Muntanyes maleïdes, Pep Coll

muntanyeesmaleides          Editorial Empúries (2002)

 Després d’inacabables giragonses costa amunt, a dreta i a esquerra, arribo a les primeres roques que flanquegen el portell pel cantó de l’obaga”.  

Així comença Pep Coll el seu viatge per la fantasia i l’humor dels habitants de les valls pirinenques. De les boques esdentegades dels últims vells del Pirineu, l’autor ha escoltat més de cent cinquanta històries fabuloses d’esllevissades de neu i de barrancades de fang, d’homes llop, de morts que tornen de l’altre món i de vius que emigren cap a les ciutats.

Pep Coll ens ofereix aquest viatge al·lucinant a l’antiga Arcàdia dels pirinencs, al paradís turístic d’avui, a l’autèntic infern de les Muntanyes Maleïdes. Però no penseu, no es tracta d’un llibre de “muntanya”, de fet és un recull de llegendes i històries que tracten d’óssos, de llops, de dones, de serps, d’encantades, de bruixes i fins i tot de minairons.

En Pep Coll és un fantàstic notari d’aquelles històries que convé conservar en paper, ja que el transcurs del temps pot acabar esborrant la tradició oral.