(Ports de Morella/ Maestrat) Ruta el 21/05/2016; 21 km; +900 -400; 9 hores.   Excursió organitzada per el Grup de caminants del camí.org amb el següent itinerari: Catí, roure de les Berrugues, Empriu, Nevera Regatxols, Ares del Maestrat.    Participants: 17 membres més els guies Ramon Martí i Joan Andreu.   Tipus de sortida: travessa lineal; Dificultat: moderat (a tenir en compte la distància, el sol i un tram per zona de bous).

 

 mapa  mperfil

FA ANYS: Quan va néixer el roure de les Berrugues el sobirà de Catalunya, Aragó i València era Jaume II. També era rei de Sicília. 

P1060579 Inici 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avui comencem la primera etapa que fem nosaltres del Camí. El Camí és una ruta de senderisme cultural que, amb un traçat continu, enllaça camins i rutes existents per totes les comarques i illes de parla catalana i permet conèixer la cultura, la història, el paisatge i la gent de cada terra. El nostre inici és a Catí en terres valencianes.

Cal ressaltar que, històricament tant Morella com aquests territoris (excepte Vilafranca) mai no han format part del Maestrat, com modernament s'ha pretès en ocasions atribuir. El castell de Morella i els seus territoris quan en 1317 es va crear l'Orde de Montesa van continuar sent de pertinença reial i mai no van formar part del Maestrat del que la capital va ser primer Cervera del Maestrat i després Sant Mateu. Històricament, per tant, Catí forma part de la comarca dels Ports de Morella, tot i que els mapes actuals l'inclouen a la comarca de l'Alt Maestrat.

P1060582 llotja   Passem pel davant de la Llotja, mercat d’origen medieval. Són un poc confusos els orígens de Catí. Etimològicament la majoria opinen que deriva de la paraula llatina "catinus" (conca, bací, gibrell). En català, el nom de l'atuell es va convertir en una denominació geogràfica passant per la idea de "conca d'aigües". Els noms de la zona nord de Catalunya han sonoritzat la -t- llatina en -d- fenomen que no s'ha produït en el topònims de Mallorca i del País Valencià.

 P1060585 El Cam

A la sortida del poble trobem un primer senyal de “El Camí”. Dues “C” vermelles que indiquen la direcció don es ve i la que s’ha d’anar. En aquest cas la C de sota està oberta per la direcció d’on venim, mentre que la C de sobre té l‘obertura cap on hem d’anar (esquerra). El Camí és un projecte col·laboratiu que es va iniciar el 2003 i compta amb uns 4750 km. Tota la informació es pot trobar a la web http://www.elcami.cat/. En paraules de Pau Fabregat Beltran (a La Veu) el Maestrat (o aquesta part dels Ports) “Som un territori molt preuat pels seus valors culturals, lingüístics, naturals, patrimonials, però desconegut per a la majoria de la societat valenciana”.

P1060587 Una gran snia  Hem sortit en direcció sud, per després orientar-nos cap a ponent. Aquí passem prop d’una sínia que permetia obtenir l’aigua subterrània de sota de la rambla. En Pau Fabregat segueix dient que “Som el país de l'oliva, de l'ametla, de la carrasca, de la garrofera. Som una terra amb molts matisos que ens dóna productes de primeríssima qualitat: pataques, tòfones, ametles, bolets, avellanes, oli, licors, carxofes, tomates de penjar. Som un territori prehistòric habitat pels ancestres dels barrancs de la Valltorta, de Gasulla i de la Saltadora; i històric, hereu del pas de diverses civilitzacions que van deixar llavor. Som una comarca extensa, que comprén des del Penyagolosa fins al port de Vinaròs, des de Rossell fins a Vilanova d'Alcolea, des d'Ares i Atzeneta fins a Alcalà de Xivert”.

P1060589 Grup i cim de la Nevera  Seguim endavant, avui en aquesta etapa que serà molt llarga (més de 20km) i en aquest primer tram que acaba ascendint més de 600 metres. Al davant tenim la serra que es forma en el Puig de la Nevera.

P1060595 Cingles calcris  A mida que pugem més ens apropem als cingles trencats de pedra calcària.

P1060599 Comptador dovelles  Abans d’arribar al roure de les Berrugues, al que se li calcula una edat de 700 anys, un mur fraccionat i abandonat ens indica un antic comptador d’ovelles.

P1060602 Roure de les Berrugues 700 anys 

Al roure ens aturem per menjar una mica ja que avui la jornada serà llarga. Probablement aquest roure va començar a créixer el 1300 quan el sobirà del Principat de Catalunya i rei de València, Aragó i Sicília era Jaume II, nét de Pere el Gran i besnét de Jaume I, el Conqueridor. Cal destacar que la decisió d’expansió cap a la mediterrània havia estat de Jaume I, amb la conquesta de Mallorca i que després el rei Pere II, El Gran, es va trobar davant d’uns fets inevitables que el van portar a la conquesta de Sicília, enfrontat al papat i al regne de França. Jaume II, com a fill de Pere i de Constança de Sicília, va heretar el tron sicilià (que suposava també el regne de Calàbria, tot el sud de la península italiana).

Aquell any, 1300, era reina de Navarra Juana I i de Lleó i Castella Fernando IV que va viure un govern ple de guerres i revoltes. Les nacions navarresa i castellana-leonesa tenien les seves pròpies tradicions i constitucions, de la mateixa manera que passava a València, Aragó, Catalunya i Mallorca. Per tant, tots eren nacions independents.

P1060609 Tram de bous 

La ruta, on en alguns trams costa trobar els senyals, segueix endavant (no hi ha problema seguint el track del gps). Passada la collada de l’Empriu el camí ja no puja més, encara que anirà fent pujades i baixades. Més endavant, passada la carretera de la Belluga al Mas de la Tosca, anirem passant per camps amb tanques que obrirem i cal tornar a deixar tancades, ja que és terreny de bestiar. També convindrà estar molt atents (i procurar anar en grup) ja que hi ha alguna finca amb bous braus.

P1060612 Safareig llevador  Uns 7 quilòmetres més endavant, sempre cap a ponent, arribem a un edifici dit Llavador i que els catalans del Principat en diem safareig i per tant tenia la mateixa funció per fer-hi la bugada. Aquí hi ha un alberg o refugi municipal i el camí que puja fins a la Nevera de Regatxols (pou de gel) restaurada i magnífica.

P1060616 Interior nevera 

Pugem amunt per un bonic camí fins a la nevera on la guia ens explicarà el funcionament. L’interior de l’edifici era la casa de l’encarregat de la nevera i a la part de sota era on s’hi conservava la neu compactada.

P1060623 Final a Ares  Després seguim el camí cap a Ares, ja prou cansats, amb una bonica vista del poble i de la roca dalt de la qual hi havia el castell.

P1060572 Ares plaa 

A la plaça Major hi ha l’hotel d’Ares on dormirem. Ares està situat a 1195 metres d’altitud, al peu mateix de la Mola d’Ares (1318m). Una poble envoltat d’un relleu molt abrupte ple de barrancs i moles. La temperatura, ara que hi arribem és agradable, però és un territori d’extrems. A l’hivern la temperatura es posa sobre els -10ºC i a l’estiu pot arribar a +30ºC. És la segona població més alta del País Valencià. La que està a més altura és Vistabella del Maestrat, que es troba a 1249m.

P1060574 Esglsia 

L’església té una bonica portalada amb grans columnes d’una sola peça. És l’església de l’Assumpció, que data del segle XVIII i presenta la façana barroca que podem veure. Va resultar cremada l’anterior per les tropes borbòniques de Felipe V l’any 1707 i es va refer el 1717. Però Felipe V, avantpassat del rei actual (que també es diu Felipe), no només va cremar l’església, també va fer una cosa molt pitjor: va redactar el Decret de Nova Planta pel qual, incomplint els juraments anteriors, va esborrar les constitucions valencianes ( i també, per altres decrets semblants, les catalanes, aragoneses i mallorquines).

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13415005