(Noguera) Ruta el 18/08/2018; 3 km; +10 -10; 1,5 hores.   Passeig urbà de la vila de Penelles. Tipus de sortida: circular de descoberta; Dificultat: fàcil.

FA ANYS: Penelles és un municipi que s'esmenta per primer cop l'any 1079 com a propietat d'Ermengol IV d'Urgell.

IMG 3134 Prenem com a punt de referència la Plaça Major. Convé començar a la part baixa de la plaça, on encara hi ha l’església vella (dessacralitzada), on hi ha el centre d’Informació. S’hi pot comprar un plànol per només 1€ en el qual es poden veure les ubicacions de 81 obres pictòriques de la vila. Tot i que jo m’he deixat portar, caminant sense objectiu concret per uns carrers o altres, a la descoberta de la sorpresa.

P1160316 1 Ajuntament   2, A l’extrem superior de la plaça hi ha l’ajuntament. Comencem doncs per veure dues actuacions diferents. La de l’escala, obra de Noot-Nock, de Lleida i la dels ocells de la façana, obra de Slimart, també de Lleida.

P1160317 El gat i la papallona 3, Girant pel carrer que duu a l’escola Ramon Gombal hi ha aquest gat que es mira la papallona, obra de Dzia de Bèlgica.

 4, He tingut la oportunitat de parlar una bona estona amb l’alcalde. Eloi Bergós m’explica il·lusionat com va sorgir l’idea: volien trobar arguments que fessin que els joves volguessin fer del poble un lloc on voler viure-hi i poder-hi treballar. Així amb la iniciativa dels grafitti el poble s’ha dinamitzat i ara compta amb restaurant, bars i algunes botigues. A més s’ha restaurat el cinema i s’obra cada cap de setmana.

P1160318 de Dina Compadre 

5, La imatge d’un nens jugant és l’obra de Dina Compadre, de Saragossa. Podem afegir de Penelles també que inicialment va ser un assentament fortificat del terme del castell de Butsènit. Hi estaria vinculat fins al 1186, en què Guillem de Meià, amb l'aprovació del Comte d'Urgell, va cedir castell de Penelles a l'orde del Temple. En suprimir-se aquesta ordre (1317) passà a l'orde de l'Hospital, que l'integrà a la comanda de Barbens fins a arribar la desamortització del segle XIX.

P1160319 DeMona Hamada  6, Un espai de descans i pau, amb el banc ben situat al davant de l’obra de Mina Hamada (japó) i Zosen (Argentina), ara els dos artistes viuen a Barcelona i tenen el seu taller a l’emblemàtic recinte de ‘La Escocesa’.

P1160320 Home i ocell  7, A una de les façanes de l’escola, aquest home pensatiu i l’ocellet blau s’estan immòbils. És una obra de Lilly Brick, de Lleida. Tot va començar al 2016. Els veïns trobaven que el poble estava una mica deixat. Moltes parets de totxana, cases antigues amb ganes d’una repintada, carrers deteriorats. Com es podia “tunejar” Penelles? Doncs se’ls va acudir el GarGar, el Festival de Murals i d’Art Rural, un certamen amb diferents objectius. Difondre la cultura artística al món rural. Ajudar artistes emergents a donar-se a conèixer. Canviar l’aspecte del poble. Conquistar turisme.

P1160321 Akore 

8, En la raconada al final del carreró hi ha aquesta pintura de tres dones africanes; és obra de Akore, de Barcelona. Com funciona el GarGar? Es fa una convocatòria pública d’artistes, que han acabat venint de tot el món. I on pinten? Doncs la gent del poble ofereix els seus “espais” lliures. O sigui, les seves parets. No poden triar ni artista ni estil. El dibuix que els hi faran serà tota una sorpresa. El poble paga les grues, el material, el desplaçament i l’estada dels participants.

P1160322 El llop de Lo Xaragall  9, Segueixo després pel carrer lateral de l’ajuntament, el carrer Moragues, on hi ha el gran llop del restaurant Lo Xaragall. És obra de Taker One, d’Hongria. Entre altres llocs, ha pintat a Estats Units i a Nova Zelanda.

P1160323 Arbres al mur 

10, A la cantonada del carrer de l’Agricultura, un petit hort amb arbres sembla reproduir-se a la paret amb aquesta obra de Zone, de Barcelona.

L’Eloi Bergós, explica que el primer any, el 2016, van anar a buscar una vintena de pintors de grafitti perquè hi fessin les seves creacions; l’any següent les veus s’havien escampat i més grafiters es van oferir anticipadament; aquest any, el 2018, s’han rebut a l’ajuntament més de 300 propostes, és a dir els artistes grafiters s’han ofert per plasmar a les façanes de Penelles propostes concretes d’obra.

P1160324 Al carrer Agricultura 11, Una altra obra, aquesta amb pinzellades oníriques de l’autor Fatal Fake, de Barcelona.

P1160325 El poble  12, Un paisatge de poble queda a la dreta quan es gira pel carrer del Nord. No he trobat l’autor d’aquesta obra. El que sí que sé és que aquest carrer ha canviat de nom pel de “1 d’Octubre”. La placa es va descobrir el 14 d’abril d’aquest any 2018 i commemora els fets del dia 1 d’octubre de 2017, quan més de dos milions de catalans van sortir a votar el referèndum i van haver de protegir els col·legis electorals. NOTA: Una companya (Maribel Bertran) em concreta que aquest mural 12, no pertany al GarGar, es va fer l'any 2006 amb els nens de l'esplai la Freixa de Penelles; gràcies Maribel!

NOTAP1160326 Es lhora de les vacances  13, És l’hora de les vacances, sembla que diu aquesta obra d’un autor que no he aconseguit saber.

P1160327 Gat i gripau 

14, El gat i el gripau, aquest sí que sé de qui és: de Ciscoksl, de Lleida. El gat és molt més gran que el gripau, a veure si se’ls menjarà. Ara fa quatre mesos el diari ‘naciodigital’ publicava un article del 15 grans incompliments de l’Estat respecte de les infraestructures públiques a Catalunya. Des del 2014 només s’ha complet el 10% del que estava previst fins el 2019 i per aquest any vinent (2019) només hi ha 1 milió d’euros al pressupost (un 0,4% del que falta: una misèria). Aquesta és la història des de fa anys. Aquesta és part de la història que ha portat a una gran part de la població catalana a demanar la independència.

P1160328 El camp i el pages  15, El pagès i el camp que sembla engolir-lo. És obra d’Ache, de Saragossa.

P1160329 Esglsia de SantJoan 

16, Ara camino tota la volta a l’església parroquial; dedicada a Sant Joan Baptista. L'església de Sant Joan Baptista és, des de la seva construcció, l'església parroquial de Penelles. Tal com es pot llegir en una placa de marbre que hi ha a la façana, fou començada a construir l'any 1951, amb l'ajuda de tots els veïns del poble i del bisbat d'Urgell. Fou consagrada l'any 1961. El seu estil recull bona part de les pautes estètiques de l'època del romànic, tot i que adaptat a una manera de construir i uns mitjans tècnics i materials corresponents a mitjan segle XX.

P1160331 El tractor un element dinters  17, Encara un gran mural que ocupa tota una façana d’un magatzem. El tractor centrat, crida l’atenció dels pares i dos nens d’aquesta família que avui passa el dia en bicicleta per Penelles. És una obra de Tim Marsh, d’Anglaterra.

P1160332 Jofre Works  18, En Jofre Works, de Girona, ens ofereix aquest obra força senzilla i interessant integrada a l’hort d’on sembla créixer, encara que el pagès és devia espantar l’endemà al veure aquestes grans granotes que es multiplicaven.

P1160335 De la Marina Capdevila 19, He girat pel carrer del Carme i pel de les Roques, per on vaig poder fotografiar aquesta magnífica composició de la dóna amb els dos cavalls, tots amb el riure als llavis. És obra de Marina Capdevila, de Barcelona.

P1160337 Com ovelles obedients  20, Una obra de l’italià Bifido. Un grup de personatges dòcils com ovelles, representen la realitat del nostre món on els poders fàctics volen gent que sàpiga fer coses però que no siguin crítics amb el poder. Una reflexió al respecte es pot trobar a “La caiguda de la intel·ligència” (http://eoliumtrek.cat/index.php/notes-i-reflexions/reflexions/159-la-caiguda-de-la-intel-ligencia).

P1160338 Miquel Wert 21, Una altra gran obra, de façana sencera, aquesta en blanc i negre, és de Miquel Wert, de Barcelona.

P1160339 Un cub a Catalunya  22, Una obra sensible d’un autor cubà que viu a Catalunya, en Jorge Rodríguez Gerada.

P1160330 Altres retols Llibertat  23, Pels carrers, un altre rètol; aquest dedicat als polítics catalans que estan a la presó ‘provisional’ sense judici. Per això Catalunya és plena de llaços grocs.

P1160340 Aquest s de Irwing Equador  24, Aquí una altra dona, amb la branca que puja amunt i permet descansar a l’ocell. Una obra de Irving Ramó, d’Equador.

P1160341 La forja   25, I ja als afores, pel carrer de les Roques, aquesta façana potent amb la forja que potser ho és del destí. Una obra de El Niño de las Pinturas, de Granada.

P1160342 Un rac pel Ruko Lopez  26, M’endinso ara pels carrers del sud del poble. Aquesta pintura és de Rulo López, de Lleida.

P1160343 Penja dun fil  27, I de sobte un quadre d’un blau intens, elèctric, mostra una pintura amb una P que penja d’un fil. És obra de Fil, de Lleida.

P1160344 68 Yantrart   28, Les flors de Yantrart Design, de Lleida, s’arrapen a la façana que ens queda amagada a l’esquerra del nostre camí, ja pels carrers del Mig i del Raval.

P1160345 29 Tvboy 

29, En el procés de caminar i mirar, la descoberta ens porta a racons on alguna pintura sembla amagada; és el cas d’aquesta obra de l’italià Tvboy, que sembla representar aquella imatge dels dos presidents saludant-se.

P1160346 Faana per Swen 78  30, Carrers estrets, carrers de racons. Una façana pintada per Swen Smitchz, de Lleida.

P1160347 Arc 9 centenari fundacio 1084 1984 

31, Un arc de pas interior de muralla. Al damunt una placa commemora el 9è centenari de la fundació del poble. Les dates són 1084 – 1984. Quan es fundava Penelles, el sobirà a Catalunya era Berenguer Ramon II i es complien més de dos segles des de la independència, de fet, de Catalunya amb els descendents de Carlemany. Aragó tenia com a sobirà Pedro I; Lleó, Alfonso VI; Navarra, Sancho IV; i Castella (l’últim comtat que s’havia format feia un segle), a Sancho II. Totes eren nacions (o estats o regions) independents.

P1160349 54 Tope i Peon  32, En un carreró a la dreta (de la meva ruta) una gran pintura de natura morta, amb el seu afegit d’harmonia cromàtica i serenitat, és obra de Tope i Peón, de Lleida.

P1160350 Just al davant   

33, Just al davant, a l’altra paret, aquesta filigrana d’escriptura que no sé de qui és.

P1160351 76 Valenti Gubianas  34, En Valentí Gubianas, de Barcelona, amb el seu estil característic ha deixat a Penelles aquesta obra seva. És interessant revisar el seu blog: ‘valentigubianasescude.blogspot’.

P1160352 Colors de Penelles   35, Torno a ser al davant de l’exposició lliure i Informació. Aquí és on he tingut la sort de parlar amb l’Eloi Bergós. La pintura del carrer és del mateix poble de Penelles.

P1160354 22 faana cigonyes  36, La façana de l’entrada a la Informació presenta aquesta pintura de cigonyes obra de SSonjass, de Girona.

P1160357 53 BKfoxx  37, A dins, en angle i arraconada, aquesta gran pintura mural de Bkfoxx (d’Estats Units) i de Zeso WF (França).

P1160355 Germandat de Penelles  38, Just al davant, tota la façana té una pintura en colors pastel de l’artista Rosh 333, d’Alacant.

P1160353 Cinema Kursal Mon Devane 39, Pel carrer Gran hi ha el Cine Kursaal on, a la seva façana est, hi ha aquesta pintura de Mon Devane d’Ourense. Mon Devane és un dels artistes ourensans que més soroll estan fent; treballa amb creacions figuratives.

P1160358 Pel Ploma 77 

40, Una porta antiga, una pintura amb gràcia; és l’obra Pel i Ploma d’Ocor Lalala, de Lleida. Aquests grafittis fan pensar en la gran qualitat de molts dels artistes d’art urbà. Uns grafittis que no s’han de confondre amb els depredadors de les guixades, signatures i ratllades que tot embruten. Estem en un veritable museu d’art a l’aire lliure.

P1160359 42 Tope i Leon  41, Una llarga obra de cargols, potser perquè és un plat típic de la comarca. És obra en equip de Tope, Peón i Esclic, tots de Lleida.

P1160361 42 Tope i Leon  42, Un altra detall de l’obra, un altre cargol, aquest que potser treballa la terra.

P1160360 56 Kinmx  43, Des de la verda Irlanda va venir Kinmx per deixar constància del seu art a Penelles.

P1160362 61 Harry  44, En Harry James en canvi va venir de França i va deixar aquesta obra. Un veí, o potser un visitant, hi ha deixat el cotxe al davant. Però és evident que la gent del poble no poden veure castigat el seu sistema de vida per les pintures i per tant han de deixar el cotxe allà on l’han deixat sempre. El visitant, com jo, ja hem d’anar més en compte.

P1160363 33 Asu 45, També de França l’Asu ha vingut a deixar-nos una mostra de la seva visió. Costa de veure al final d’un passatge, però és ben bé un ull que ens observa.

P1160364 24 Treze  46, He anat sortint fins a unes naus. La dama de Treze, de Barcelona, fa companyia als palots de portar la fruita.

P1160366 36 Falc  47, A l’altra façana de l’Agrícola Perera hi ha aquest gran falcó. El podeu trobar a la carretera que surt cap a Castellserà i es veu en la direcció d’entrada a Penelles. És una obra de Etien & Snek, de França. A la web ‘etien.fr’ hi ha informació de la seva obra.

P1160365 72 gat 48, A prop no passa desapercebuda la llarga pintura acolorida de l’Oriol Arumí, de Lleida. Un gat a un costat...

P1160367 72 goset  49, ... i el gosset, està a l’altra banda de l’arbre. A la web ‘oriolarumi’ podreu veure una bona selecció dels seus murals.

P1160368 Noies indiquen el cam 3 

50, Per la sortida del poble en direcció sud, la carretera que va a buscar la C-53, hi ha dues pintures més. Aquesta que es veu en direcció d’entrada a Penelles i sembla presentar unes noies que saluden als visitants. És obra d’Amaia Arrazola, de Barcelona. Amaia va passar la infantesa a Gasteiz , però va ser a París on va descobrir el que de veritat li agradava: el dibuix i la creativitat com a forma de vida.

P1160369 Guineu 

51, Aquesta és la última fotografia que vaig fer. La guineu, en rajoles vidriades, està a la granja de Cal Menàrguens i és obra de Run & Ignasi Rosés, de Barcelona. Així acabo aquesta visita. Ha estat fantàstic gaudir de les obres dels artistes que han vingut de diferents llocs de Catalunya, Espanya, França, Alemanya, Portugal, Anglaterra, Itàlia, Japó, els Estats Units, Equador, Canadà… Una idea extraordinària, senyor alcalde!

 Per arrodonir el dia, si no podeu dinar al poble, només cal visitar el Castell del Remei, a pocs quilòmetres del poble. És una finca històrica dedicada a la viticultura. Havia estat una colònia agrícola, una de les més importants de Catalunya. Podeu fer una visita guiada al celler o comprar el vi de la finca a la botiga. Hi ha un castell construït a finals del segle XIX (aquest no es visita), un santuari molt bonic i un estany. El restaurant de la finca té solera i és molt conegut. L’encertareu si demaneu cargols!

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-a-peu/penelles-grafitti-art-urba-gargar-festival-27716310