(Galícia) Ruta 1576 el 00/00/2024; 1,9 km; +100 -100; 1 hores.    Visita organitzada amb el següent itinerari: Far Ortegal.     Tipus de sortida: anada i tornada;  Dificultat: molt fàcil, passeig.

 cmapa1576  cperfil1576

FA ANYS:  El far es va projectar el 1982.

P1020662    Ja que he aparcat al costat mateix del far i que les vistes són extraordinàries, he optat per caminar carretera enrere i amunt per tal de, després, anar tornant i així gaudir de les vistes mentre m’anava apropant al far.

P1020670   El vehicle s’ha quedat a uns 90 metres d’altitud i camino amunt fins a un revolt des del que no es veu el far i on hi ha una roca en forma agulla, com una gran fita. Estic a 182 metres i ara començaré a baixar. Aprofito per dir que el poble més proper és Cariño. Però no ens confonguem l’origen etimològic del nom no te res a veure amb l’amor. Prové del terme pre-llatí “kar” amb el significat de ‘pedra, roca’.

P1020666   La mirada en direcció est ofereix un panorama màgic dels núvols i dels raigs del sol. La costa que es veu és la de la Punta d’Estaca de Bares. Ahir hi vaig ser. Avui he avançat uns quilòmetres més en direcció a l’oest.

P1020671   Per sobre meu, a l’esquerra, les roques trencades i irregulars semblen observar el meu pas. Aquest promontori és molt més alt que el d’ahir; al cim el nom és Pico Gargacido (349 metres). La carretera ha de baixar per trobar el replà més proper al mar on hi van construir el far. Un far massa enlairat corre el risc que en casos de boira densa, els vaixells no puguin veure la seva llum.

P1020668    Les vistes són magnífiques i ja començo a veure el far, allà baix. A partir d’ara em farà aquell efecte il·lusionant d’observar com el teu objectiu es va apropant. Cabo Ortegal està a la província de A Coruña. I no tenim massa lluny la població important de Ferrol. Potser convé explicar, per als no gallecs, que “Ferrol va deixar de cognomar-se “del Caudillo” el 1982. El 2018 “la ciutat natal de Francisco Franco va decidir retirar tots els símbols franquistes i, davant la imminent exhumació de la tomba del dictador al ‘Valle de los Caídos’, l'Ajuntament de Ferrol va acordar revocar el regal d'una tomba que el consistori va fer el 1967, en plena dictadura, a la família del dictador” (‘elperiodico.com’).

P1020663    El bonic color groc viu de la gatosa cobreix els pendents d’aquestes roques abruptes. Val a dir que aquest arbust s'ha utilitzat en algunes zones per alimentar els cavalls i altres ramats i és una planta adaptada a la fixació del nitrogen en el sòl.

P1020664 Gatosa europea   De la gatosa europea (“Ulex europaeus”) es pot afegir que a la península Ibèrica hi ha la major part de les espècies del gènere Ulex, però als Països Catalans només n'hi trobem dues i concretament la “europea” només es troba a la Vall d’Aran i molt escassa. La seva distribució és bàsicament atlàntica i, en general, sobre sòls silicis degradats. Nativa d’Europa Occidental, ràpidament rebrota després dels incendis forestals i pot arribar als 30 anys.

IMG 2717    Segueixo avall, gaudint de les vistes des d’aquest extraordinari mirador. Estic molt a prop de l’aparcament i del far que, allà al davant, m’espera tranquil, sempre amb la mirada del seu ull posada en l’horitzó marítim.

P1020672   I ja hi soc. És el far del Cabo Ortegal. De fet, és una senzilla torre cilíndrica però situada en un entorn de gran valor paisatgístic. Es va projectar el 1982 i es va acabar de construir el 1984. La torre te 3 m de diàmetre i quasi 13 m d'alçada.

P1020673   La porta, lògicament tancada, que hi permet l’accés és plena d’etiquetes de vinil que antics visitants hi ha deixat. També hi ha un parell de signatures dels depredadors del rotulador. Entre totes em quedo amb la imatge de l’etiqueta que diu “Aquí tamén se fala galego”; és bo que ho diguin, és bo que se sàpiga i com li deia a un senyor gallec que vaig trobar anant a Illa Pancha, és bo que es parli i li vaig demanar que m’hi parlés, en gallec. No és gaire difícil d’entendre’l, només cal voluntat i respecte.

P1020674   Un rètol blau destaca: “No hi ha res tan valuós en l’interior d’aquest senyal marítim com la vida dels navegants i pescadors que depèn del seu bon funcionament. Respecteu les instal·lacions”.

P1020683   Una altra foto del far, per la qual he programat la càmera.

P1020677   Aquests illots són els “Aguillóns”: Insua Maior, Os Esqueiros i Cabalo Xoán. Recordem als no gallecs que Galícia te més de 2,8 milions d’habitants. La llengua gallega (gallec) pertany a la família de les llengües romàniques, com el francès o el català, i és el resultat de l'evolució del llatí introduït pels romans al nord-oest de la Península Ibèrica. Des del segle IX, la llengua parlada en aquesta àrea era tan diferent que podem considerar l'existència de dues llengües: el llatí i el gallec. El document literari més antic que coneixem actualment és la cantiga satírica "Ora faç ost'o senhor de Navarra", escrita a finals del segle XII per Joam Soares de Pavia. Aquest va ser el període més brillant de la literatura gallega.

P1020680   A la banda de ponent la costa és també molt abrupta amb les puntes de Cova, Pedregosa i Tiñosa, entre d’altres.

P1020681   Un rètol reivindica que aquí és on hi ha el que en diu el Km 0, la divisió entre l’Atlàntic i el Cantàbric. És una discussió que mantenen entre aquesta punta i la d’Estaca de Bares.

NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/1576-galicia-far-cabo-ortegal-171808469

Aquí, una altra crònica anterior per la comarca: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/espanya/galicia/1337-1577-galicia-santo-andre-de-teixido