(Galicia) Ruta 1575 el 5/05/2024; 1 km; +22 -22; 0,5 hores.    Visita organitzada amb el següent itinerari: Vila de Bares, far Estaca de Bares.    Tipus de sortida: anada i tornada Dificultat: muy fàcil. 

 cmapa1575  cperfil1575

FA ANYS:  Els antecedents del Far de Bares són del 1846.

P1020651    He aparcat en un aparcament pensat pels cotxes molt a prop del far que vull visitar. Per tant, una visita molt curta. El territori que he deixat a la dreta, segons el mapa, duu el nom de Muíños. He buscat informació i he trobat que el nom prové de l’existència de varis molins, però és que es calcula que per tota la geografia gallega n’hi havia moltíssims. De fet, s'estima que a principis del segle XIX hi havia a Galícia entre 8.000 i 10.000 molins que funcionaven amb força hidràulica.

P1020652    L’edificació del far es veu immediatament al final de la recta carretera. Estem a la punta de l'Estaca de Bares. Es tracta del punt més al nord de la península Ibèrica i les seves coordenades són: latitud 43° 47′ 24″ Nord i longitud 07° 41′ 18″ W. Es troba entre les ries d'Ortigueira i d'O Barqueiro Forma part dels municipis de Mañón i Ortigueira (província de la Corunya). Per convenció a l'est d'aquest cap comença la mar Cantàbrica i a l'oest i el nord es considera que hi ha l'oceà Atlàntic.

P1020653    Els seus antecedents històrics daten de l'any 1846 quan Pedro Juan de Zulueta, resident a Londres, i el Ministre Plenipontenciari d'Anglaterra van enviar una proposició a l'administració espanyola sol·licitant l'establiment de dos nous fars, un a Finisterre i l'altre a Cap Ortegal. Consultada l'opinió de mariners i pràctics, es va trobar preferible l'opció d'Estaca de Bares. Va entrar en funcionament l’any 1850.

P1020655    Als voltants d’aquest cap granític proliferen el llobarro, la barbada i el sarg, però sobretot aquell crustaci hermafrodita les larves del qual són arrossegades pel corrent fins que aconsegueixen aferrar-se a una roca, a base dels seus peduncles. Parlem, naturalment, del percebe. A terra, diuen, deambulen també rèptils com l'escurçó i sobrevolen gavines, pit-rojos, merles i pardals, mentre als penya-segats nidifiquen corbs marins i falcons pelegrins, i és que gràcies a la seva ubicació, l'Estaca constitueix una etapa obligatòria per a centenars d'aus migratòries. Per això, no és estrany que la Xunta de Galícia decidís construir, a les proximitats del que va ser la base americana de comunicacions (que havia estat a prop), un Observatori Ornitològic que rep a l'any la visita de gran nombre d'especialistes en la matèria.

P1020658    Curiosament l’edificació que és la base del far està situada en un lleuger espai més baix envoltat de petits turons de poca alçada en direcció a mar, que li fan de protecció. A mida que camino en direcció al nord, a l’extrem de la Punta, el far va quedant amagat fins que només es veu d’extrem superior amb la llanterna.

P1020659    Una vista de la costa sobre el mar blau; el Cantàbric.  Estem a l’extrem septentrional de la Serra da Faladoira, que arriba a la vora del mar formant penya-segats d’altitud mitjana de 87m, oscil·lant entre 0 i 209 mts al semàfor de Bares. El 1933, sota el Govern de la República, la zona més del nord del cap, va ser declarada Lloc Natural d’Interès Nacional. Des de l’any 2001 l'espai està inclòs com a Zona d’Especial Conservació a la Xarxa Natura 2000.

P1020660    L'original i antic semàfor de Bares enviava avisos i rebia missatges dels vaixells usant un joc de banderes, mitjançant el codi internacional de senyals, però actualment, a més, les seves instal·lacions sembla que disposen d’un petit hotel on s’hi pot dormir.

P1020661    Un lloc proper per visitar i prendre un refresc és Porto de Bares (o Coído de Bares), encara que sigui perquè és el port més antic de Galícia dels que estan en actiu, així com del dic més antic de la Península Ibèrica. El seu origen incert ha atret l'atenció de nombrosos investigadors, i fins i tot hi ha teories que en defensen la construcció anterior a l'època romana.

Be, i aquí acaba aquesta curta caminada visita a un far del que sempre jo en sentia parlar quan per la radio (quan encara no hi havia televisió) parlaven del temps.

NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/1575-galicia-vila-de-bares-far-estaca-de-bares-171067838

Aquí, una altra crònica posterior d’aquest viatge: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/espanya/galicia/1336-1576-galicia-far-cabo-ortegal