(Salzkammergut) Ruta el 20/05/2019; 5 km; +110 -110; 3 hores.   Excursió organitzada per Caminants Barcelona amb el següent itinerari: Schonau am Konigsee, Konigsee, Obersee, Sankt Bartholoma, Salet.   Participants: 51 membres del grup.  Tipus de sortida: anada i tornada al mateix punt; Dificultat: fàcil.

 1124mapa  1124mperfil

 FA ANYS: Ara fa quasi 90 anys que la política a Àustria es va radicalitzar i varis grups de la dreta ultra i grups militars van donar suport a Engelbert Dollfuss com a canceller.

DSC01899 Inici a Konigsee  En un dia plujós comencem a caminar a Konigsee, però primer anem a l’embarcador perquè en vaixell ens traslladin al punt on realment començarà l’excursió (la que figura al track). Realment és una excursió d’un dia, comptant amb els desplaçaments amb vaixell i les visites.

DSC01900 Vaixell pel Konigsee i Obersee  La barca, o millor dit el vaixell (encara que petit), es va omplint i així deixarem el poble de Königssee. Avui ens hem endinsat dins d’Alemanya on és la població de Schönau am Königssee, dins del districte de Berchtesgadener Land. Estem dins de l’estat de Baviera, molt a prop de la frontera amb Àustria.

DSC01902 En marxa 1  A punt de marxa, com a turistes feliços. El nom de Königssee significa el ‘llac del rei’. És un gran llac amb 5200 km2 de superfície i amb una fondària màxima de 190 metres. Com tants altres és d’origen glacial.

DSC01901 En marxa 2 

Salpem i seguim primer el gran llac de Königsee. Aquest llac està considerat el d’aigües més pures d’Alemanya i per aquesta raó, des del 1909, només hi poden navegar embarcacions amb motor elèctric o a pedals. Durant el trajecte, el vaixell s’atura i el pilot toca la trompeta per mostrar com l’eco retorna de lluny el mateix so.

DSC01908 Muntanyes 

Arriba un moment que el llac s’estreny. Després segueix i s’obra com si fos un altre llac. Deixem enrere el lloc de Sankt Bartholomä, que visitarem quan tornem. Estem a l’extrem sud-est d’Alemanya. Ja formava part de l’Alemanya de l’Oest. La reunificació amb l’Alemanya de l’Est és va produir el dia 3 d’octubre de 1990, ara fa uns 29 anys, després de les eleccions lliures i de les negociacions que van començar el 18 de març del mateix any.

DSC01912 Inici caminada 

Arribem al petit desembarcador de Salet, una platja senzilla, tranquil·la i magnífica... i avui plujosa. No sé el significat de 'Salet', ni origen del terme, però he trobat que es deia Salet (Salaethus) un militar espartà que va formar part de la revolta de Mitilene contra Atenes el 427 aC. Estic molt segur que no té res a veure amb aquest embarcador on ens aturem, però he aprés una cosa nova.

DSC01913 Wildalrotenkopf 2517m  Faig una foto del Wildalrotenkopf, una muntanya de 1682 metres, just quan comencem a fer camí endavant en direcció sud-est. Avui serà una excursió d’anada i tornada per un camí evident, planera i amb una pujada al final. Probablement el nom de la muntanya deriva de ‘Totenkopf’ que es tradueix literalment com ‘cap de mort’ i s’utilitza com a símbol de ‘crani i ossos creuats’, que ja es feia servir antigament per la pirateria.

DSC01914 Nationalpark Berchtesgaden  Un cartell ens deixa clar que estem al parc nacional Berchtesgaden. És l’únic parc nacional alemany als Alps i va ser fundat el 1978. Des d’aquell any els hi agrada dir que la natura no ha estat tocada i que suposa una reserva del passat per les futures generacions.

DSC01917 Refugi Saletbach 

El camí, un sender ample, passa pel costat del refugi Saletbach, que pren el nom del mateix riu que omple el llac. Al principi parlàvem de Dolfuss: l’any 1933 es va produir una sessió convulsa al Parlament, després de diverses vagues obreres. Dollfuss va dir que governaria sense el parlament i a partir d’aquell moment socialistes i socialdemòcrates van ser gradualment il·legalitzats. Es va produir un intent de cop d’estat i seguidament dirigents socialdemòcrates van ser executats. L’oposició antifeixista es va transformar en moviment clandestí. Dollfuss, un home que rebia el suport del dictador Mussolini, va morir el 1934 en el context d’un fallit cop d’estat.

DSC01919 Ruta endavant 

Seguim la ruta endavant, mentre la pluja ens cau mandrosa. Només un apunt final: el 12 de març de 1938 l’exèrcit de Hitler va creuar la frontera i va ocupar Àustria en l’operació ‘Anchluss’ (annexió). El país va passar a formar part d’una gran Alemanya. I un altre punt afegit, per tenir perspectiva històrica: el dia 24 de maig “La mesa del Congrés espanyol ha decidit suspendre, l'últim dia de campanya, els diputats presos Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez”. Aquests polítics havien estat votats i elegits democràticament i estan en presó preventiva. Hi ha qui diu que si van poder presentar-se a unes eleccions, no s’entén que ara els suspenguin. D’aquesta suspensió se’n deriva que queda alterada la representació a la càmera. I la gent que els va votar: els seus vots ara han quedat anul·lats? Hi ha qui es pregunta: això és legal en una democràcia?

DSC01920 Saletbach  Un riu ens deixa la seva remor abundant a les orelles mentre passem.

DSC01923 Cbana Obersee  Arribem a un altre llac, el Obersee (que significa llac superior) i aquí hi ha una petita cabana de fusta.

DSC01925 Comencen escales  Aviat el camí s’enfila a la roca i comencen les escales. Són els vessants del nord-est, molt verticals, del Halskopfl (1718m) (Halsk significa ‘collar’).

DSC01927 Amunt  Camí amunt, les roques trencades i els ferros travessers ajuden a evitar les relliscades. Però cal anar en compte.

DSC01928 Cabana Fischunkel  Ja veiem la cabana de Fischunkel, que és el nom que rep la plana o platja de l’extrem sud-est del llac. Fins a la cabana hi ha uns 2,5 quilòmetres.

DSC01921 Tornem  ultim  Abans de la cabana ja he tornat. Ara ja anem baixant i caminant pel camí planer en direcció a l’embarcador de Salet.

DSC01934 Tornem a St Bartholoma  Només cal esperar uns quinze minuts i amb la barca, els que hi estem, anem fins a Sankt Bartholomä. Aquest embarcador, a la riba oest del Königssee, està a 8 quilòmetres de Schönau, el punt des d’on hem sortit al matí i on després hi hem de tornar. El conjunt de l'església i l'antic pavelló de caça, que es troba davant de l'imponent paret oriental de Watzmann, és un bon motiu per aturar-nos. L'església és molt visible per la seva teulada de cúpula vermella, també és notable la forma diferent de les dues torres.

DSC01936 Interior 

Una foto de l’interior d’aquesta senzilla església. El primer monjo, el jove Horburg (cofundador dels cànons de Berchtesgadener) va acabar amb un culte de fonts paganes cap a 1134; a prop s’hi va construir una església dedicada a la Santa Trinitat i a la Santíssima Verge Maria. L’edifici circular de l’oest data de 1733 i connecta l'església amb el pavelló de caça (avui és un restaurant). La nau del segle XII, de dos pisos, està tancada pels dos edificis circulars. L’any 1522 el patrocini va canviar i sant Bartomeu, patró dels pastors es va convertir en el titular de l'església.

PHOTO-2019-05-20-15-04-57 Un altra cop al vaixell i cap al final de la sortida.

DSC01938 Finalment a Konigsee  Finalment tornem a estar a Königssee i la pluja sembla que ens vol donar el punt final d’aquesta excursió. Així acabem com hem començat.

 

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/schonau-am-konigsee-konigsee-obersee-sankt-bartholoma-salet-36892220