(Kyoto) Ruta el maig de 2017; 5 km; +120 -80; 4 hores.   Excursió urbana en el context del viatge al Japó, amb el següent itinerari: Yugyomaecho, Kondoi Yuzo, Kiyomizu-dera.   Participants: Carme, Conxita, Dolors, Joan, Josep, Miquel A, Miquel G, Remei, Toni, Vinyet i els guies Hugo i Fede.   Tipus de sortida: travessa lineal; Dificultat: fàcil.

 mapa931 perfil931 

FA ANYS: El 1333 va ser el final de l’era Kamakura, en que la capital era Kyoto. També va ser l’època d’alguns elements diferencials de la cultura japonesa.

P1090877 Restaurants Pontocho  Estem fent un viatge al Japó on es combina història, cultura i costums amb les excursions. Hem viatjat des de Barcelona a Osaka per venir a Kyoto. Aquesta és l’antiga capital amb barris molt característics. Per això al vespre caminem pel barri de Pantocho, de carrers molt estrets i amb restaurants.

P1090871 Kioto Geishas barri Pontocho 

Ja que estem al Japó no podem evitar les imatges de les geishes. Per tant en pocs dies ens emportarem aquestes imatges com també les de les grans muntanyes, espectaculars boscos i un entorn geològic únic per la situació tectònica al límit de la placa del Pacífic, a tocar del Cinturó de Foc.

P1090894 Cementiri memorial Nishi Otani Amb el bus hem arribat fins a Yugyomaecho i hem començat a pujar pel costat del memorial Kondoi Yuzo. No es ben bé un cementiri, ja que incineren els morts; per tant és un memorial per recordar els avantpassats.

P1090914 Mapa temples 

És festa al Japó i per tant trobem molta gent, que s’aplega a diversos monestirs. Ara estem arribant a Kiyomizu-dera on un mapa mostra les nombroses capelles i oratoris del conjunt del monestir.

P1090911 Vestits tradicionals al temple  Sent festa, destaquen les moltes dones que llueixen els tradicional quimono.

P1090903 Kimono 1 

Dues dones joves ofereixen el contrast del vestit tradicional amb aquest instant en que es fan una fotografia. El nom del temple és Kiyomizu-dera, o temple de l’aigua pura. El seu conjunt forma part dels monuments històrics que van se declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Pren el nom de la lleugera cascada que baixa dels turons propers.

Aquest conjunt va ser fundat al principis del Període Heian, per tant es de l’any 778. Tot i amb això, l’estructura dels temples actuals prové del 1633.

P1090909 Kimono 2 Una amiga del grup, la Vinyet, fa una fotografia a altres dues joves. No resulta difícil fotografiar-les ja que s’hi avenen amb facilitat.

Entre el Període Heian i el Període Edo, la història compta amb l’Era Kamakura, que va durar fins el 1333. Va començar el 1192 i es va caracteritzar per ser la primera que va funcionar plenament amb governs militars. El shogunat Kamakura, establert per Minamoto Yoritomo, marca el principi de l’edat medieval feudal al Japó, amb els tres pilars: obligació, lleialtat i estoïcisme. Alguns dels elements que els occidentals considerem claus de la cultura japonesa són d’aquesta Era, com ara: el budisme Zen, els guerrers samurai i l’esventrament ritual (seppuku).

P1090913 Vestits trad 2 

És una cultura amable i educada que gaudeixen fent-se fotografies amb estranys, com jo mateix. El temple principal (actualment difícil de veure ja que està cobert per una munió d’estructures que el protegeixen i cobreixen del tot mentre s’hi fan obres de restauració a tota la coberta), destaca per una complexa arquitectura totalment en fusta que se sosté sobre centenars de pilars.

P1090915 Un gran gong 

Una gran campana, coberta per aquest templet, és un dels estereotips que la màquina de fotos enfoca.

Per disposar d’una referència històrica, diguem que a la península Ibérica, en l’Era Kamakura, coexistien diverses nacions o estats. Catalunya n’era una, amb les seves constitucions, les seves Corts i el sistema de govern format per el monarca, la Generalitat i les Corts. Aquell any 1333 Catalunya era hegemònica dins de la Corona catalano-aragonesa i en el context de la mediterrània, amb una influència que arribava fins a Alexandria.

Però, a Catalunya, el 1333 va portar un canvi de cicle i es va veure immergida dins d’una gran crisi: aquell any es van produir unes collites de blat molt dolentes que van fer esclatar la fam. Després, l’any 1348 va arribar la pesta negra; malaltia mortal, molt contagiosa i sense remei conegut, que va provocar la mort de quasi la meitat de la població.

P1090917 Temple  El temple, de tres pisos, és l’altra imatge buscada, en aquesta breu ruta urbana que ens va explicant el guia local que ens condueix.

P1090919 Des el temple  Des del mirador del temple, una plataforma que sobresurt del terreny, tenim aquesta vista del bosc dens i de les altres diverses construccions.

També hi ha una magnífica vista de la ciutat. Des d’aquesta plataforma hi havia la tradició, des del Període Edo, de saltar daltabaix. Es creia que qui saltava i seguia viu rebria com a premi el compliment dels seus somnis. L’exhuberant vegetació que hi ha a sota, sembla que hauria de protegir als saltadors. Del Període Edo (1603 a 1867), es comptabilitzen més de 200 salts, dels quals, diuen, van sobreviure el 85%. El que el guia no pot aclarir és en quin estat van sobreviure.

P1090922 Detalls i tot pensat  Com que és el primer dia, tots els detalls ens criden l’atenció.

P1090925 Centenars de desitjos Una de les activitats més buscades pels locals és comprar i penjar, en diversos llocs, documents, fulls o elements de fusta amb inscripcions on ells hi poden afegir els seus desitjos. Se suposa que pagant el preu del que s’ha comprat, aquell desig es farà realitat.

P1090931 Des de la plataforma Des de la mateixa plataforma també tenim aquesta altra vista.

P1090932 Oratori protectors dels nens 

Hem baixat avall, fent una circular i això ens permet observar aquest petit oratori. Les figures que s’hi veuen, amb el pitet de color vermell, venen a ser protectors dels infants.

En aquells anys del segle XIV a Catalunya, el sobirà era Alfons III, successor de Jaume II. A la resta de la península Ibèrica hi havia els següents monarques: Juana II de Navarra, després que els navarresos es van reunir a Puente La Reina i van acordar que qualsevol futur rei havia de jurar els furs del país. La reina Joana era filla de Lluís El Tossut, el que havia declarat la llibertat natural dels homes.

A Castella-Lleó, el rei era Alfonso XI que va heretar sent molt jove i quan encara duraven a la nació castellana-lleonesa els disturbis i turbulències del regnat de Fernando IV. Al regne de Granada, el monarca era Yusuf I.

P1090933 La font sagrada 

Poca estona després passem pel davant de la famosa font sagrada de tres brocs, on una llarga cua de joves esperen tocar-la i rentar-s’hi les mans.

La font es coneguda com Otawa-no-taki. Els visitants agafen l’aigua de tres copes de metall en la creença que té propietats terapèutiques. També, sembla, ofereix salut i èxit en els estudis.

El temple més important està dedicat a Okuninushino-Mikoto, considerat un déu de l’amor i del bon matrimoni. Val saber que en les creences japoneses, no hi ha un déu creador de l’univers, però hi ha centenars de petits déus, generalment relacionats amb la natura, als que la gent s’hi pot adreçar per obtenir el seu ajut.

P1090936 estany amb tortugues  Finalment passem pel costat d’aquest estany on unes quantes tortugues hi viuen segures: tenen la garantia que tothom les protegirà. Amb aquest migdia hem començat aquest viatge, que està organitzat en quatre parts: la primera per aclimatar els nostres ulls i sensacions a aquest món nou, a Kyoto. La segona part per realitzar el nostre pelegrinatge particular seguint un tros del Kumano Kodo, on gaudirem de la natura i de l’interès d’una travessa espiritual. La tercera part, que dedicarem a l’alta muntanya, els Alps Japonesos. I la quarta part dedicada al Fuji i a Tokio.

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=17818047