(Osona) Ruta 1588 el 19/06/2024; 10 km; +220 -220; 4 hores.     Excursió organitzada amb el següent itinerari: Bojons, Riera Major, Sant Feliu de Planeses.    Participants: Josep C, Mireille, Peter, Carme R, Ramon C, Miquel i Narcís.   Tipus de sortida: circular;  Dificultat: fàcil.

 cmapa1588  cperfil1588

 

FA ANYS:  El mas de la Verneda consta del 1440.

DSCF0002 Inici Bojons    Comencem al petit nucli de Bojons, que forma part de Sant Sadurní d’Osormort. Diuen que Bojons prové de ‘Bujons’, un patronímic, però he trobat que consta esmentat el 947 com a ‘Boxos’, per tant potser realment prové de l’arbust ‘boix’.

DSCF0003 Camping    Anem en direcció oest en direcció al càmping Molí de Bojons, un càmping familiar dins de bosc que, avui, sembla tancat.

DSCF0009 Riera Major    Arribem al Molí de Bojons, al costat de la Riera Major. Aquest molí hidràulic, del segle XVIII, probablement coincideix amb el mas que hi havia l’any 1553 en aquest mateix punt de pas.

DSCF0012 Pont    Una foto del bonic, i estret, pont romànic de Bojons. És un pont de pedra d'un arc de mig punt que salva la riera major de Sant Sadurní d'Osomort, afluent per la dreta del Ter. No sembla que fos de pas de carros ja que no ho permet la seva amplada.

DSCF0015 Aigua al fi   La riera porta aigua. Fa un mes que va plovent. És agradable veure aigua a les rieres després de tres anys de sequera.

DSCF0021 Vistes Tavertet    Caminem entre bosc, amb ombra, però també tenim vistes, com aquestes dels cingles de Tavertet.

DSCF0024 Terres Roges    En els espais amples, destaca el terreny vermellós. Em fa l’efecte que deu ser de granit rogenc. El granit és una roca de tipus Ígnia. Les roques ígnies o magmàtiques son aquelles que es formen quan el magma es refreda i es solidifica.

DSCF0029 Endavant    Generalment serà una caminada per pista molt agradable.

DSCF0030 St Feliu Planeses    Arribem, 4,7 quilòmetres després d’haver començat, a l’ermita de Sant Feliu de Planeses. Es troba situada dins l’antic terme del castell de Sant Llorenç, que posteriorment fou substituït pel de Meda, al lloc dit Planeses. Sempre ha estat una església sufragània.

DSCF0041 Mas 1    El mas alterós al seu costat. Sembla que ocupa el lloc de l’antiga fortalesa de Planeses, anomenada ja el 1440 casal de la Verneda.

DSCF0036 Mas Planeses 2    Presenta una magnífica façana molt ben mantinguda.

DSCF0042 Cam i bassals    Uns 20’ després la ruta es desvia a l’esquerra, per un camí, amb alguns bassals, que ens animen una mica la caminada.

DSCF0049 Sender    Al final tornarem un altre cop al punt on hem començat, per tal d’anar a dinar i tornar. Aquí s’acaba l’excursió a peu. Cal dir, però, que un aspecte interessant de les excursions és que alliberen l’espai de comunicació. De tornada en el cotxe es parlen de moltes coses. 

NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/1588-bojons-sant-feliu-planeses-175020999

Aquí, una altra crònica anterior per la comarca: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/osona/897-coll-formic-font-sant-miquel-dels-sants-coll-tres-creus-sant-segimon