(Alta Cerdanya) Ruta 1457 el 9/09/2022; 7 km; +120 -120; 2,5 hores.    Excursió organitzada amb el següent itinerari: La Calma, Mollera dels Clots, Refugi La Calma.   Participants: Maria G i Miquel.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 cmapa1457  cperfil1457

FA ANYS: L’any 1937 es va inaugurar l’estació d’esquí de Font Romeu.

DSC08195 Hem dormit a lestaci   Comencem a caminar des d’un dels llocs d’aparcaments dels remuntadors del Pla de la Calma. Estem a la zona de Font-romeu, Odelló i Vià, una comuna catalana, a la comarca de la Cerdanya. Administrativament, pertany a l'Estat francès, des del Tractat dels Pirineus.

DSC08196 Remuntadors   Hem dormit a prop dels remuntadors de La Pradella, que permet accedir a l’indret del Roc de la Calma. Comencem a caminar en direcció ponent des del telecadira.

DSC08202 Lepiotes

   Pel camí es poden veure uns quants bolets bonics com aquest. Em sembla que és un pixacà barbut (“Coprinus cornatus”), també conegut com bolet de tinta. El barret és primer paraboloide, després campanulat i finalment estès. He llegit a ‘bolets.info’ que és un bolet comestible quan és jove, abans que no s'ennegreixi, i força buscat. Però jo no me’l menjaria si no vaig amb algú expert. Amb els bolets cal saber-ne molt i no és el meu cas. Així que feu un cas relatiu al que jo explico i consulteu a un especialista.

DSC08203 Rierols   Cal seguir les suaus ondulacions dels prats amb boscos i petits rierols que baixen de la part alta de la Calma, de l’estació de Font Romeu. Diguem que si el primer remuntador al país francès es va instal·lar a Chamonix el 1930, el segon va ser aquest de Font Romeu a l'Alta Cerdanya l’any 1937.

DSC08204 Seguint les raquetes

   La ruta que estem seguint em sembla que és la que fan els que practiquen raquetes a l’hivern. Hi trobarem, en la nostra ruta nombrosos afloraments, agrupats o dispersos de blocs granítics, sovint de formes arrodonides i erosionades. Afegim, de Font Romeu, que el gran lingüista Joan Coromines explica en el seu Onomasticon Cataloniæ que Font-romeu prové de ‘Fontem romaeum,’ literalment font pelegrina, en referència a la devoció popular cap al santuari existent.

DSC08207 Zona Carlit   A nord-oest tenim els magnífics cims de l’entorn del Carlit.

Dfoto mapa Carlit   Un mapa detallat ens permet descobrir que, només les suaus elevacions de La Calma i la Vall d’Angostrina ens separen del territori del Carlit, els Perics i les Bulloses.

DSC08208 La dona de pedra

   Pels prats planers ens dirigim a sempre a oest. Trobem una pista que ens apropa a una estructura curiosa de roques que formen una escultura que tant pot ser una dona com un pitufet. Per perspectiva històrica, recordem que aquell 1937 Itàlia va abandonar la Societat de Nacions. Dos anys abans, un plebiscit sobre el Sarre va resultar favorable a Alemanya i França va restituir el territori.

DSC08210 Cavalls pasturant   Pels voltants pasturen magnífics cavalls. Ara passarem un suau collet (quasi no ho sembla) per anar al refugi.

DSC08211 Refugi de la Calma 2110m   Efectivament trobem el refugi a 2117 metres, després de passar l’inapreciable collet. És el refugi de la Calma, però em fa l’efecte que si be originalment devia haver estat una cabana de pastor i refugi per excursionistes, actualment deu ser un bar restaurant que obre només a l’hivern pels esquiadors.

DSC08213 Retol A prop del refugi hi ha un pal indicador i es veu la pista que davalla suaument: és el retorn a l’aparcament de la Mollera dels Clots.

DSC08214  Pic dels Moros 2137m   Ara retornem en direcció est. Allà al davant tenim el Pic dels Moros (2137m), molt aplanat. Imagino que l’erosió i el gel van fer molta feina.

DSC08219 Terre de Jeux

      Pel camí, al costat de la pista, un element de publicitat del projecte Terre de Jeux 2024, on la foto m’ha quedat torta (és el que passa quan no portes trípode). Això de Terre de Jeux 2024 sembla que és projecte de Paris pensat per promoure l’esport i les olimpíades. Parlàvem del Tractat dels Pirineus, doncs sabem que va ser signat el novembre del 1659 per part dels representants de Felip IV de Castella i els de Lluís XIV de França, a l'illa dels Faisans, per posar fi a la Guerra dels Trenta Anys. Tractat signat pel monarca castellà d’esquena i en contra de les institucions de Catalunya. Aquella signatura va dividir Catalunya i vam perdre les comarques del nord (Catalunya Nord), tot incomplint i traint les Constitucions catalanes vigents, que havia jurat defensar.

DSC08218 Cabana

   Estem en terrenys de prats de pastura i per tant hi ha alguna cabana de pastor, com la que veiem al costat. Felipe IV va regalar les comarques catalanes del nord al rei francès per acabar amb una guerra que no tenia res a veure amb Catalunya. No sé que pensarien els espanyols si algun govern o monarca hagués regalat Ceuta i Melilla i part d’Andalusia al rei marroquí. Potser els andalusos també reclamarien la independència d’Espanya.

DSC08220 Mirant al sur cap a Puigmal i Bastiments      Mirant cap el sud, on les boires amaguen la serra del Puigmal i del Bastiments. Seguim el camí cap a la Mollera dels Clots. Del mot “mollera” podem dir que prové de l'adjectiu llatí ‘mollis’ (tou, suau, fluix), del qual també deriven paraules com moll, mollar o molla.

DSC08222 Colette Besson  Ja estem acabant i una gran roca té una placa en record de Colette Besson que va ser una atleta francesa la guanyadora sorpresa dels 400 m als Jocs Olímpics d'estiu de 1968 a la Ciutat de Mèxic.  

DSC08223 Final

   Finalment tornem a ser al costat de la camper. L’excursió s’ha acabat. Per cert, una curiositat de fa quasi exactament 324 anys: el 5 de setembre de 1698 el rei Pere I de Rússia, volent modernitzar el seu país, va dictar la prohibició de les barbes, que considerava un signe conservador. Com que no se’n va sortir va imposar un impost: si un barbut no podia demostrar que havia pagat, la policia li tallava la barba (revista ‘Sàpiens’).

NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/1457-font-romeu-la-calma-mollera-dels-clots-refugi-la-calma-113737221

Una altra crònica des de Les Bulloses: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/franca/1045-alta-cerdanya-llac-les-bulloses-vall-de-la-grava-riu-tet-llac-del-raco