(Bages) Ruta el gener de 2018; 14 km; +260 -260; 5 hores.   Excursió organitzada pel Grup del Dimecres amb el següent itinerari: Cardona, Muntanya de Sal, Bòfia de la Sal Roja, Santa Cecília, Necròpolis Can Garrifes.   Participants: Alfred, Camp, Remei, Dolors del Carme, Sauret, Hervàs, Carles i jo.   Tipus de sortida: anada i tornada al mateix punt; Dificultat: fàcil.

 mapa996 mperfil996 

FA ANYS: L’any 798 Cardona va començar a destacar en la construcció de la Catalunya Vella.

P1130573 Inici a la Muntanya de Sal  Aquesta excursió comença a Cardona, al costat de la Muntanya de Sal. Els voltants de Cardona han estat habitats de molt antic; els ibers ja explotaven la mina de sal. Però la documentació ens parla del 23 d’abril del 986 com el de l’atorgament de Carta de Poblament per part del comte Borrell II.

P1130576 Geologia a Cardona 

Abans de començar l’amic Alfred ens alliçona amb informació sobre l’entorn geològic de Cardona. La Muntanya de Sal constitueix la raó de l’esplendor de Cardona. Es tracta d’un gran dipòsit dins d’una depressió que pertany a l’anomenada Conca Potàssica Catalana originada durat l’Eocè Superior , fa uns 32 milions d’anys. Es va produir com a conseqüència de l’aixecament del Pirineu i de la restricció que es va produir en el pas de l’aigua del mar a la conca. D’aquesta manera es va desenvolupar una gran llacuna interior; l’evaporació va crear una massa d’aigua, densa, saturada de sals. Es tracta doncs d’un aflorament geològic únic a Catalunya.

P1130578 Endavant per la pista  Comencem a caminar per pista, voltada de la gebrada d’aquest matí fred però brillant, en direcció sud-oest.

P1130579 Mirador Bfia de la Sal 

Ens desviem un moment per pujar al mirador de la Bòfia de la Sal Roja. Es tracta d’una sensacional dolina que deixa a la vista un vessant de sal de tons rogencs. El conjunt ofereix tres tipus de minerals salins: halita (o sal gemma), Silvina i caranallita. Originalment, des del neolític, s’explotava a cel obert. Va ser el 1900 quan, per part de l’enginyer Emili Viader i Solé, es va obrir la primera mina de sal subterrània.

P1130580 castell de Cardona  Al fons s’alça imponent el castell de Cardona. La història medieval de Cardona cal situar-la en el 798 i va esdevenir una de les ciutats clau pel esdevenir històric de Catalunya. La nissaga dels comtes de Cardona va ser molt important durant generacions i fins el segle XV. Cardona podia batre la seva pròpia moneda i els dominis abastaven 30 viles, 25 castells i 4 ports marítims.

P1130583 cardona i el Pirineu  La vista de Cardona es presenta de tant en tant. Al fons el Pirineu molt nevat.

P1130588 Mas Santa Ceclia  Ens desviem un altre cop per anar a visitar el mas de Santa Cecília.

P1130591 Santa Ceclia 

També la petita i bonica ermita de Santa Cecília, que els propietaris del mas mantenen en perfecte estat; és d’agrair. No he trobat gaire informació d’aquesta ermita, el que sí que he trobat és alguna informació que explica que al mas hi ha molts gossos deslligats que, avui, per sort no hem trobat.

P1130594Interior i el sol

Una imatge de l’interior, just quan el sol passa per la finestreta i va directe a l’altar. Ben orientada a llevant, el raig de sol entra directe cap on ha d’anar i és per tant una imatge gens habitual d’obtenir.

P1130592 Dolors i Remei 

La Dolors i la Remei s’aturen un moment. Aquest territori està regat pel riu Cardener, que des del Solsonès i acaba sent tributari del Llobregat. Avui, ens ha quedat un dia formidable, amb sol i gens de vent; un bon dia per caminar. Aquí ens aturarem una mica per menjar alguna peça de fruita abans de seguir aquesta còmoda caminada.

P1130598 Seguim cam  Seguim el camí, caminant en direcció a llevant.

P1130600 Roderes dintens transport  La pista presenta, en el tram que passa pel costat de les runes del que havia estat el mas de Fontanelles, aquestes rodes de carro. Hi ha diversos camps de conreu treballats a banda i banda de la pista que seguim.

P1130606 Necrpilis Can Garrifes  Finalment arribem al nostre objectiu: la necròpolis de Can Garrifes. És la zona coneguda com Pla del Conill. Entrem al bosquet d’alzines i a tocar d’una petita cinglera s’hi poden observar nou tombes excavades a la roca. Per aquí vivien els lacetans, així es deien els ibers del Bages; després van arribar els grecs per comerciar i més endavant els romans i els visigots.

P1130607 Pirineus nevats  Tornem, amb aquestes vistes sobre el Pirineu. Dèiem que van arribar els visigots, les barreges anaven formant unes poblacions multi ètniques i va arribar la invasió dels sarraïns el 711, els quals va ocupar quasi tota la península Ibèrica. Serà el segle IX quan es comença a formar la llavor de la Catalunya futura.

P1130609 El grup baixant  Abans d’acabar aquesta excursió cal fer una foto del grup. Si el 798 Cardona ja destacava en el desenvolupament de Catalunya, en aquells anys, a la península, ja existia la nació asturiana amb un sobirà: Alfonso II, que va eixamplar la seva frontera cap el sud, a prop del Duero. Va ser el fundador de Santiago de Compostel·la. El primer monarca navarrès, Iñigo Arista, va començar el seu mandat l’any 800. Les altres futures nacions no arribaran fins anys més tard: Castella, el 929; Aragó, el 1035; València, el 1238; les altres regions espanyoles (Andalussia, Extremadura, Múrcia,...) senzillament van ser integrades en Castella a partir de ser conquerides als sarraïns o àrabs.

P1130611 Castell de Cardona 

A l’aparcament de la Muntanya de sal, tinc aquesta vista del castell de Cardona. Aquest castell va ser l’últim en resistir l’ocupació de Catalunya per part de l’exèrcit de Felipe V de Castella, el 1714. Quan va caure la ciutat de Barcelona, el rei Borbó va posar en marxa una estratègia de col·lapse total de la cultura i de les institucions catalanes. Llavors va ser quan Catalunya va perdre la seva independència; és a dir, la capacitat de regular les seves pròpies lleis, mantenir el seu idioma i gestionar els seus propis recursos.

P1130613 Font dels Filadors Ja dins de la vila, hem anat a dinar a prop de la font dels Filadors.

Si vols la ruta per gps, clica: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/cardona-muntanya-de-sal-santa-cecilia-necropolis-can-garrifes-22066014