'altitud i després baixar a dormir a aquesta mateixa altura. NOTA: Algunes fotografies són d’alguns companys que les han enviat o publicat, com aquesta de la nit, que és de la Candela.

Hem sortit des de 2835 metres.

Dormirem a 3440 metres.

Avui em miro la concentració d’oxigen a la sang (c.o.s.): 86%. Ho miraré cada dia, com a forma d’estudiar el procés d’aclimatació en altitud.

NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/et02-trek-ebc-monjo-namche-bazar-118841825

Aquí, la crònica posterior: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/mon/himalaia/1204-et03-ebc-trek-namche-khumjung-khunde-namche